Odchudza i działa przeciwnowotworowo. Wystarczy przestrzegać jednej zasady
Ta herbata to samo dobro dla organizmu. Pozwala oszukać głód, a także wspomaga metabolizm i walkę ze zbędnymi kilogramami. Swoje unikalne walory i właściwości prozdrowotne zawdzięcza licznym składnikom odżywczym. Kiedy najlepiej ją pić? Sprawdź.
Jesień już nastała, a wraz z nią chłodne i długie wieczory. To też czas, kiedy nasz organizm potrzebuje szczególnej troski oraz odpowiedniego jedzenia. Do jadłospisu włączamy dania z dodatkiem wielu aromatycznych przypraw oraz sięgamy po gorące napary. Nic w tym dziwnego – smakują wybornie, rozgrzewają, pobudzają krążenie oraz pomagają przetrwać szaroburą aurę, która panuje za oknem.
Co rusz pojawiają się publikacje, które dowodzą, że picie herbaty niesie za sobą wiele korzyści zdrowotnych. Według amerykańskich badaczy z Instytutu Badań nad Żywieniem na Uniwersytecie Edith Cowan wystarczą dwie filiżanki dziennie tego napoju, by wzmocnić działanie organizmu.
Dlaczego warto pić herbatę Pu-erh?
Wśród najpopularniejszych rodzajów herbaty wymienia się czarną i zieloną. Warto jednak wyjść poza schemat i postawić na tę czerwoną Pu-erh, która pochodzi z plantacji położonych w Chinach. Wyróżnia ją korzenny smak i specyficzny zapach. Z kolei jej niebywały potencjał zdrowotny kryje się w bogactwie składników odżywczych. Powstaje w wyniku powolnej fermentacji i w rezultacie zawiera ona znacznie więcej aminokwasów, polifenoli i soli mineralnych (np. magnezu, manganu, selenu i żelaza).
Regularne picie czerwonej herbaty Pu-erh, określanej przez Chińczyków "smoczą herbatą", zapewni doskonałe efekty. Okazuje się, że jest największym sprzymierzeńcem w walce z nadwagą, ponieważ pobudza przemianę materii oraz procesy trawienne, a co za tym idzie, zwiększa spalanie tłuszczu. Dodatkowe zredukuje problem związany z zaparciami i wzdęciami.
Włącz ją do diety, a efekty szybko zauważysz
To jednak nie wszystkie właściwości tego czerwonego naparu. Słynie też z tego, że obniża poziom cholesterolu we krwi i chroni przed próchnicą. Pomaga też zwalczać infekcje wirusowe i bakteryjne. Ostatnie badania dowodzą, że zawarte w niej polifenole wspiera skuteczną neutralizację wolnych rodników odpowiedzialnych za procesy starzenia i szkodliwe przemiany komórkowe. Co więcej, herbata Pu-erh wykazuje właściwości antyoksydacyjne, przez co pomaga zmniejszyć ryzyko rozwoju nowotworów.
Można też śmiało ją wypijać w sytuacjach, gdy odczuwamy silny stres i mamy zszargane nerwy. Pomaga skutecznie się zrelaksować i wyciszyć.
Aby czerpać jak najwięcej korzyści z picia herbaty Pu-erh, należy przestrzegać jednej zasady. Ze względu na to, że wspomaga proces trawienia, najlepiej sięgać po nią pół godziny po posiłku lub przekąsce. Efekty wówczas będą szybciej i bardziej widoczne.
Choć ten napój herbaciany ma wiele wyjątkowych właściwości, należy jednak zachować umiar. W ciągu dnia można wypić nie więcej niż trzy filiżanki.
Polecany artykuł: