Niskokaloryczne i zdrowe. Młode ziemniaki mają tylko jedną wadę
Początek lata to najlepszy moment na młode ziemniaczki. Sezon na nie jest krótki, dlatego zwykle cieszą się dużym zainteresowaniem. Czy młode ziemniaki są zdrowe? Przedstawiamy listę ich wad i zalet.
Młode ziemniaki - zalety
Młode ziemniaki mają duży atut, który szczególnie doceniamy, gdy staramy się przeistoczyć z wersji „home office body” w za dużym dresie, w kierunku wersji „beach body” w bikini. Nierzadko zrzucając codzienne ubrania na rzecz kostiumu, stwierdzamy, że ten ostatni musiał się skurczyć w praniu.
Tymczasem młode ziemniaczki mają mało kalorii, a więc włączenie ich do codziennego menu może pozwolić zrzucić trochę tkanki tłuszczowej i zmniejszyć obwód w pasie. 100 g młodych ziemniaków to ok. 71 kcal i zarazem 17 g węglowodanów. „Stare” ziemniaki mają ten sam bilans mniej korzystny: 87 kcal i 20 g węglowodanów w takiej samej porcji.
Młode ziemniaki - witaminy i minerały
Jakie są jeszcze zalety młodych ziemniaków? Atutem jest zawartość witamin i minerałów jak m.in. witamina C, witaminy z grupy B, cynk, fosfor, magnez, potas, sód, wapń, żelazo. Zawartość błonnika korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego.
Młode ziemniaki mają też jeszcze jedną zaletę, a mianowicie… nie trzeba ich obierać. Ich delikatna skórka jest przede wszystkim zdrowa. Zarazem to pozwala zaoszczędzić czas, który ktoś z domowników musi poświęcać na obieranie ziemniaków, które są stare. Oczywiście przed zjedzeniem ze skórką młode ziemniaki powinny być solidnie umyte.
Jedyną wadą młodych ziemniaków jest niewątpliwie… krótki sezon, w którym są dostępne. Zwykle możemy się nimi zajadać od końca maja do lipca.
Z czym podawać młode ziemniaki?
Warto wziąć pod uwagę kaloryczność i wartości odżywcze dodatków do młodych ziemniaków. Dlatego zachęcamy, aby użyć świeżych warzyw, zamiast tłustej kiełbaski, smalcu czy zasmażki. Lekkie letnie dania oparte o warzywa i zioła to smaczne i zdrowe rozwiązanie.
Przykładowo, młode ziemniaki świetnie smakują z gotowanymi szparagami. Można je też podawać z dodatkiem jogurtu naturalnego i świeżego koperku. Przygotowując młode ziemniaki, pamiętajmy, że są bardziej wodniste niż ich „starsi koledzy”.
To oznacza, że np. zapiekanka z młodych ziemniaków może nam się rozpłynąć. Problemem może być też smażenie młodych ziemniaków czy zrobienie z nich frytek. Może się to jednak udać, jeśli postawimy na pieczenie w piekarniku lub grillowanie.