Są pyszne, zdrowe i coraz bardziej popularne. Uważaj jednak na dawkę, bo łatwo przesadzić
To nie są orzechy włoskie, chociaż na pierwszy rzut oka można się pomylić. Faktycznie, są z nimi spokrewnione, ale zdecydowanie słodsze, więc coraz więcej osób z przyjemnością nimi je zastępuje, zwłaszcza w deserach. Zawierają w sumie niewiele cukru, ale są tłuste. Ostrożnie!
![Są pyszne, zdrowe i coraz bardziej popularne. Uważaj jednak na dawkę, bo łatwo przesadzić](https://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-nQp9-4F1r-Ei6G_sa-pyszne-zdrowe-i-coraz-bardziej-popularne-uwazaj-jednak-na-dawke-bo-latwo-przesadzic-664x442.jpg)
Orzechy pekan niewątpliwie są zdrowe, ale to nie oznacza, że można się nimi bezkarnie objadać. Niełatwo utyć na orzechach (dosłownie przelatują przez nasz organizm, nie odkładając zapasu tłuszczu), a jednak to tylko przegryzka, dodatek, uzupełnienie zbilansowanej diety. Zgodnie z zasadami zdrowego żywienia rekomenduje się, by zjadać 30-50 g takich orzechów.
Wystarczy, by skorzystać z ich mocy i zarazem nie przedobrzyć.
Pekan - zdrowy przybysz z Meksyku
Orzech pekan nazywany jest też orzesznikiem pekanowym, orzesznikiem jadalnym, orzesznikiem owocowym lub po prostu pekanem. Gatunek drzewa, które oferuje nam znakomitą przegryzkę, należy do rodziny orzechowatych (Juglandaceae) i jest spokrewnione z orzechem włoskim.
Jego ojczyzną jest Ameryka Północna i nie czuje się dobrze w naszym klimacie. W sprzedaży dostępne są głównie orzechy z USA i Meksyku. Ich ewentualne wprowadzenie do diety szczególnie ostrożnie powinni realizować alergicy, bo te orzechy mogą powodować silne uczulenia.
Orzechy pekan - dlaczego warto je jeść
Orzechy pekan są bogate w witaminy, białko, zdrowe tłuszcze i błonnik. Zarazem surowe orzechy pekan nie zawierają cholesterolu, sodu i mają niską zawartość węglowodanów. Dzięki bogatemu, maślanemu smakowi i naturalnej słodyczy stanowią smaczną przekąskę, że palce lizać.
Takie orzechy znakomicie sprawdzają się nie tylko w ciastach i deserach, ale też jako składnik pesto, sałatek, dodatek do dań mięsnych, ryb. Warto je dorzucić do owsianki czy musli, płatków, jogurtów.
Pekan - uwaga na kalorie
Orzechy pekanowe, podobnie jak wszystkie pozostałe orzechy, są produktami wysokoenergetycznymi. 100 gramów pekanów dostarcza ok. 690 kcal.
Mają niski indeks glikemiczny, bo mało w nich cukru, ale obfitują w tłuszcz. Zarazem: tłuszcze tłuszczom nierówne. Te z orzechów należą do cennych, wartych wprowadzenia do zbilansowanej diety.
Większość tłuszczu znajdującego się w orzechach pekan to tłuszcze jednonienasycone, które sprzyjają obniżeniu poziomu złego cholesterolu (LDL), zmniejszając ryzyko udaru lub zawału serca.
Orzeszki pekan generalnie mogą poprawiać wskaźniki zdrowia układu krążenia: dowiedziono choćby, że wpływają obniżająco na poziom trójglicerydów po posiłku.
Czytaj także: Pomogą schudnąć i zbiją cholesterol. Polacy sięgają po nie za rzadko