Popularna w Polsce zupa to bomba witaminowa. Zmień jej skład dla najlepszych efektów
Dobrze skomponowana zupa, której nie "wzbogacisz" rozgotowanym, białym ryżem czy makaronem oraz tłustym kawałem mięsa, to doskonałe, pożywne danie. Docenia je medycyna ludowa, w tym starochińska, zalecająca, by "trzymać ciepły żołądek". Poleca też współczesna dietetyka. Zupy tuczą i są bezwartościowe? Nieprawda. Ta należąca do ulubionych w Polsce dostarcza wielu bezcennych składników odżywczych.
Gotowanie, chociaż niewątpliwie pozbawia potrawy części cennych składników odżywczych, należy do najlepszych metod obróbki termicznej. Woda neutralizuje wiele szkodliwych substancji. W gorącej wodzie białko się ścina, skrobia pęcznieje, a to sprawia, że łatwiej nam przyswajać składniki odżywcze. Gotowanie podnosi indeks glikemiczny niektórych produktów, co sprawia, że wiele osób boi się zup. Tymczasem to nie musi oznaczać zaraz problemów u osób zdrowych. Glukoza to bezcenne paliwo, dlatego po solidnej porcji zupy nieraz ekspresowo stajemy na nogi. Rosół, pomidorówka, a może krupnik? każda z zup ma zalety. Nawadniają, sycą, rozgrzewają, a nawet usprawniają przemianę materii. Dziś zapraszamy na jarzynową.
Warzywa surowe czy gotowane?
Myśląc o warzywach w kontekście zdrowia, niemal automatycznie myślimy o surowych. Rzeczywiście, świeże warzywa i owoce to kluczowy element idealnej diety, zalecany jako element każdego posiłku. Nie oznacza to jednak, że gotowane nie są zdrowe i zalecane.
Przede wszystkim wielu składników zróżnicowanej diety na surowo jeść się nie da lub w tej formie nie smakują wszystkim. Przykładem są choćby ziemniaki, warzywa strączkowe, brukselka czy szpinak. Są też takie warzywa, które po podgrzaniu nabierają nowych walorów - pomidorom przykładowo przybywa likopenu.
Czytaj także: Lubisz pomidorówkę? To masz szczęście. Z tym składnikiem jest eliksirem młodości
Zupa warzywna - działanie zespołowe
Warzywa, woda, dobre gotowane mięso, czyli zupa warzywna, to mieszanka idealna. Im większa różnorodność składników, tym lepiej, bo wówczas możemy liczyć na prawdziwą pożywną bombę witaminowo-mineralną.
Oczywiście nie zaszkodzi, jeśli raz będzie dominować kalafior, a innego dnia fasolka. Wręcz przeciwnie. Nikt już chyba nie podważa faktu, że im bardziej zróżnicowana dieta, tym lepiej.
Najlepsza jest zupa kolorowa, bo dostarcza też bezcennych barwników, które należą do przeciwutleniaczy. Ciągła modyfikacja składu zapewni ci nie tylko bogactwo dietetyczne, ale uchroni też przed nudą w kuchni.
Jakie zalety dla zdrowia ma zupa jarzynowa?
To, w jaki sposób skorzysta organizm na zjedzeniu zupy, zależy od jej konkretnego składu. Znaczenie ma działanie zespołowe składników i ich unikalne walory, dlatego warto zmieniać warzywny zestaw w zupie.
Generalnie jednak takie specyficzne danie jednogarnkowe wzmacnia odporność, zapobiega chorobom nowotworowym, a nawet wpływa pozytywnie na wygląd, poprawiając stan skóry i jej przydatków (włosów i paznokci).