Owsianka wcale nie jest najzdrowsza? Ryżanka to prawdziwa uczta dla zdrowia
Ryż na mleku jest świetną opcją na zdrowe i sycące śniadanie. Dostarcza do organizmu wiele cennych składników odżywczych, a także pomaga w walce ze zbędnymi kilogramami. Można śmiało do niego dodać jeszcze owoce lub przyprawy, np. cynamon czy wanilię dla podbicia smaku. Włącz ryżankę do codziennego menu, a nie pożałujesz.
Ryż na mleku – jakie ma wartości odżywcze?
Znudziła ci się owsianka na śniadanie i szukasz innego pomysłu na szybkie i pełnowartościowe śniadanie? Zacznij jeść ryżankę, która kryje w sobie wiele dobroci. Jej głównymi składnikami są ryż i mleko. Niezbędne składniki odżywcze, takie jak białko, wapń, witamina B1, B2, B12 oraz witaminę D3 można znaleźć w składzie mleka.
Z kolei ryż stanowi doskonałe źródło błonnika pokarmowego, który jest bardzo ważny dla osób, które chcą zrzucić dodatkowe kilogramy. Oprócz tego bogaty jest w tiaminę, ryboflawinę, niacynę, witaminą B5 i B6 oraz w liczne związki mineralne, m.in. cynk, fosfor, magnez, mangan, potas, wapń i żelazo.
Ryż na mleku - dlaczego warto go jeść?
Połączenie ryżu i mleka zasila organizm cennymi składnikami odżywczym i przynosi wiele korzyści dla zdrowia. Ze względu na zawartość dużej ilość wapnia i manganu to pyszne danie wzmacnia kości, co chroni przed załamaniami. Wspomaga także zdrowie stawów i unieszkodliwia wolne rodniki.
Kolejną korzyścią jedzenia ryżanki jest to, że ma dobroczynny wpływ na zdrowie jamy ustnej oraz na stan uzębienia. Warto ją również jeść dla utrzymania dobrej kondycji dziąseł. Do tego ta mieszkanka, które zasobna jest w duże ilości błonnika, reguluje pracę układu pokarmowego, co z kolei powoduje, że jesteśmy syci i pobudza perystaltykę jelit. Wspomaga też trawienie oraz łagodzi nieprzyjemne dolegliwości żołądkowe, wzdęcia oraz łagodzi objawy biegunki.
Ryżanka obfituje w składniki odżywcze, takie jak magnez, potas i wapń, które są bardzo pomocne w utrzymaniu właściwego ciśnienia krwi. Stanowi też jeden ze składników diety odchudzającej.
Wychodzi na to, że jedzenie ryżu na mleku ma wiele zalet dla zdrowia. Można serwować go zarówno na ciepło, jak i na zimno, wzbogacając smak posiłku owocami lub przyprawami, np. wanilią lub cynamonem.
Polecany artykuł: