Naturalne wsparcie dla serca. Co jeść, aby poprawić ciśnienie krwi?

2025-01-31 12:16

Właściwa dieta odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi. Wprowadzenie odpowiednich produktów do codziennego menu może pomóc w regulacji ciśnienia zarówno w przypadku nadciśnienia, jak i niedociśnienia. Poznaj produkty, które wspierają zdrowie układu krążenia i poprawiają kondycję serca.

Naturalne wsparcie dla serca. Co jeść, aby poprawić ciśnienie krwi?
Autor: Getty Images

Dieta ma istotny wpływ na ciśnienie krwi

Wartości ciśnienia krwi dostarczają informacji o tym, jak serce radzi sobie z transportowaniem krwi do komórek, tkanek i narządów.

Nadciśnienie tętnicze jest często nazywane „cichym zabójcą”, ponieważ nie zawsze powoduje objawy. Jest to jednak główny modyfikowalny czynnik ryzyka choroby wieńcowej, niewydolności serca, udaru, przewlekłej choroby nerek i demencji

- zauważył dr n. med. Sean Kotkin, kardiolog w Mount Sinai w Nowym Jorku.

Chociaż istnieje wiele naturalnych sposobów na obniżenie ciśnienia krwi, to jednak codzienna dieta ma największy wpływ na funkcjonowanie układu krążenia.

Czy wiesz, że jedzenie większej ilości roślin (warzyw, owoców, pełnych ziaren, orzechów i nasion) może znacząco wpłynąć na ciśnienie krwi?

- przekonywała Caroline Thomason, dietetyczka i edukatorka ds. cukrzycy w Waszyngtonie.

Jedną z zasad diety DASH, sposobu żywienia stworzonego pod kątem nadciśnienia, jest to, aby większość talerza stanowiły pokarmy pochodzenia roślinnego.

Badania wykazały, że dieta roślinna może obniżyć ciśnienie krwi i zmniejszyć ryzyko chorób serca, cukrzycy i innych chorób, takich jak niektóre rodzaje nowotworów. Plan posiłków oparty na roślinach naturalnie zmniejsza spożycie kalorii i skutkuje utratą wagi, co jest kolejnym czynnikiem znanym z poprawy ciśnienia krwi

- powiedziała Maria Elena Fraga, dietetyczka w Mount Sinai w Nowym Jorku.

Domowe sposoby na nadciśnienie
Poradnik Zdrowie Google News
Autor:

Co jeść, aby poprawić ciśnienie krwi?

Podczas leczenia nadciśnienia niezwykle ważne jest, aby zwracać uwagę na spożycie tłuszczów nasyconych, sodu i cukru, składniki te mogą podwyższyć ciśnienie krwi.

Potrzeby żywieniowe każdej osoby są indywidualne i zależą od wielu czynników, takich jak wiek, waga czy poziom aktywności fizycznej. Jednak dietetyczka Caroline Thomason przygotowała ogólne zasady, bazując na amerykańskich wytycznych dietetycznych oraz planie żywieniowym DASH:

  • owoce: 2-3 porcje (jeden średni owoc lub ½ szklanki świeżych/mrożonych owoców to jedna porcja),
  • warzywa: 3-5 porcji (1 szklanka surowych lub ½ szklanki gotowanych warzyw to porcja),
  • orzechy i nasiona: 1-2 porcje (niewielka garść lub 1 uncja to porcja),
  • produkty pełnoziarniste: 3-6 porcji (1 kromka pełnoziarnistego chleba lub ½ szklanki ugotowanych ziaren to porcja),
  • rośliny strączkowe: 1-2 porcje (½ szklanki ugotowanej fasoli, soczewicy lub grochu to porcja).

Produkty pochodzenia roślinnego są naturalnie ubogie w cukier, sód i tłuszcze, w ich składzie znajdziemy natomiast korzystny dla zdrowia błonnik i potas. Błonnik wspiera zdrowie serca, poprzez obniżanie poziomu cholesterolu i stabilizowanie stężenia cukru we krwi. Z kolei potas wspomaga usuwanie nadmiaru sodu z organizmu, co przyczynia się do obniżenia ciśnienia.

Niestety jedzenie większej ilości produktów roślinnych nie zawsze przychodzi naturalnie, w takim przypadku warto zastosować następujące wskazówki:

  • wybieranie przepisów z dużą ilością warzyw w daniu głównym,
  • przygotowywanie deserów i przekąsek na bazie owoców i orzechów,
  • jedzenie wegetariańskiej kolacji raz w tygodniu,
  • dodanie dowolnego warzywa do śniadania,
  • włączenie do diety owoców i warzyw w różnych formach (również w postaci zup i koktajli).

Według dr Majida Basita, kardiologa z Memorial Hermann Medical Group, pozostałe sposoby na poprawę ciśnienia krwi obejmują regularne ćwiczenia, utrzymywanie zdrowej masy ciała, ograniczenie spożycia soli, kofeiny i alkoholu.

Ćwiczenia mogą pomóc obniżyć ciśnienie krwi, pomagając złagodzić stres, rozciągając naczynia krwionośne i poprawiając wydajność serca

- zachęcał.