Naukowcy potwierdzają: ta dieta sprzyja dłuższemu życiu. Chroni serce i odchudza

2023-05-08 12:43

Przestrzeganie zasad właściwie zbilansowanego żywienia pozwala dostarczyć szereg korzystnych wartości odżywczych dla zdrowia. Jak dowiedli naukowcy, istnieje dieta, która może sprzyjać dłuższemu życiu. Jest szczególnie popularna wśród osób walczących o smuklejszą sylwetkę.

Osoba spożywa sałatkę z ciecierzycą
Autor: Getty Images Naukowcy potwierdzają: ta dieta sprzyja dłuższemu życiu. Chroni serce i odchudza

Grupa naukowców z kilku ośrodków badawczych m.in. Uniwersytetu Pekińskiego i Tulane University w Nowym Orleanie (USA), przeprowadziła badania kliniczne, by sprawdzić działanie diet o niskiej zawartości zarówno tłuszczów, jak i węglowodanów. Do tych obserwacji zostało zaangażowanych ponad 370 tys. uczestników w wieku od 50 do 71 lat. Przez ponad dwie dekady badacze bacznie analizowali style żywieniowe ochotników. Dzięki temu udało im się ustalić, jaka dieta sprzyja dłuższemu życiu.

W formie 24: które tłuszcze są wartościowe?

Dwie diety, które dbają o serce i wspierają odchudzanie

W trakcie tej wieloletniej obserwacji zmarło ponad 160 tys. osób i według badaczy to, jak się odżywiamy, może wyraźnie zwiększyć ogólne ryzyko przedwczesnej śmierci. Badacze wzięli pod lupę dwie diety, które mają za zadanie chronić serce i sprzyjać odchudzaniu:

  1. dietę niskotłuszczową, która zakłada spożywanie produktów o niskiej zawartości nasyconych tłuszczów.
  2. dietą niskowęglowodanową polegająca na zmniejszeniu węglowodanów poprzez zwiększenie podaży białka i tłuszczu.

Z ich ustaleń wynika, że dieta o niskiej zawartości tłuszczu miała najbardziej pozytywny wpływ na długość życia. Według naukowców zmniejszyła ogólne ryzyko śmierci, w tym m.in. z przyczyn sercowo-naczyniowych i chorób nowotworowych.

Warto ograniczyć nasycone kwasy tłuszczowe

Jak pokazują wyniki badań, dieta niskowęglowodanowa, składająca się z niskiej zawartości słabej jakości węglowodanów, dużej ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych i białka roślinnego, chroniła w niewielkim stopniu przedwczesną śmiercią. Uczeni zatem określili ten styl żywienia jako zdrowy.

W przypadku, gdy tzw. "zła" dieta niskowęglowodanowa, która zawierała małe ilości dobrej jakości węglowodanów, ale za to obfitowała w nasycone kwasy tłuszczowe i białko zwierzęce, wiązała się z wyższym ryzykiem zgonu.

Autorzy tej publikacji wyjaśnili, że niezwykle ważne dla zdrowia ma "znaczenie przestrzegania zdrowej diety niskotłuszczowej z niską zawartością tłuszczów nasyconych". Ich zdaniem to "pomoże ograniczyć ryzyko śmierci z dowolnej przyczyny oraz konkretnych przyczyn wśród osób zarówno w średnim, jak i podeszłym wieku". 

Wyniki badania ukazały się na łamach czasopisma "Journal of Internal Medicine".