Smakuje jak szarlotka i przyspiesza spalanie boczków. Idealny na śniadanie
Podczas odchudzania zastanawiamy się co jeść na śniadanie, aby nasycić głód i wspomóc metabolizm. Pomocne są pełnowartościowe posiłki, które wcale nie muszą być nudne i niesmaczne. Jeśli nie masz pomysłu, sięgnij po nasz przepis, a zobaczysz jak przyjemne może być zwalczanie nadwagi.
Nasz mózg ma potrzebę odczuwania przyjemności. Dlatego proces odchudzania bywa dla wielu dość trudny, ponieważ trzeba nauczyć się nowych form odżywiania. Nie oznacza to jednak, że potrawy, czy przekąski nie mogą być smaczne. Dobrym pomysłem jest stopniowa zmiana nawyków, dzięki czemu nie będziemy mieli poczucia straty, tego co lubiliśmy.
Co na śniadanie w trakcie odchudzania?
Śniadanie to zdecydowanie wyjątkowo ważny posiłek. Zaczynając dzień organizm potrzebuje wartości odżywczych. Kromka białego pieczywa z dżemem to nie jest najlepszy pomysł, ponieważ za jednym podejściem zjadamy dużą ilość cukrów.
Taka praktyka przyczynia się do rozwoju otyłości brzusznej, cukrzycy i innych schorzeń. Dlatego chcąc zadbać o piękną sylwetkę warto sięgać po pełnowartościowe posiłki, w których nie brakuje białka oraz błonnika.
Przykładem jest smoothie. Dzięki płatkom owsianym uzyskamy uczucie sytości i dostarczymy do organizmu wiele witamin i mikroelementów. Jest to także wyjątkowo zdrowe źródło błonnika oraz niezbędnych kwasów tłuszczowych. Kefir przyspiesza metabolizm i jest polecany właśnie podczas diety odchudzającej. Ponadto wzbogaca florę jelitową i wzmacnia odporność.
Jabłka to również naturalna forma błonnika. Chronią przed zaparciami, a bogactwo flawonoidów zmniejsza ryzyko wystąpienia raka jelita grubego. Ponadto te niepozorne owoce chronią przed miażdżycą i zawałem. Cynamon działa przeciwzapalnie i przeciwgrzybicznie, a rozgrzewające właściwości pobudzają jelita do pracy i przyspieszają odchudzanie.
Smoothie o smaku szarlotki. Przygotuj odchudzające śniadanie
Składniki:
- jabłko ze skórką,
- 250 ml kefiru,
- szczypta cynamonu,
- 3 łyżki płatków owsianych.
Sposób przygotowania:Płatki owsiane przesyp na drobne sitko. Przelej wrzątkiem i przełóż do wysokiego naczynia. Umyj jabłko, usuń ogonek i gniazdo nasienne. Posiekaj na drobne części i dodaj do płatków. Całość zalej kefirem, wsyp cynamon i zmiel za pomocą blendera. Wypij na śniadanie.