Przyspiesza metabolizm, pobudza i orzeźwia. "Kawa dla ubogich" może pomóc schudnąć

2023-09-14 13:53

Mimo że często określana jest mianem "kawy dla ubogich" czy "kawy wojskowej", cascara skrywa w sobie bogactwo antyoksydantów korzystnie wpływających na nasze zdrowie. Zastanawiasz się, czym dokładnie jest cascara, czy zawiera kofeinę i jakie ma korzyści dla zdrowia? Poznaj ten unikatowy napar, który staje się doskonałym zamiennikiem tradycyjnej kawy.

Przyspiesza metabolizm, pobudza i orzeźwia. Kawa dla ubogich może pomóc schudnąć
Autor: Getty Image

Dla tych, którzy są wrażliwi na nadmiar kofeiny, cascara może być idealnym rozwiązaniem. Ale czym dokładnie jest ten produkt i jakie sekrety kryje? Odkryj możliwości, jakie daje ten napar i zastanów się, czy nie jest to doskonała propozycja dla ciebie, nawet jeśli jesteś wielbicielem intensywnego smaku espresso.

Poradnik Zdrowie - Nadciśnienie

Co to jest cascara?

W trakcie procesu obróbki kawy na plantacjach, poza cenionymi ziarnami kawy, powstaje także cascara. Co to takiego? Cascara to wysuszone łupiny owoców kawowca, które kiedyś były postrzegane jako niepotrzebny produkt uboczny. Teraz, w erze rozwijającej się kultury specialty coffee, przeżywają one swoją drugą młodość.

Termin "cascara" pochodzi z języka hiszpańskiego i dosłownie tłumaczy się jako "skóra". Rzeczywiście, jest to nic innego jak osłonka, która chroni pestki – czyli nasze znane ziarna kawy. Gdy ziarna są oczyszczane ze swojego miąższu, pozostawia się je do wyschnięcia na słońcu. Ze świeżej, czerwonej skórki stają się one ciemnobrązowe i gotowe do dalszej obróbki.

Czy cascara to kawa?

Napar z cascary bardziej przypomina suszony owocowy wywar. Jej smak to połączenie nut miodu, suszonych śliwek i jabłek, z dodatkiem przyjemnej kwasowości przechodzącej w słodycz. Aby cieszyć się pełnią jej smaku, wystarczy zalanie odpowiedniej ilości suszu gorącą wodą i odczekanie kilku minut.

Czy cascara jest zdrowa?

Dla wielbicieli kawy pijących ją w sporych ilościach cascara może stanowić ciekawą alternatywę. Czy jest korzystna dla zdrowia? Choć charakteryzuje się łagodniejszym smakiem, nadal działa pobudzająco i dodaje wigoru. Cascara charakteryzuje się niewysokim poziomem kofeiny (około 110 mg w litrze, w porównaniu z około 2000 mg w litrze espresso).

Cascara to naturalny stymulator pracy jelit, aktywujący ruchy robaczkowe jelita grubego, wydzielanie soków trawiennych oraz lepsze funkcjonowanie wątroby. Jej składniki, w tym substancje garbnikowe, korzystnie wpływają na błonę śluzową przewodu pokarmowego.

Napar gwarantuje nam:

  • Regularne wypróżnienia,
  • Oczyszczanie przewodu pokarmowego z zastojów,
  • Zapobieganie fermentacji i procesom gnilnym w jelitach,
  • Łagodzenie stanów zapalnych oraz wsparcie w regeneracji błony śluzowej jelit,
  • Eliminacje toksyn z ciała,
  • Wzmożone wydzielanie soków trawiennych i lepsze trawienie.

Napar z Cascary działa detoksykująco. Susz wspiera lepszą pracę układu trawiennego i pobudza metabolizm. W efekcie może pomóc w zrzuceniu nadprogramowych kilogramów.

Działania niepożądane spożywania cascary

Pijąc w nadmiarze herbatę z cascary, można napotkać pewne działania niepożądane. Chociaż nie są one powszechne, ich nasilenie często zależy od indywidualnych predyspozycji osoby spożywającej duże ilości napoju. Napar może powodować skutki uboczne podobne do tych, które pojawiają się przy zbytnim spożywaniu kawy. Do objawów zalicza się drżenie dłoni, łagodne bóle głowy oraz nieznaczne podniesienie ciśnienia. Inne dolegliwości to trudności z zasypianiem, nadmierne pobudzenie lub uczucie lęku. Niektórzy konsumenci zauważają również tymczasowe problemy z przewodem pokarmowym, takie jak biegunka czy dyskomfort żołądkowy.

Warto podkreślić, że działania niepożądane związane z piciem cascary najczęściej występują po jej nadmiernej konsumpcji w ciągu jednego dnia. Umiarkowana ilość zazwyczaj nie prowadzi do negatywnych reakcji organizmu.