Oczyszcza z toksyn, wspiera jelita, poprawia odporność. Nieznane zalety wielkanocnej zupy
Jedzenie świąteczne ma to do siebie, że jemy je tylko kilka razy w roku. To błąd, bo wiele świątecznych dań zawiera mnóstwo niezwykle zdrowych substancji, które niosą wiele korzyści dla organizmu. Jednym z takich dań jest smaczna zupa, która znajduje się w czołówce tych najzdrowszych. Ale są i złe wieści: choć wspiera pracę jelit i sprzyja odkwaszeniu organizmu, nie wszyscy mogą po nią sięgać. Co to za zupa i dla kogo jest niewskazana?
Żurek - zupa o szeregu zalet dla zdrowia
Żurek to tradycyjna zupa, której nikomu nie trzeba przedstawiać. Powstaje na zakwasie z mąki żytniej. Jest doskonały dla osób, które zmagają się z osłabieniem organizmu. Może wzmocnić w okresie przeziębienia. Zmniejsza też ryzyko kolejnych infekcji czy dolegliwości żołądkowych, ponieważ stanowi naturalny probiotyk.
Żurek można jeść więc nie tylko w okresie infekcji wirusowych i rekonwalescencji po nich, ale również w trakcie antybiotykoterapii, kiedy to może wspierać florę bakteryjną jelit.
Żurek pozytywnie działa na poziom pH w przewodzie pokarmowym, zmniejsza ryzyko stanów zapalnych, reguluje równowagę kwasowo-zasadową. A to wciąż nie jest koniec jego zalet.
Zakwas - sekret właściwości żurku
Te zalety żurku to zasługa zakwasu, który jest jego najważniejszym składnikiem. To właśnie zakwas sprawia, że ta zupa ma charakterystyczny smak i aromat. Dzięki obecności zakwasu żurek zyskuje właściwości fermentacyjne i jest źródłem probiotyków, tak cennych dla jelit.
Zakwas na żurek powstaje z mąki żytniej, czosnku, przypraw i wody. Żeby żurek zachował swoje prozdrowotne właściwości, należy pamiętać, że nie należy przesadzić z ilością, jak również należy wystrzegać się tłustych dodatków.
W zakwasie, który jest wykorzystywany do żurku, znajdziemy też m.in. błonnik pokarmowy, który działa zbawiennie na jelita, witaminy z grupy B, a także minerały, jak cynk, mangan, potas i wapń. Oznacza to, że porcja żurku może wesprzeć zarówno układ pokarmowy, jak i nerwowy.
Zakwas wcale nie zakwasza!
Mimo że określenie „zakwas” może brzmieć myląco, żurek wcale nie zakwasza organizmu. Przeciwnie, obecny w żurku kwas mlekowy sprzyja regulowaniu gospodarki kwasowo-zasadowej, reguluje pH jelit oraz poprawia trawienie i odporność organizmu.
Żurek wpływa na organizm podobnie jak kiszonki, które słyną z bycia naturalnymi probiotykami. Żurek pozytywnie oddziałuje nie tylko na jelita, ale też na wątrobę i pęcherzyk żółciowy, sprzyja też usuwaniu toksyn z organizmu.
CZYTAJ TEŻ: Jaki zakwas na żurek jest najzdrowszy? Bosacka mówi, na co zwracać uwagę
Żurek - przeciwwskazania. Kto nie powinien jeść żurku?
Pożywny żurek niestety nie jest dla wszystkich i nie w każdej postaci. Pułapką są dodatki chętnie dorzucane do żuru jak boczek, kiełbasa, skwarki czy żeberka, a nawet śmietana. Nadmiar soli i tłuszczu prowadzi do komplikacji zdrowotnych.
Osoby, które zmagają się z chorobami serca i układu krążenia, powinny postawić na lżejsze warianty żurku i spożywać tę zupę w umiarkowanych ilościach. Żurku nie zaleca się też pacjentom z wrzodami żołądka lub wrzodami dwunastnicy, a także osobom zmagającym się z nadkwasotą lub refluksem. Jedzenie żurku może też pogarszać stan pacjentów zmagających się z dną moczanową.
Tłuste i ciężkie składniki można zastępować ziołami, które podkręcają smak tej wyjątkowej potrawy i przydają jej jeszcze więcej właściwości prozdrowotnych. Takie składniki to m.in. czosnek, liście laurowe, kminek, majeranek, chrzan i ziele angielskie.