Najlepsze warzywa na wysokie ciśnienie krwi
Banany, znane z wysokiej zawartości potasu, od lat cieszą się popularnością jako zdrowy dodatek do diety. Eksperci podkreślają, że dieta bogata w potas i błonnik pomaga skutecznie obniżać ciśnienie krwi. Badanie opublikowane w Journal of Human Hypertension ujawniło, że osoby spożywające większą ilość tego pierwiastka miały niższe ciśnienie i o 14 proc. mniejsze ryzyko chorób serca.
Potas wspomaga usuwanie nadmiaru soli z organizmu. Najlepszym sposobem na jego dostarczenie jest spożywanie odpowiednich produktów, takich jak banany
- wyjaśniła dietetyczka Rhiannon Lambert, autorka The Science of Nutrition.
Do bogatych w ten pierwiastek produktów należą także: soczewica, ziemniaki, awokado, daktyle i warzywa liściaste. Szczególnie warto zwrócić uwagę jednak na słodkie ziemniaki - zawierają one więcej potasu niż banany, a dodatkowo dostarczają błonnika, witamin A i C oraz magnezu, oferując szereg korzyści zdrowotnych.
              Właściwości prozdrowotne słodkich ziemniaków
Pieczony słodki ziemniak ze skórką dostarcza aż 572 mg potasu, czyniąc go doskonałym wyborem w zdrowej diecie. Aby zachować jego właściwości odżywcze, najlepiej spożywać go pieczonego lub przygotowanego w mikrofalówce, bez dodatku cukru i konserwantów.
Słodkie ziemniaki to skarbnica witamin, takich jak A, C i te z grupy B. Witamina A w postaci beta-karotenu wspiera zdrowie oczu, układ odpornościowy i kondycję skóry.
Witamina C działa jako przeciwutleniacz, chroniąc komórki przed uszkodzeniami i wspomagając produkcję kolagenu, natomiast witaminy z grupy B wspierają funkcjonowanie układu nerwowego oraz produkcję czerwonych krwinek, mają też pozytywny wpływ na kondycję skóry.
Odmiany o fioletowym miąższu zawierają także antocyjany, które zwalczają stres oksydacyjny i stany zapalne, obniżając ryzyko rozwoju chorób przewlekłych. Pomimo słodkiego smaku, ziemniaki mają umiarkowany indeks glikemiczny, dzięki czemu mogą być spożywane przez osoby na diecie, a także pacjentów z cukrzycą lub insulinoopornością.
Zawierają także błonnik rozpuszczalny sprzyjający trawieniu i uczuciu sytości, oraz nierozpuszczalny, który wspiera zdrowie jelit, reguluje wypróżnienia i wspomaga rozwój korzystnych bakterii, pomagając łagodzić stany zapalne.