Naukowcy potwierdzają: ta dieta sprzyja dłuższemu życiu. Chroni serce i odchudza
Przestrzeganie zasad właściwie zbilansowanego żywienia pozwala dostarczyć szereg korzystnych wartości odżywczych dla zdrowia. Jak dowiedli naukowcy, istnieje dieta, która może sprzyjać dłuższemu życiu. Jest szczególnie popularna wśród osób walczących o smuklejszą sylwetkę.
Grupa naukowców z kilku ośrodków badawczych m.in. Uniwersytetu Pekińskiego i Tulane University w Nowym Orleanie (USA), przeprowadziła badania kliniczne, by sprawdzić działanie diet o niskiej zawartości zarówno tłuszczów, jak i węglowodanów. Do tych obserwacji zostało zaangażowanych ponad 370 tys. uczestników w wieku od 50 do 71 lat. Przez ponad dwie dekady badacze bacznie analizowali style żywieniowe ochotników. Dzięki temu udało im się ustalić, jaka dieta sprzyja dłuższemu życiu.
Dwie diety, które dbają o serce i wspierają odchudzanie
W trakcie tej wieloletniej obserwacji zmarło ponad 160 tys. osób i według badaczy to, jak się odżywiamy, może wyraźnie zwiększyć ogólne ryzyko przedwczesnej śmierci. Badacze wzięli pod lupę dwie diety, które mają za zadanie chronić serce i sprzyjać odchudzaniu:
- dietę niskotłuszczową, która zakłada spożywanie produktów o niskiej zawartości nasyconych tłuszczów.
- dietą niskowęglowodanową polegająca na zmniejszeniu węglowodanów poprzez zwiększenie podaży białka i tłuszczu.
Z ich ustaleń wynika, że dieta o niskiej zawartości tłuszczu miała najbardziej pozytywny wpływ na długość życia. Według naukowców zmniejszyła ogólne ryzyko śmierci, w tym m.in. z przyczyn sercowo-naczyniowych i chorób nowotworowych.
Warto ograniczyć nasycone kwasy tłuszczowe
Jak pokazują wyniki badań, dieta niskowęglowodanowa, składająca się z niskiej zawartości słabej jakości węglowodanów, dużej ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych i białka roślinnego, chroniła w niewielkim stopniu przedwczesną śmiercią. Uczeni zatem określili ten styl żywienia jako zdrowy.
W przypadku, gdy tzw. "zła" dieta niskowęglowodanowa, która zawierała małe ilości dobrej jakości węglowodanów, ale za to obfitowała w nasycone kwasy tłuszczowe i białko zwierzęce, wiązała się z wyższym ryzykiem zgonu.
Autorzy tej publikacji wyjaśnili, że niezwykle ważne dla zdrowia ma "znaczenie przestrzegania zdrowej diety niskotłuszczowej z niską zawartością tłuszczów nasyconych". Ich zdaniem to "pomoże ograniczyć ryzyko śmierci z dowolnej przyczyny oraz konkretnych przyczyn wśród osób zarówno w średnim, jak i podeszłym wieku".
Wyniki badania ukazały się na łamach czasopisma "Journal of Internal Medicine".
Polecany artykuł: