Skąd ten trądzik? Winne mogą być te produkty, lepiej je odstaw
Zauważyłeś, że po po spożyciu większej ilości mleka twoja cera znacznie się pogorszyła? Niestety, ta zależność została udowodniona naukowo. Prof. Stachowska wyjaśnia, jakich produktów mlecznych nie powinny spożywać osoby z trądzikiem.
Choć na stan naszej cery wpływ ma w dużej mierze pielęgnacja oraz hormony, ogromne znaczenie ma również to, co jesz. Istnieje wiele produktów, które zdaniem naukowców mogą nasilać zmiany trądzikowe. Jednym z nich jest mleko.
Kto nie powinien spożywać mleka?
Wokół spożywania mleka na przestrzeni lat powstało wiele mitów. Jedni uważają, że mleko nie jest odpowiednim pokarmem dla człowieka, inni zaś uważają, że jest niezbędne dla organizmu. Na ten temat postanowiła wypowiedzieć się prof. Stachowska, która podkreśla, że "od kiedy człowiek udomowił bydło mleko jest też dla naszego gatunku!". Nie wszyscy jednak mogą cieszyć się jego smakiem. Powodów może być kilka.
Głównym przeciwwskazaniem do spożywania mleka jest alergia. Mleka i produktów mlecznych nie powinny również spożywać osoby z nietolerancją laktozy oraz chorobą Leśniowskiego-Crohna. Okazuje się jednak, że nie tylko problemy układu pokarmowego lub alergie są przeciwwskazaniem do spożywania mleka. Z tego produktu powinny zrezygnować także osoby borykające się z trądzikiem.
Nabiał nasila trądzik. Jakich produktów należy unikać?
To, że mleko wzmaga zmiany trądzikowe, zostało udowodnione naukowo. Przytoczone przez dietetyczkę badanie dowodzi, że każdy nabiał w tym mleko mleko pełne, mleko niskotłuszczowe, jogurty, wypijane w ilościach 2-6 szklanek tygodniowo, mogą nasilić trądzik.
Nasilanie zmian trądzikowych spowodowane jest nie tylko spożywaniem samego mleka, lecz także produktami mlecznymi, takimi jak jogurty czy sery.
Dla osób z trądzikiem niewskazane jest spożywanie mleka zarówno pełnego jak i odtłuszczonego. Co ciekawe, mleko odtłuszczone nasila zmiany jeszcze bardziej niż mleko tłuste, gdyż zawiera więcej białek IGF1 (które nasilają powstawania pryszczy) i mniej estrogenów (które łagodzą powstawanie zmian).
Co ciekawe, niekorzystny wpływ na cerę mają również białka serwatkowe stosowane do produkcji odżywek dla sportowców. Dlatego miłośnicy kulturystki, jeśli mają problemy z trądzikiem, powinni przerzucić się na inne źródła białka niż odżywki białkowe.
Niestety, trądzik nasila również czekolada, zwłaszcza mleczna.
Jak podkreśla prof. Stachowska, wyniki tych badań należy interpretować ostrożnie. Dietetyczka zaznacza, że mleko i przetwory mleczne są zdrowe i większość osób dobrze je toleruje. Jeśli więc nie zmagasz się z trądzikiem lub alergią, nie ma przeciwwskazań do ich spożywania.
"Najgorsze co można zrobić to ograniczać dobrą żywność gdy to nie ma sensu" - podsumowuje dietetyczka.
Polecany artykuł: