Rewolucyjna sałatka z fasolą. Pomoże schudnąć, ułatwi trawienie i doda energii

2024-09-16 17:34

Prawdziwym hitem w mediach społecznościowych stała się gęsta sałatka fasolowa, który obfituje w składniki odżywcze. Składa się ze strączków, dużej ilości warzyw, dressingu i źródła białka. To przykład zdrowego, ale sycącego i dobrze zbilansowanego posiłku, który sprzyja utrzymaniu smukłej sylwetki.

Rewolucyjna sałatka z fasolą. Pomoże schudnąć, ułatwi trawienie i doda energii
Autor: Getty Images

Co to jest gęsta sałatka fasolowa?

Gęsta sałatka fasolowa zyskała popularność w sieci w ciągu ostatnich kilku miesięcy. Istnieje kilka wariantów tego dania, najpopularniejsza zawiera suszone pomidory, choć nie brakuje również wersji pikantnej czy ziołowej.

Poza fasolą znajdziemy w niej wiele różnych składników, takich jak ciecierzyca, papryka, ogórek, pomidor, kukurydza, cebula, kolendra, natka pietruszki, rukola, szpinak, awokado, oliwki, ser i kurczak. Całość jest połączona dressingiem na bazie octu lub oliwy z oliwek z dodatkiem soli, pieprzu i słodkiej papryki.

Trudno o podanie klasycznego przepisu na gęstą sałatkę fasolową, bo każdy przygotowuje ją w inny sposób, często by pozbyć się resztek z lodówki.

Warzywa strączkowe - dlaczego warto je jeść?

Właściwości prozdrowotne

Jak sugerują użytkownicy TikToka gęsta sałatka z fasoli jest dobrym sposobem na dostarczenie organizmowi białka, błonnika, witamin, minerałów i przeciwutleniaczy.

Danie sprzyja poprawie jakości snu, utrzymaniu regulacji hormonalnej i przyspieszeniu trawienia. Dodatkowo strączki są bogatym źródłem magnezu, żelaza i kwasu foliowego, składników niezbędnych do syntezy i regulacji hormonów rozrodczych.

Jedzenie fasoli wraz z różnymi warzywami, które są bogate w błonnik, witaminy i minerały, może również zmniejszyć ryzyko chorób, takich jak rak, choroby serca i cukrzyca

- powiedziała w rozmowie Health dietetyczka Claire Edgemon.

Wykazano również, że fasola pomaga obniżyć poziom cholesterolu. Jest podstawowym składnikiem diety w wielu niebieskich strefach, czyli obszarach, w których ludzie żyją najdłużej.

Ciecierzyca, fasola, warzywa oraz chude mięso są natomiast częścią diety śródziemnomorskiej, która została powiązana z niższym ryzykiem cukrzycy typu 2 i związanego z wiekiem pogorszenia pamięci. Jednocześnie gęste sałatki fasolowe zapewnią uczucie sytości na dłużej i sprzyjają kontroli masy ciała.

Listen on Spreaker.