Poprawia odporność i wzmacnia wzrok. Zajadaj się nią, póki trwa sezon
Jesień sprzyja infekcjom, więc to czas, by zadbać o układ odpornościowy. Jednym ze sposobów jest odpowiednia dieta. Warto włączyć do menu wiele warzyw, a szczególnie to jedno. Poprawia odporność, wzmacnia wzrok i pomaga w utracie wagi. Obecnie trwa na nie sezon – korzystaj z jego dobroci, póki możesz.
Okrzyknięta została prawdziwą kulinarną królową jesieni. Od kilku tygodni rozkoszujemy się smakiem dań na bazie dyni. I bardzo dobrze! Bogata jest w mnóstwo witamin (C, E, K oraz z grupy B) oraz minerałów takich jak: fosfor, cynk, magnez, potas, wapń i żelazo. Stanowi także nieocenione źródło białka oraz błonnika pokarmowego, który zapobiega zaparciom, wspomaga odchudzanie, obniża poziom cholesterolu i pozwala na dłużej zachować sytość.
Oprócz tego, że zawiera wiele wartości odżywczych, dynia dostarcza także niewiele kalorii (34 kcal jedynie w 100 g) i jest lekkostrawna. Co dzieje się z organizmem, gdy ją spożywamy? Jedzenie dyni pod każdą postacią jest dobrym wyborem dla zdrowia.
Działa pozytywnie na wzrok i odporność
W tym warzywie kryje się silny przeciwutleniacz zwany beta-karotenem, który nadaje mu pomarańczowy kolor oraz wywiera niezwykły wpływ na narząd wzroku.
- Beta-karoten to silny pigment roślinny, który w organizmie przekształca się w witaminę A, a ta z kolei odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia oczu – wyjaśniła w rozmowie z portalem eatthis.com dietetyczka Maggie Michalczyk. Dodała, że dynia ma w składzie jeszcze luteinę i zeaksantynę, czyli związki, które mogą pomóc w zapobieganiu rozwojowi starczego zwyrodnienia plamki żółtej.
Ponadto ten przeciwutleniacz, w który obfituje dynia, hamuje szkodliwe procesy oksydacyjne, co oznacza, że może zapobiegać rozwojowi chorób nowotworowych. Jak wynika z doniesień naukowych, wysokie spożycia tego warzywa (nawet w formie pestek) zmniejsza ryzyko wystąpienia raka żołądka, raka jelita grubego, raka płuc i również raka piersi. Do tego beta-karoten zmniejsza poziom złego cholesterolu (tzw. LDL).
Ze względu na wysoką zawartość witamin A i C dynia poprawia odporność organizmu i wykazuje działanie przeciwzapalne. – To kolejny powód, aby włączyć ją do jadłospisu w sezonie jesiennym – dodaje ekspertka.
Przyspiesza odchudzanie i wzmacnia serce
Dynia obfituje w wysokie ilości błonnika, a szczególnie zasobna jest w błonnik prebiotyczny. Jak wyjaśniał Michalczyk, "jego zadaniem jest odżywić w jelitach dobre bakterie wspierające trawienie pokarmów poprzez produkcję enzymów i chronić przed rozwojem chorób jelitowych".
Według raportu opublikowanego w "Current Developments in Nutrition" włókna prebiotyczne pokarmowe (takie jak te znajdujące się w dyni) mogą także pomagać we wchłanianiu wapnia, obniżeniu ryzyka alergii oraz poprawie odporności.
Co więcej, dynia wspiera też pracę serca i obniża ciśnienie krwi. To działanie zawdzięcza dużej zawartości potasu.
Polecany artykuł: