Sola: wartości odżywcze i właściwości prozdrowotne
Sola ma białe, delikatne mięso. Jest rybą chudą, o niskiej zawartości tłuszczu i cholesterolu. Sola stanowi także dobre źródło pełnowartościowego białka zwierzęcego oraz selenu, witaminy B12 oraz witaminy D. Poznaj właściwości prozdrowotne soli: dowiedz się, czy i dlaczego warto spożywać tę rybę.
Spis treści
- Sola: wartość odżywcza
- Sola: witaminy i składniki mineralne
- Ryby - które warto jeść, a których unikać [WIDEO]
- Czy solę mogą jeść kobiety w ciąży?
- Czy sola jest zagrożona wyginięciem?
- Nie pomyl soli z limandą
- Jak przygotowywać solę?
Sola: wartość odżywcza
Sola podobnie jak dorsz, sandacz i mintaj, jest rybą chudą o niskiej zawartości tłuszczu. W 100 g mięsa znajduje się 0,5 g tłuszczu ogółem. Wśród tłuszczów najwięcej w tej rybie jest tłuszczów jednonienasyconych oraz tłuszczów wielonienasyconych. Sola zawiera natomiast najmniej frakcji tłuszczów nasyconych. W soli jest mała ilość cholesterolu przyczyniającego się do rozwoju miażdżycy, chorób serca czy udaru mózgu. Dodatkowo sola to źródło pełnowartościowego białka zwierzęcego, w 100 g mięsa znajduje się 14,8 g tego makroskładnika.
Sola: witaminy i składniki mineralne
Sola to dobre źródło selenu oraz witaminy D, które wykazują dobroczynny wpływ na organizm. W soli znajduje się 30,0 µg selenu, co pokrywa 55% dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Selen wpływa na poprawę odporności organizmu oraz chroni krwinki czerwone przed działaniem wolnych rodników. Na uwagę zasługuje także witamina D, której ilość w 100 g soli pozwala na pokrycie dziennego zapotrzebowania w 160%. Witamina D uczestniczy w szeregu procesów w organizmie: bierze udział w procesach metabolicznych kości oraz w procesach immunologicznych, antykancerogennych, kardioprotekcyjnych. Ponadto witamina D jest wykorzystywana w leczeniu chorób skóry, chorób układu krążenia oraz w zapobieganiu i leczeniu depresji. Natomiast pozostałe składniki mineralne i witaminy w soli pokrywają tylko w kilku procentach dzienne zapotrzebowanie dla osoby dorosłej.
>>Nie przegap
- Miruna: właściwości i wartości odżywcze
- Tuńczyk: wartości odżywcze, zawartość rtęci i histaminy
- Karmazyn: wartości odżywcze i właściwości zdrowotne
Ryby - które warto jeść, a których unikać [WIDEO]
Sola - wartość odżywcza w 100 g produktu
Wartość energetyczna | 64 kcal |
Białko | 14,8 g |
Tłuszcze | 0,5 g |
Tłuszcze nasycone | 0,1 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 0,2 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 0,2 g |
W tym omega-3 | 0,13 g (DHA 0,05 g) |
Cholesterol | 50 mg |
Potas | 363,0 mg (8% zalecanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej) |
Fosfor | 200,0 mg (29%) |
Magnez | 18 mg (4%) |
Sód | 98 mg (7%) |
Wapń | 29 mg (3%) |
Selen | 30 µg (55%) |
Niacyna | 3,5 mg (22%) |
Witamina B6 | 0,31 mg (24%) |
Witamina B12 | 0,8 µg (12%) |
Witamina D3 | 8 µg (160%) |
Witamina A | 0,0 µg (0%) |
Źródło: MATVARETABELLEN; Normy Żywienia, Nowelizacja IŻŻ 2012
Czy solę mogą jeść kobiety w ciąży?
Sola wyróżnia się niską zdolnością do akumulacji rtęci, mogą więc spożywać ją kobiety w ciąży i karmiące piersią. Ryba jest bezpieczna dla płodu, nie powoduje uszkodzeń jego mózgu i nerek. Co więcej, zawartość kwasów omega-3 ma dobroczynny wpływ na rozwój mózgu i wzroku płodu.
Czy sola jest zagrożona wyginięciem?
Stada soli żyjącej w środowisku naturalnym nie są zagrożone wyginięciem. Zatem solę z certyfikatem MSC spożywaj bez obaw. Certyfikat MSC daje gwarancję, że ryba pochodzi ze zrównoważonych połów nie zagrażających środowisku. Natomiast ogranicz kupno i spożycie soli poławianej u wybrzeży zachodniego Bałtyku oraz Morza Północnego, gdyż połowy w tym obszarze narażają gatunek na wyginięcie. Nie kupuj zaś soli z wód północno-zachodniego Atlantyku, ponieważ te stada są już zagrożone wyginięciem.
Nie pomyl soli z limandą
Sola jest uważana za jedną z najwykwintniejszych i najdroższych ryb. W Polsce może kosztować nawet powyżej 150 zł za kilogram. Jednak sola bardzo często znajduje się w ofertach sklepowych w cenie w granicach 20 zł. Skąd taka różnica w cenie? Pod tą samą nazwą kryje się inna ryba, mianowicie limanda żółtopłetwa, która jest bardzo podobna do soli, jednak w rzeczywistości różni się od niej i pochodzi z chińskich hodowli. Jest też poławiana w Północnym Pacyfiku w ilościach, które zagrażają wyginięciu gatunku przy zastosowaniu metod niszczących środowisko naturalne. Limanda różni się także od soli wartością odżywczą: jest bardziej kaloryczna, 100 g limandy dostarcza 91 kcal, podczas gdy 100 g soli to tylko 64 kcal. Limanda zawiera więcej białka, ale również dwukrotnie więcej tłuszczu ogółem oraz tłuszczów nasyconych.
"Prawdziwa" sola to ryba od bardzo dawna bardzo popularna i ceniona za smak we Francji, stąd czasem używa się określenia "sola francuska", ponadto wiele przepisów ma swój początek w kuchni francuskiej.
Zbilansowana dieta to klucz do zdrowia i lepszego samopoczucia. Skorzystaj z JeszCoLubisz, innowacyjnego systemu dietetycznego online Poradnika Zdrowie. Wybieraj spośród tysięcy przepisów na zdrowe i smaczne dania z wykorzystaniem dobrodziejstw natury. Ciesz się indywidualnie dobranym menu, stałym kontaktem z dietetykiem i wieloma innymi funkcjonalnościami już dziś!
Jak przygotowywać solę?
Solę można przygotować na wiele sposobów, jej mięso jest białe, elastyczne, bardzo soczyste oraz nie zawiera drobnych ości. Na rynku sola jest dostępna w całości, wypatroszona lub w postaci filetów. Jej jakość jest porównywalna przez cały rok, jednak smakosze uważają, że najlepsza jest wiosną, kiedy sola przebywa w wodach, które są bogate w wodorosty, co przyczynia się do poprawy jej smaku. Sola nadaje się do pieczenia, pieczenia w folii aluminiowej, duszenia, gotowania tradycyjnego, gotowania na parze, smażenia czy faszerowania. Można podawać ją z warzywami, na musach warzywnych, z salsą owocową. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do zapiekanek, risotto czy zup rybnych. Z soli można również przygotować roladki rybne oraz pulpeciki, kotleciki rybne. Ryba jest źródłem witaminy D, a jej wchłanianie można zwiększyć przez połączenie ze szpinakiem, brokułami czy migdałami - stanowią one dobre roślinne źródło wapnia, zwiększającego wchłanianie witaminy D.
Przepis na solę po śródziemnomorsku
Składniki:
- 100 g filetu z soli
- 100 g zielonego groszku
- 15 g suszonych pomidorów
- 15 g czarnych oliwek
- 20 g liści szpinaku
- 15 g oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Szpinak, suszone pomidory oraz oliwki pokrój w kostkę i dodaj oliwę z oliwek. Tak przygotowaną marynatą natrzyj solę, ułóż w naczyniu żaroodpornym, posyp groszkiem zielonym. Piecz 30 minut w temperaturze 180° C. Podawaj z kaszą jaglaną, kaszą kuskus czy kaszą bulgur oraz z warzywami gotowanymi na parze: brokułem, fasolką szparagową, kalafiorem romanesco.