Po imbir sięgamy teraz szczególnie często. W tej postaci może być groźny dla organizmu
W sezonie grypowym imbir należy do najczęściej wybieranych dodatków dodawanych do rozgrzewających napojów. Ta znana od tysiącleci przyprawa może dać wiele zdrowotnych korzyści. Dostępny w jest w wielu różnych formach, ale jedna z nich szczególnie zaniepokoiła ekspertkę badającą wpływ żywności na zdrowie.
Według National Center for Complementary and Integrative Health imbir może pomagać w łagodzeniu nudności oraz wymiotów w trakcie ciąży, a nawet okazać się pomocny w przypadku choroby lokomocyjnej. Imbir to przyprawa, która mieszkańcy Indii i Chin używali prawdopodobnie już 5 tys. lat temu. W sklepach do kupienia jest w postaci sproszkowanej, suplementów lub świeżego korzenia.
Choć imbir jest popularną przyprawą, badania naukowe nad tym składnikiem są rzadkie. Dwie formy imbiru, czy to w postaci proszku, czy korzenia, zawierają śladowe ilości minerałów i witamin. Ekspertka z Texas Tech University Kristina Petersen postanowiła zbadać, w jaki sposób imbir może pomóc m.in. w przypadku czynników ryzyka, które przyczyniają się do chorób serca. W tym celu naukowczyni przeanalizowała wyniki badań klinicznych dotyczących suplementów imbiru.
Z suplementami należy być ostrożnym
Niektóre z analiz wykazały, że bardzo wysokie dawki imbiru w postaci suplementów, mogą poprawić poziom cholesterolu we krwi. Co więcej, inne badania sugerowały, że takie suplementy mogą poprawiać ciśnienie krwi i pomagać w utrzymaniu prawidłowego poziomu glukozy we krwi. Jednak Petersen podkreśla, że w obu tych analizach stosowano dość duże dawki suplementów, które jej zdaniem budzą zastrzeżenia.
Z drugiej strony powstało niewiele badań, które badałyby potencjalne skutki uboczne stosowania takich suplementów.
Choć Food and Drug Administration umieściło imbir na liście żywności ogólnie uznawanej za bezpieczną, ekspertka dodaje, że suplementy diety to nie leki i nie są regulowane w taki sam sposób. Z kolei imbir może wchodzić w reakcje z farmaceutykami, np. lekami rozrzedzającymi krew.
- Myślę, że ostrożność jest zawsze uzasadniona w przypadku suplementów – apeluje Petersen i dodaje, że warto postawić na imbir w diecie.
Warto włączyć imbir do diety
Ekspertka odniosła się także do innych produktów zawierających imbir. Niewiele badań naukowych przeprowadzono z myślą o wpływie herbaty z imbirem. Z kolei piwo imbirowe często zawiera małe ilości tej przyprawy lub wcale jej tam nie ma. Ma za to w sobie dużo cukru i syropu kukurydzianego, który ma w sobie wiele fruktozy.
Kristina Petersen prowadziła badania dt. mieszkanki ziół i przypraw, które zawierały imbir. Założeniem analiz było dodawanie mieszanek do typowej amerykańskiej diety. W rezultacie okazało się, że takie zastosowanie rzeczywiście obniżyło ciśnienie krwi u osób dorosłych, którzy byli bardziej narażeni na choroby serca.
Jednak wpływ samego imbiru w przeprowadzonych przez Petersen badaniach, nie został wyróżniony. Mimo to - w opinii ekspertki - wyniki pracy sugerują, że "włączenie imbiru do diety lub dodanie go do żywności w celu poprawy smaku, może przynieść korzyści w przypadku chorób serca".
Naukowczyni podkreśla, że przyprawy i zioła nie muszą zapewniać bezpośrednich korzyści zdrowotnych, ale dodając imbir do zdrowej żywności, np. warzyw, możemy odnosić korzyści z jedzenia większej ilości zdrowych produktów. Ekspertka zaznacza, że imbir świetnie komponuje się z innymi warzywami np. marchewką, pasuje do kurczaka, który jest stosunkowo dobrym źródłem białka. - Myślę, że jest wiele opcji, w których możemy go stosować - dodała Kristina Petersen.