Połącz 3 składniki, a jelita poczują ulgę. Jedząc codziennie obniżysz też cholesterol

2024-09-03 10:23

Jogurt naturalny to produkt, który zdecydowanie warto wdrożyć do codziennej diety. Dzięki niemu nasze jelita otrzymują dawkę naturalnego probiotyku, co w obliczu wzrostu zachorowań z powodu różnych wirusów nie jest bez znaczenia. Warto jednak dodać prosty składnik, który dodatkowo obniży poziom cholesterolu.

Połącz 3 składniki, a jelita poczują ulgę. Jedząc codziennie obniżysz też cholesterol
Autor: Fot. Getty Images

Metabolizm lipidów jest bardzo mocno powiązany z właściwym funkcjonowaniem układu sercowo-naczyniowego. Dlatego tak ważne jest to, by w codziennej diecie ograniczyć spożycie tłustego i ciężkostrawnego jedzenia na rzecz składników, które są w stanie obniżyć poziom cholesterolu. Jednym z nich jest cynamon, który od lat stanowi obiekt badań.

Kontrola poziomu cholesterolu

Zajadaj jogurt z cynamonem. Skorzystają nie tylko jelita

W sklepach znajdziemy wiele różnorodnych jogurtów z dodatkiem owoców, czy płatków. Pamiętajmy jednak, by czytać skład, ponieważ często ten rodzaj nabiału zawiera cukier i konserwanty. Dużo lepszym i zdrowszym rozwiązaniem jest samodzielne przygotowanie przekąski o smaku szarlotki. 

Wystarczy, że sięgniemy, bo jogurt naturalny, który w składzie nie ma zbędnych dodatków. A następnie w domu wsypiemy szczyptę cynamonu. W ten sposób otrzymujemy sporą dawkę białka, która utrzymuje uczucie sytości na dłużej. Korzenna przyprawa działa przeciwzapalnie i podkręca metabolizm

Cynamon obniża także poziom cholesterolu, a to stwierdzenie poparte jest dowodami naukowymi, ponieważ istnieje wiele badań wskazujących na tę zależność. Przykładem może być choćby randomizowane badanie kliniczne z potrójnie ślepą próbą, przeprowadzone w 2019 roku na pracownikach służby zdrowia w Peru. 

Do badania włączono także osoby chorujące na cukrzycę typu 2. Uczestnicy mieli od 18 do 80 lat. Następnie przez 90 dni badani zjadali codziennie 3 g cynamonu. Wyniki wykazały, że spożywana w tym okresie przyprawa obniżyła poziom złego cholesterolu (LDL), a podniosła poziom dobrego cholesterolu (HDL) u osób z cukrzycą. 

Kolejnym ważnym ustaleniem jest przeprowadzona metaanaliza, która zweryfikowała 13 różnych randomizowanych badań. Choć nie zaobserwowano, by cynamon obniżał cholesterol LDL, to jednak statystycznie stwierdzono istotną redukcję stężenia triglicerydów we krwi. 

Jogurt z cynamonem i jabłkami. Prosty przepis na zdrową przekąskę

Jogurt naturalny jest bogactwem bakterii probiotycznych. Dlatego jego spożywanie zaleca się nie tylko jako wsparcie jelit podczas antybiotykoterapii, ale także w formie codziennej przekąski, która może wzmocnić odporność.

Kolejną zaletą jest fakt, że jeśli chcemy nieco chudnąć, to właśnie zwiększona podaż białka pomaga w tym procesie, a dodatek cynamonu przyspieszającego metabolizm stanowi bardzo korzystne połączenie. Polecamy również sięgnąć po jabłko. Ucierając je na tarce i łącząc z jogurtem i korzenną przyprawą otrzymujemy dużą dawkę błonnika, który jest tak cenny dla jelit, ale nie tylko. Otóż badacze z University of Oxford, że codzienne zjadanie jabłek redukuje ryzyko zgonu z powodu udaru mózgu, czy zawału serca.

Dodatkowym atutem tej przekąski jest fakt, że mogą po nią sięgać osoby chorujące na cukrzycę typu 2, ponieważ jabłka cechuje niski indeks glikemiczny, a jak wiemy to właśnie teraz, jesienią możemy cieszyć się dużym wyborem pod kątem gatunków i smaków. 

Składniki:

  • 250 ml jogurtu naturalnego,
  • szczypta cynamonu,
  • jedno jabłko.

Polecamy, by jabłko posiekać w kostkę i uprażyć na patelni dodając nieco wody. Nie dodajemy tłuszczu, wystarczy mieszać co jakiś czas, aż zaczną się przypiekać. W ten sposób otrzymujemy wybitny aromat. Tak przygotowane jabłka, lub starte na tarce łączymy z jogurtem i cynamonem.