Obniży cholesterol, zbije cukier, poprawi trawienie. Ten czerwony proszek dodaj do obiadu
Przyprawy to podstawa każdej kuchni. Odpowiednio dobrane nie tylko poprawią smak każdej potrawy, ale też wesprą twoje zdrowie. Ten czerwony proszek może m.in. podkręcać metabolizm, ale ma też wiele innych prozdrowotnych działań. Poczytaj o tej ciekawej przyprawie i upewnij się, że masz ją w kuchni.
Czerwona papryka to królowa wśród przypraw
Tę przyprawę większość z nas ma w swojej kuchni. Jej działanie może zaskakiwać. Wśród właściwości wymienia się m.in. przeciwnowotworowy wpływ na organizm. Ponadto już łyżeczka zawiera 19 proc. dobowej dawki witaminy A. Słodka papryka, bo o niej mowa, świetnie smakuje i poprawia stan zdrowia.
Oprócz witaminy A, w słodkiej papryce znajdziemy witaminę C i witaminę E. To połączenie korzystnie działa na stan skóry, jak również poprawia naturalną odporność organizmu.
Słodka papryka dostarcza także takich minerałów jak magnez, potas i żelazo. Jest również źródłem błonnika, który sprzyja prawidłowemu trawieniu. Bogactwo przeciwutleniaczy to przepis na zachowanie zdrowia i spowolnienie procesów starzenia.
Słodka papryka: obniża ryzyko raka, zbija cukier i cholesterol
Słodka papryka, dostępna pod postacią rdzawo-czerwonego proszku, jest bogata w beta-karoten. To także źródło luteiny i zeaksantyny, które uważa się za składniki zmniejszające ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory.
Zauważono także m.in. przeciwzapalne właściwości słodkiej papryki. Co ciekawe, ta przyprawa może również regulować poziom cukru we krwi. Warto zatem sięgać po nią, aby zapobiegać rozwojowi cukrzycy typu 2 lub innym zaburzeniom metabolicznym.
Niektóre badania sugerują, że przyprawianie potraw słodką papryką może też obniżać „zły” cholesterol, podnosić zaś poziom tego „dobrego”. Zauważono również wpływ na regulowanie poziomu ciśnienia.
Słodka papryka - kto nie powinien jej stosować?
Niewątpliwą zaletą słodkiej papryki jest jej uniwersalność. Pasuje do mięs i ryb. Można ją dodać do sałatek i do zup. W sosach i gulaszach smakuje obłędnie. Słodką papryką można doprawiać też sery i twarogi.
Zaleca się jednak daleko idącą ostrożność, jeśli w przeszłości wystąpiły niepokojące objawy lub reakcje alergiczne po kontakcie z jakimkolwiek rodzajem papryki, świeżej, suszonej lub sproszkowanej.