Niedocenione warzywo zwalcza kaszel jak niejeden syrop. Zabija bakterie i chroni wątrobę
Polska kuchnia choć smaczna, to nie wykorzystuje wielu zdrowych warzyw. Mimo że stopniowo nasze gotowanie zaczyna przybierać nieco inną formę, to jednak nie każdy wie, że jest roślina, która wykorzystana jako dodatek do obiadu, może wspomóc nas w leczeniu przeziębienia. Mowa o fenkule.
Warzywo, które działa wykrztuśnie? To prawda, brzmi dość zaskakująco. Ale naukowcy na podstawie wielu badań potwierdzili to działanie. Dlatego, jeśli doskwiera ci przeziębienie, grypa czy inna infekcja, zadbaj o dietę, w której nie zabraknie fenkułu.
Na co pomaga fenkuł? Fenkuł na kaszel
Fenkuł to inaczej koper włoski. Najczęściej jednak w naszej kuchni wykorzystujemy zielone pędy jako posypkę do mizerii czy młodych ziemniaków. Baldachimy lądują w słoikach z kiszonkami. A co z bulwą? Otóż ona także jest jadalna, a w zapiekanej formie smakuje obłędnie.
To właśnie we wspomnianej bulwie fenkułu kryje się błonnik, potas, witamina K i C, a nasiona kopru włoskiego są pełne olejków eterycznych. Koper włoski jest przydatny w infekcjach dróg oddechowych, ponieważ ma zdolność zmniejszania lepkości wydzieliny oskrzelowej i normalizuje ruchy nabłonka rzęskowego.
Oznacza to, że dodając go do diety, wspomagamy organizm w pozbywaniu się wydzieliny, ponieważ fenkuł działa wykrztuśnie. Możemy wykorzystać także nasiona kopru włoskiego i zaparzyć z nich herbatkę wykrztuśną lub sięgnąć po olejek i przygotować domową inhalację.
To nie jedyna zaleta fenkułu. Irańscy specjaliści przeprowadzili badania, z których wynika, że koper włoski ma działanie hepatoprotekcyjne, a to oznacza, że roślina ta chroni naszą wątrobę przed zwłóknieniem czy uszkodzeniami wywołanymi przez cukrzycę. Analizy wykazały, że koper włoski obniża poziom cukru we krwi oraz aktywność enzymów wątrobowych. Spożycie fenkułu wpływa pozytywnie na poziom trójglicerydów w surowicy, odnotowano spadek złego cholesterolu (LDL) i wzrost dobrego odpowiednika (HDL).
Fenkuł na przeziębienie. Przyspieszy leczenie?
Naukowcy z Egiptu opublikowali badania na łamach portalu Alexandria Science Exchange Journal, z których jasno wynika, że fenkuł wykazuje działanie wykrztuśne. Celem analizy było określenie właściwości chemicznych nasion kopru włoskiego i jego olejku aromatycznego, pod kątem wpływu na wzrost drobnoustrojów i łagodzenia objawów chorób układu oddechowego takich jak kaszel i ból gardła.
Eksperci przygotowali napoje z nasion kopru włoskiego i olejku aromatycznego w zróżnicowanych proporcjach. Następnie podano je pacjentom z kaszlem i porównano z grupą kontrolną.
Badacze przyrządzili także herbatniki zawierające różne proporcje nasion kopru włoskiego i olejku aromatycznego. Wyniki wykazały, że nasiona kopru włoskiego i jego olejki aromatyczne zawierały substancje, które miały wpływ na łagodzenie kaszlu i bólu gardła. Ekstrakt metanolowy z nasion kopru włoskiego działał przeciwutleniająco i przeciwbakteryjne.
Udało się ustalić, że roślina wykazuje aktywność przeciwdrobnoustrojową, a ciastka zawierające nasiona kopru włoskiego i olejek aromatyczny mogły być przechowywane dłużej niż herbatniki bez takich dodatków.