Przyspiesza odchudzanie i wzmacnia odporność. Pijały ją nasze babcie
Kwas chlebowy uznawany jest za naturalny izotonik, a to oznacza, że idealnie nawadnia organizm, gasząc pragnienie. Ale to nie jedyna jego zaleta. Właściwa fermentacja sprzyja namnażaniu cennych kultur bakterii, stąd kwas chlebowy może być stosowany jako naturalny probiotyk i wsparcie odporności.
Sezon bikini trwa, więc niejedna osoba zastanawia się jak przyspieszyć metabolizm i zrzucić kilka kilogramów, by lepiej się poczuć i pięknie prezentować się na plaży. Zachęcamy, by dążenie do wymarzonej sylwetki połączyć z troską o zdrowie. W tym przypadku z pomocą przychodzi "wiejska oranżada" - jak bywa nazywany kwas chlebowy. Jakie właściwości w sobie kryje, że jest tak cennym elementem diety?
Jak zrobić kwas chlebowy w domu?
W dawnych czasach kwas chlebowy przyrządzano niemal w każdym gospodarstwie. Przydawał się zwłaszcza podczas żniw, kiedy rolnicy spędzali w polu całe dnie, a upały utrudniały pracę. Wówczas gospodynie przygotowywały delikatny w smaku zakwas, który orzeźwiał i pomagał przetrwać pracowity dzień. Kwas chlebowy powstawał w bardzo proty sposób i zawsze był ekologiczny i zdrowy, gdyż w danych czasach nie stosowano na polach pestycydów, a domowy chleb był wolny od konserwantów.
Do przygotowania napoju gospodyni używała:
- razowego chleba,
- miodu wielokwiatowego,
- drożdży
- źródlanej wody.
- Składniki łączono w odpowiednich proporcjach, zalewano wodą i odstawiano na 24 godziny, okrywając gliniane naczynie czystą ściereczką.
- Kolejnego dnia gospodyni dodawała zaczyn z drożdży i odrobinę cukru.
- Odstawiała w chłodne miejsce, a po 3 dniach kwas chlebowy był gotowy do spożycia.
Kwas chlebowy - właściwości. Na co pomaga kwas chlebowy?
Na skutek fermentacji chleba w wiejskiej oranżadzie pojawia się niewielkie stężenie alkoholu, niemniej jego poziom jest tak niski, że napój uznaje się za bezalkoholowy. Kwas chlebowy ma lekko słodko-kwaśny, delikatny smak, wyczuwalny jest zapach zbóż i pieczonego chleba.
Zalety kwasu chlebowego:
- Kwas chlebowy uznawany jest za naturalny izotonik, a to oznacza, że idealnie nawadnia organizm, gasząc przy tym uciążliwe pragnienie.
- Właściwa fermentacja sprzyja namnażaniu cennych kultur bakterii, stąd kwas chlebowy może być stosowany jako naturalny probiotyk. Dzięki temu dbamy o zdrowie jelit i wzmacniamy odporność.
- Enzymy zawarte w napoju przyspieszają metabolizm, dzięki czemu mamy szansę pozbyć się niechcianych kilogramów.
- Ekologiczny kwas chlebowy zawiera witaminy z grupy B, witaminę E oraz C.
- Dostarcza selen i cynk, dzięki czemu wpływa pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy.
- spowalnia proces starzenia skóry, zwalczając wolne rodniki.
Kwas chlebowy mogą pić osoby z cukrzycą. Sięganie regularnie po szklankę napoju każdego dnia możemy również wspierać w ten sposób leczenie dolegliwości związanych z zapaleniem stawów, bóle głowy, czy grzybice. Niemniej jednak należy zachować umiar. Bezwzględnym przeciwwskazaniem do picia kwasu chlebowego jest celiakia lub uczulenie na gluten. Ostrożność powinny zachować także osoby borykające się z refluksem, wrzodami żołądka i innymi dolegliwościami układu pokarmowego.
Listen on Spreaker.