Jakie jedzenie przyspiesza powrót do zdrowia? Lista zakupów na czas infekcji
Jesienna aura sprzyja częstszym infekcjom, a osłabiony organizm potrzebuje wsparcia, aby szybciej wrócić do formy. Odpowiednia dieta może odegrać kluczową rolę w procesie rekonwalescencji, dostarczając niezbędnych składników odżywczych i wzmacniając układ odpornościowy. Jakie posiłki pomogą organizmowi w walce z chorobą?
Co najlepiej jeść podczas choroby?
Jeszcze trwa tzw. złota jesień, ale coraz więcej dni przypomina nam, że za chwilę złota jesień zmieni się w szaro-burą, deszczową i chłodną. Wraz z rozpoczęciem sezonu na poranne skrobanie szyb, zaczyna się też sezon na infekcje, które o tej porze roku atakują z większą częstotliwością.
SPRAWDŹ RÓWNIEŻ: Jedzenie, które poprawia odporność i chroni przed infekcją
O tym, jak zapobiegać infekcjom i jak zadbać o odporność, pisaliśmy niejeden raz. O tym, jak przyspieszyć powrót do zdrowia, też warto porozmawiać, bo wiadomo, że mimo starań nie zawsze jesteśmy w stanie uniknąć zachorowania.
Dziś przyjrzymy się diecie, która może wspierać organizm w trakcie infekcji i w ten sposób pomóc układowi odpornościowemu uporać się z chorobą.
Koktajle zimowe, które wzmocnią Twoją odporność
Co najlepiej jeść podczas przeziębienia?
Czy i co jeść w czasie infekcji? Z pewnością – nic na siłę. Osłabiony chorobą organizm może domagać się przede wszystkim snu i odpoczynku. Apetyt w czasie choroby może być osłabiony. Jeśli jednak poczujemy głód, warto sięgnąć po jedną z opisanych potraw, które mają wiele walorów dla zdrowia.
CZYTAJ WIĘCEJ NA TEN TEMAT: 101 prostych przepisów na odporność. Włącz 25 produktów do swojego menu
Po pierwsze, kluczowe jest optymalne nawodnienie organizmu. Można, oprócz wody, pić soki warzywne i owocowe, żeby dostarczyć organizmowi składniki odżywcze.
Jeśli czujesz się na siłach (lub masz kogoś, kto zrobi to za ciebie), przygotuj smoothie. Możesz zrobić smaczny i pożywny miks owoców i warzyw, z dodatkiem warzyw liściastych, jak m.in. szpinak czy natka pietruszki.
Na topie prozdrowotnych owoców i warzyw są też maliny, owoce dzikiej róży czy cytrusy. Do napojów i ziołowych naparów warto dodawać miód, a także rozgrzewające przyprawy, jak imbir czy kurkuma, które również mogą sprzyjać szybszemu powrotowi do zdrowia.
Co jeść, gdy jest się chorym?
Na liście napojów i przekąsek są również kefiry czy jogurty, które są bogate w bakterie probiotyczne. Dzięki nim nie tylko masz szansę zregenerować swój organizm w chorobie, ale też wesprzeć się przy antybiotykoterapii, jeśli wdrożenie takiego leczenia okaże się konieczne.
Można też wypić zupę, z bulionem na czele. To nie tylko tradycyjny przesąd – istnieje szereg badań, które dowodzą, że spożywanie rosołu przyspiesza powrót do zdrowia, m.in. dzięki zawartości szeregu witamin, a w przypadku bulionu na mięsie również solidnej porcji kolagenu.
Rosół działa wzmacniająco, nawadnia i ułatwia pozbycie się zalegającej wydzieliny. Wśród polecanych zup poczesne miejsce zajmują też pożywne zupy-krem.
SPRAWDŹ TEŻ: Odporność - 9 sposobów na wzmocnienie odporności organizmu
Co jeść przy chorobie wirusowej?
Przygotowując posiłki, nie żałuj cebuli i czosnku, które tradycyjnie są wykorzystywane dla wsparcia odporności. W czasie choroby stawiaj na lekkie posiłki, m.in. zdrowe tłuszcze.
Dobrym pomysłem są ryby bogate w kwasy omega-3 oraz chude mięsa, jak dobrej jakości drób. Istotną rolę w powrocie do zdrowia odgrywają zdrowe węglowodany. Polecane są produkty pełnoziarniste, np. kasze, ciemne pieczywo.
Oczywiście, jeśli lekarz zaleci inne żywienie w okresie choroby, stosuj się do wskazówek, które mogą wynikać z oceny twojego stanu zdrowia.