Najlepszy napój w czasie upału. Uważaj na dodatki, bo mogą być pułapką

2023-08-16 13:59

Podczas upałów szukamy wszelkimi sposobami chwili wytchnienia od gorących temperatur. Nic dziwnego, że myśl o gorącej kawie w takiej sytuacji, zdecydowanie nie należy do najprzyjemniejszych. Co zrobić, jeśli jesteśmy kawoszami i bez codziennej dawki kofeiny nie umiemy należycie funkcjonować? Z pomocą przychodzi kawa mrożona.

Najlepszy napój w czasie upału. Uważaj na dodatki, bo mogą być pułapką
Autor: GettyImages Najlepszy napój w czasie upału. Uważaj na dodatki, bo mogą być pułapką

Najlepszy napój latem - kawa mrożona

Kawa mrożona to idealny pomysł na upały. Orzeźwia, ożywia, pobudza, dodaje energii i schładza nas w upalne dni. Jest wiele wariantów i przepisów, jak przygotować latem najlepszą kawę mrożoną. Niektóre dodatki mogą jednak szkodzić zdrowiu. Czego unikać przygotowując lub zamawiając mrożoną kawę? 

Jeśli decydujemy się na kawę mrożoną w restauracji, warto dopytać o to, co i jak serwują. Ice coffee i iced coffee to wcale nie to samo! Ice coffee to espresso z zimnym mlekiem, a iced coffee to espresso z kostkami lodu. Iced latte to oczywiście zimna wersja lubianej kawy latte, natomiast frappucino to lodowe cappucino.

Circle K - kawa z mocą pomagania

Kawa mrożona – zdrowe przepisy

Z czym można podawać kawę mrożoną? Oczywiście klasyczny wariant to schłodzona kawa z kostkami lodu. Jest to niskokaloryczna opcja, jeśli w jej skład wchodzi tylko kawa, woda i lód. Pobudza i podkręca metabolizm. Kawa z lodem jest z pewnością warta polecenia.

Mrożona kawa z lodem i mlekiem niesie ze sobą te same plusy i minusy, co ciepła kawa z mlekiem. Dla osób wrażliwych na laktozę lub kazeinę wskazana jest zamiana na napój roślinny, czyli np. mleko sojowe, owsiane, ryżowe lub migdałowe. Plusem tych napojów jest złagodzenie smaku kawy i dodanie szczególnego smaku. Z kolei mleko kozie lub krowie może łagodzić drażniący wpływ kawy na żołądek, szczególnie w przypadku osób, które pijają kawę na czczo.

Innym zdrowym i ciekawym wariantem jest espresso tonic, które może orzeźwiać latem. Jak je zrobić? To połączenie kawy z tonikiem i dodatkiem cytryny. Kawę z cytryną można również pić bez toniku jako niezwykle pobudzający i orzeźwiający napój na lato. Cytrynę można zastąpić innymi cytrusami np. plasterkiem pomarańczy.

Kawa typu cold brew to wariant dla koneserów. Polega na kilkugodzinnym macerowaniu, czyli rozpuszczaniu zmielonej kawy ziarnistej, do której dodawane są kostki lodu. Ciekawe i pobudzające metabolizm kawy, to m.in. kawa mrożona z pieprzem, kawa mrożona z kurkumą lub kawa mrożona z cynamonem

Kawa mrożona – dodatki, na które uważać

Kawa mrożona z lodami to już coś więcej niż kawa. Taki napój staje się deserem i tak też należy o nim myśleć, komponując codzienne menu. W zależności od porcji lodów, o taką ilość kalorii należy zmniejszyć pozostałe posiłki w ciągu dnia. Analogicznie jest w przypadku kawy mrożonej z bitą śmietaną lub w razie „pełnego pakietu”, jakim jest kawa mrożona z lodami i bitą śmietaną.

Mimo świetnego smaku jest to istna bomba kaloryczna i równie duża porcja cukru. Ciekawą, zdrowszą i mniej kaloryczną alternatywą, może być przygotowanie mleka roślinnego lub zwierzęcego w postaci zamrożonych kostek, które dodamy do kawy. 

Do kaw mrożonych dodawane bywają też syropy smakowe, zgodnie z gustem klienta. To niewątpliwie pyszny dodatek, ale też kolejna porcja kalorii i cukru. To jeden z tych powodów, dla których zdarza się, że wydaje nam się, że niewiele jemy, ale tyjemy, bo nie zauważamy właśnie tych ukradkiem spożywanych kalorii ukrytych w napojach.

Szczególnie, że kawy mrożone bywają serwowane w sporych kubkach, a nie w małych filiżankach, jak tradycyjna kawa. Także typowo letnia kawa frappe z wody, lodu i kawy rozpuszczalnej zwykle jest serwowana na słodko, z dodatkami syropów i bitej śmietany.

Kolejnym niskokalorycznym i pobudzającym pomysłem, jest kawa nitro, czyli zimna kawa nabita azotem lub azotem z dwutlenkiem węgla, z charakterystyczną pianką podobną do pianki z piwa. Mankamentem może być fakt, że nie wszystkie osoby dobrze tolerują napoje gazowane.