Jakie jedzenie przyspiesza powrót do zdrowia? Lista zakupów na czas infekcji

2024-10-20 12:16

Jesienna aura sprzyja częstszym infekcjom, a osłabiony organizm potrzebuje wsparcia, aby szybciej wrócić do formy. Odpowiednia dieta może odegrać kluczową rolę w procesie rekonwalescencji, dostarczając niezbędnych składników odżywczych i wzmacniając układ odpornościowy. Jakie posiłki pomogą organizmowi w walce z chorobą?

Jakie jedzenie przyspiesza powrót do zdrowia? Lista zakupów na czas infekcji
Autor: GettyImages Jakie jedzenie przyspiesza powrót do zdrowia? Lista zakupów na czas infekcji

Co najlepiej jeść podczas choroby?

Jeszcze trwa tzw. złota jesień, ale coraz więcej dni przypomina nam, że za chwilę złota jesień zmieni się w szaro-burą, deszczową i chłodną. Wraz z rozpoczęciem sezonu na poranne skrobanie szyb, zaczyna się też sezon na infekcje, które o tej porze roku atakują z większą częstotliwością.

SPRAWDŹ RÓWNIEŻ: Jedzenie, które poprawia odporność i chroni przed infekcją

O tym, jak zapobiegać infekcjom i jak zadbać o odporność, pisaliśmy niejeden raz. O tym, jak przyspieszyć powrót do zdrowia, też warto porozmawiać, bo wiadomo, że mimo starań nie zawsze jesteśmy w stanie uniknąć zachorowania.

Dziś przyjrzymy się diecie, która może wspierać organizm w trakcie infekcji i w ten sposób pomóc układowi odpornościowemu uporać się z chorobą.

Koktajle zimowe, które wzmocnią Twoją odporność

Co najlepiej jeść podczas przeziębienia? 

Czy i co jeść w czasie infekcji? Z pewnością – nic na siłę. Osłabiony chorobą organizm może domagać się przede wszystkim snu i odpoczynku. Apetyt w czasie choroby może być osłabiony. Jeśli jednak poczujemy głód, warto sięgnąć po jedną z opisanych potraw, które mają wiele walorów dla zdrowia.

CZYTAJ WIĘCEJ NA TEN TEMAT: 101 prostych przepisów na odporność. Włącz 25 produktów do swojego menu

Po pierwsze, kluczowe jest optymalne nawodnienie organizmu. Można, oprócz wody, pić soki warzywne i owocowe, żeby dostarczyć organizmowi składniki odżywcze.

Jeśli czujesz się na siłach (lub masz kogoś, kto zrobi to za ciebie), przygotuj smoothie. Możesz zrobić smaczny i pożywny miks owoców i warzyw, z dodatkiem warzyw liściastych, jak m.in. szpinak czy natka pietruszki.

Na topie prozdrowotnych owoców i warzyw są też maliny, owoce dzikiej róży czy cytrusy. Do napojów i ziołowych naparów warto dodawać miód, a także rozgrzewające przyprawy, jak imbir czy kurkuma, które również mogą sprzyjać szybszemu powrotowi do zdrowia.

Poradnik Zdrowie: Gadaj Zdrów o budowaniu odporności na infekcje
Materiał sponsorowany

Co jeść, gdy jest się chorym? 

Na liście napojów i przekąsek są również kefiry czy jogurty, które są bogate w bakterie probiotyczne. Dzięki nim nie tylko masz szansę zregenerować swój organizm w chorobie, ale też wesprzeć się przy antybiotykoterapii, jeśli wdrożenie takiego leczenia okaże się konieczne.

Można też wypić zupę, z bulionem na czele. To nie tylko tradycyjny przesąd – istnieje szereg badań, które dowodzą, że spożywanie rosołu przyspiesza powrót do zdrowia, m.in. dzięki zawartości szeregu witamin, a w przypadku bulionu na mięsie również solidnej porcji kolagenu.

Rosół działa wzmacniająco, nawadnia i ułatwia pozbycie się zalegającej wydzieliny. Wśród polecanych zup poczesne miejsce zajmują też pożywne zupy-krem.

SPRAWDŹ TEŻ: Odporność - 9 sposobów na wzmocnienie odporności organizmu

Co jeść przy chorobie wirusowej? 

Przygotowując posiłki, nie żałuj cebuli i czosnku, które tradycyjnie są wykorzystywane dla wsparcia odporności. W czasie choroby stawiaj na lekkie posiłki, m.in. zdrowe tłuszcze.

Dobrym pomysłem są ryby bogate w kwasy omega-3 oraz chude mięsa, jak dobrej jakości drób. Istotną rolę w powrocie do zdrowia odgrywają zdrowe węglowodany. Polecane są produkty pełnoziarniste, np. kasze, ciemne pieczywo.

Oczywiście, jeśli lekarz zaleci inne żywienie w okresie choroby, stosuj się do wskazówek, które mogą wynikać z oceny twojego stanu zdrowia. 

Doktórka
Śląsk. 1974 rok. Doktor Jolanta Wadowska-Król odkrywa u dzieci ołowicę, niebezpieczną chorobę wywołującą szereg poważnych dolegliwości. Skala problemu okazała się ogromna. Przebadała blisko 5 tys. najmłodszych i kierowała na dalsze leczenie. Sama wiele ryzykowała. Historię „Doktórki od familoków” poznacie w kolejnym odcinku podcastu „Polska na ucho”. Autorką reportażu jest Natalia Czarnuch.
Natalia Czarnuch, Michał Poklękowski
Polska na ucho || Natalia Czarnuch, Michał Poklękowski