Najlepsze warzywa na obniżenie ciśnienia krwi. Mają więcej potasu niż banany

2024-12-03 11:54

Chociaż banany są znane jako świetne źródło potasu, to niejedyne produkty, które wspierają zdrowie serca. Niektóre warzywa dostarczają jeszcze więcej tego cennego minerału, pomagając w obniżaniu ciśnienia krwi i poprawie pracy układu krążenia. Wprowadzenie ich do codziennej diety może pozytywnie wpłynąć na zdrowie.

Najlepsze warzywa na obniżenie ciśnienia krwi. Mają więcej potasu niż banany
Autor: Getty Images

Najlepsze warzywa na wysokie ciśnienie krwi

Banany, znane z wysokiej zawartości potasu, od lat cieszą się popularnością jako zdrowy dodatek do diety. Eksperci podkreślają, że dieta bogata w potas i błonnik pomaga skutecznie obniżać ciśnienie krwi. Badanie opublikowane w Journal of Human Hypertension ujawniło, że osoby spożywające większą ilość tego pierwiastka miały niższe ciśnienie i o 14 proc. mniejsze ryzyko chorób serca.

Potas wspomaga usuwanie nadmiaru soli z organizmu. Najlepszym sposobem na jego dostarczenie jest spożywanie odpowiednich produktów, takich jak banany

- wyjaśniła dietetyczka Rhiannon Lambert, autorka The Science of Nutrition.

Do bogatych w ten pierwiastek produktów należą także: soczewica, ziemniaki, awokado, daktyle i warzywa liściaste. Szczególnie warto zwrócić uwagę jednak na słodkie ziemniaki - zawierają one więcej potasu niż banany, a dodatkowo dostarczają błonnika, witamin A i C oraz magnezu, oferując szereg korzyści zdrowotnych.

Poradnik Zdrowie - Warzywa
Poradnik Zdrowie Google News
Autor:

Właściwości prozdrowotne słodkich ziemniaków

Pieczony słodki ziemniak ze skórką dostarcza aż 572 mg potasu, czyniąc go doskonałym wyborem w zdrowej diecie. Aby zachować jego właściwości odżywcze, najlepiej spożywać go pieczonego lub przygotowanego w mikrofalówce, bez dodatku cukru i konserwantów.

Słodkie ziemniaki to skarbnica witamin, takich jak A, C i te z grupy B. Witamina A w postaci beta-karotenu wspiera zdrowie oczu, układ odpornościowy i kondycję skóry.

Witamina C działa jako przeciwutleniacz, chroniąc komórki przed uszkodzeniami i wspomagając produkcję kolagenu, natomiast witaminy z grupy B wspierają funkcjonowanie układu nerwowego oraz produkcję czerwonych krwinek, mają też pozytywny wpływ na kondycję skóry.

Odmiany o fioletowym miąższu zawierają także antocyjany, które zwalczają stres oksydacyjny i stany zapalne, obniżając ryzyko rozwoju chorób przewlekłych. Pomimo słodkiego smaku, ziemniaki mają umiarkowany indeks glikemiczny, dzięki czemu mogą być spożywane przez osoby na diecie, a także pacjentów z cukrzycą lub insulinoopornością.

Zawierają także błonnik rozpuszczalny sprzyjający trawieniu i uczuciu sytości, oraz nierozpuszczalny, który wspiera zdrowie jelit, reguluje wypróżnienia i wspomaga rozwój korzystnych bakterii, pomagając łagodzić stany zapalne.

poradnikzdrowie.pl - DOBRZE POSŁUCHAĆ. Drogowskazy Eska Rock
Dlaczego menopauza to wciąż temat tabu? DROGOWSKAZY