Chodzi tu o wiosenny przysmak, jakim są szparagi. To warzywo sezonowe, na które warto polować. Sezon na nie zaczyna się na początku maja i trwa dość krótko. Wyróżnia się co najmniej trzy odmiany szparagów, różniące się barwą: zielone, białe i fioletowe. Można je przyrządzać na wiele sposobów – gotować, piec, dusić czy grillować.
Szparagi wspierają zdrowie
Szparagi mają nie tylko niepowtarzalny smak, który świetnie komponuje się z innymi produktami, ale także korzystnie wpływają na zdrowie. Bogate są wiele cennych witamin (m.in. A, C, E, z grupy B), składników mineralnych (np. fosfor, magnez, potas, sód, wapń) i kwas foliowy. Obfitują też w sporo białka roślinnego i błonnika oraz mają niski indeks glikemiczny. Są niezwykle niskokaloryczne – porcja (80 g) ugotowanych szparagów zawiera jedynie 21 kalorii.
Szparagi warto włączyć do jadłospisu, ponieważ wspierają zdrowie. Ze względu na zawartość błonnika pokarmowego wspierają proces trawienia i wspierają pracę jelit, zapobiegając zaparciom. Regularne jedzenie tych warzyw może też przyczynić się do złagodzenia stanów zapalnych w organizmie.
W składzie szparagów znajduje się asparagina tzw. kwas asparaginowy. Badacze, którzy analizowali właściwości prozdrowotne szparagów, sugerują też, że mają one korzystny wpływ na obniżenie poziomu cholesterolu LDL (tzw. "złego cholesterolu") w organizmie, a co za tym idzie, zmniejszają ryzyko miażdżycy i jej powikłań pod postacią udaru mózgu. Działają kojąco na serce i cały układ krążenia.
Dlaczego warto jeść szparagi?
Jako dość niepozorne warzywo, szparagi mogą również poszczycić się dużą ilością potasu. Pełni w nich szczególną rolę, która polega na kontrolowaniu ciśnienia krwi, pracy nerek i regulacji gospodarki wodno-elektrolitowej. Co więcej, ten wiosenny przysmak sprzyja odchudzaniu (bo ma bardzo mało kalorii) i pomaga też w oczyszczaniu organizmu z toksyn.
Szparagi są nieocenionym źródłem kwasu foliowego, więc ich spożywanie jest zalecane szczególnie kobietom, które rozpoczynają starania o dziecko oraz dla tych, które są w ciąży. Bogate są też w fitoestrogeny, będące ogromnym wsparciem w radzeniu sobie z przykrymi objawami menopauzy. W szparagach znajdują się wartości odżywcze takie jak: beta-karoten oraz witamina C i E, mające korzystny wpływ na kondycję włosów, skóry i paznokci.
Niestety, niektórzy z nas powinni szczególnie uważać na szparagi. Do grona tych osób zalicza się osoby, które cierpią na kamicę nerkową czy dnę moczanową. Dlatego, że w składzie tych warzyw są związki purynowe, co oznacza, że powodują one odkładanie się w dużej ilości kwasu moczowego w organizmie oraz mogą nasilać dolegliwości wspomnianych przypadłości.
Polecany artykuł: