Są pyszne, zdrowe i coraz bardziej popularne. Uważaj jednak na dawkę, bo łatwo przesadzić

2024-03-13 10:17

To nie są orzechy włoskie, chociaż na pierwszy rzut oka można się pomylić. Faktycznie, są z nimi spokrewnione, ale zdecydowanie słodsze, więc coraz więcej osób z przyjemnością nimi je zastępuje, zwłaszcza w deserach. Zawierają w sumie niewiele cukru, ale są tłuste. Ostrożnie!

Są pyszne, zdrowe i coraz bardziej popularne. Uważaj jednak na dawkę, bo łatwo przesadzić
Autor: GettyImages

Orzechy pekan niewątpliwie są zdrowe, ale to nie oznacza, że można się nimi bezkarnie objadać. Niełatwo utyć na orzechach (dosłownie przelatują przez nasz organizm, nie odkładając zapasu tłuszczu), a jednak to tylko przegryzka, dodatek, uzupełnienie zbilansowanej diety. Zgodnie z zasadami zdrowego żywienia rekomenduje się, by zjadać 30-50 g takich orzechów.

Wystarczy, by skorzystać z ich mocy i zarazem nie przedobrzyć.

Dlaczego warto jeść orzechy?

Pekan - zdrowy przybysz z Meksyku

Orzech pekan nazywany jest też orzesznikiem pekanowym, orzesznikiem jadalnym, orzesznikiem owocowym lub po prostu pekanem. Gatunek drzewa, które oferuje nam znakomitą przegryzkę, należy do rodziny orzechowatych (Juglandaceae) i jest spokrewnione z orzechem włoskim.

Jego ojczyzną jest Ameryka Północna i nie czuje się dobrze w naszym klimacie. W sprzedaży dostępne są głównie orzechy z USA i Meksyku. Ich ewentualne wprowadzenie do diety szczególnie ostrożnie powinni realizować alergicy, bo te orzechy mogą powodować silne uczulenia.

Orzechy pekan - dlaczego warto je jeść

Orzechy pekan są bogate w witaminy, białko, zdrowe tłuszcze i błonnik. Zarazem surowe orzechy pekan nie zawierają cholesterolu, sodu i mają niską zawartość węglowodanów. Dzięki bogatemu, maślanemu smakowi i naturalnej słodyczy stanowią smaczną przekąskę, że palce lizać.

Takie orzechy znakomicie sprawdzają się nie tylko w ciastach i deserach, ale też jako składnik pesto, sałatek, dodatek do dań mięsnych, ryb. Warto je dorzucić do owsianki czy musli, płatków, jogurtów.

Pekan - uwaga na kalorie

Orzechy pekanowe, podobnie jak wszystkie pozostałe orzechy, są produktami wysokoenergetycznymi. 100 gramów pekanów dostarcza ok. 690 kcal.

Mają niski indeks glikemiczny, bo mało w nich cukru, ale obfitują w tłuszcz. Zarazem: tłuszcze tłuszczom nierówne. Te z orzechów należą do cennych, wartych wprowadzenia do zbilansowanej diety.

Większość tłuszczu znajdującego się w orzechach pekan to tłuszcze jednonienasycone, które sprzyjają obniżeniu poziomu złego cholesterolu (LDL), zmniejszając ryzyko udaru lub zawału serca.

Orzeszki pekan generalnie mogą poprawiać wskaźniki zdrowia układu krążenia: dowiedziono choćby, że wpływają obniżająco na poziom trójglicerydów po posiłku.

Czytaj także: Pomogą schudnąć i zbiją cholesterol. Polacy sięgają po nie za rzadko