Najlepsze warzywa na obniżenie ciśnienia krwi. Mają więcej potasu niż banany
Chociaż banany są znane jako świetne źródło potasu, to niejedyne produkty, które wspierają zdrowie serca. Niektóre warzywa dostarczają jeszcze więcej tego cennego minerału, pomagając w obniżaniu ciśnienia krwi i poprawie pracy układu krążenia. Wprowadzenie ich do codziennej diety może pozytywnie wpłynąć na zdrowie.
Najlepsze warzywa na wysokie ciśnienie krwi
Banany, znane z wysokiej zawartości potasu, od lat cieszą się popularnością jako zdrowy dodatek do diety. Eksperci podkreślają, że dieta bogata w potas i błonnik pomaga skutecznie obniżać ciśnienie krwi. Badanie opublikowane w Journal of Human Hypertension ujawniło, że osoby spożywające większą ilość tego pierwiastka miały niższe ciśnienie i o 14 proc. mniejsze ryzyko chorób serca.
Potas wspomaga usuwanie nadmiaru soli z organizmu. Najlepszym sposobem na jego dostarczenie jest spożywanie odpowiednich produktów, takich jak banany
- wyjaśniła dietetyczka Rhiannon Lambert, autorka The Science of Nutrition.
Do bogatych w ten pierwiastek produktów należą także: soczewica, ziemniaki, awokado, daktyle i warzywa liściaste. Szczególnie warto zwrócić uwagę jednak na słodkie ziemniaki - zawierają one więcej potasu niż banany, a dodatkowo dostarczają błonnika, witamin A i C oraz magnezu, oferując szereg korzyści zdrowotnych.
Właściwości prozdrowotne słodkich ziemniaków
Pieczony słodki ziemniak ze skórką dostarcza aż 572 mg potasu, czyniąc go doskonałym wyborem w zdrowej diecie. Aby zachować jego właściwości odżywcze, najlepiej spożywać go pieczonego lub przygotowanego w mikrofalówce, bez dodatku cukru i konserwantów.
Słodkie ziemniaki to skarbnica witamin, takich jak A, C i te z grupy B. Witamina A w postaci beta-karotenu wspiera zdrowie oczu, układ odpornościowy i kondycję skóry.
Witamina C działa jako przeciwutleniacz, chroniąc komórki przed uszkodzeniami i wspomagając produkcję kolagenu, natomiast witaminy z grupy B wspierają funkcjonowanie układu nerwowego oraz produkcję czerwonych krwinek, mają też pozytywny wpływ na kondycję skóry.
Odmiany o fioletowym miąższu zawierają także antocyjany, które zwalczają stres oksydacyjny i stany zapalne, obniżając ryzyko rozwoju chorób przewlekłych. Pomimo słodkiego smaku, ziemniaki mają umiarkowany indeks glikemiczny, dzięki czemu mogą być spożywane przez osoby na diecie, a także pacjentów z cukrzycą lub insulinoopornością.
Zawierają także błonnik rozpuszczalny sprzyjający trawieniu i uczuciu sytości, oraz nierozpuszczalny, który wspiera zdrowie jelit, reguluje wypróżnienia i wspomaga rozwój korzystnych bakterii, pomagając łagodzić stany zapalne.