Spowalniają starzenie, chronią serce i redukują ryzyko raka. Wystarczy kilka sztuk
Suszone pomidory jakiś czas temu wkradły się po cichu no naszego menu. Jednym smakują, a inni wciąż są sceptyczni. Jednak czy zastanawialiśmy się, co tak naprawdę daje nam wybór właśnie takich pomidorów? Dietetyczka kliniczna Paulina Szymczak odkrywa karty i wskazuje, na co szczególnie należy zwrócić uwagę.
Zajadają się nimi Włosi, Grecy czy Hiszpanie. Jednym słowem suszone pomidory są ważnym składnikiem diety śródziemnomorskiej, o której w kontekście zdrowotnym mówimy bardzo często. Na rynku jednak można znaleźć różne wersje, w tym te zapakowane próżniowo lub pokładane w słoikach, skąpane w zalewie z ziół i oleju. Sprawdzamy, jak taki dodatek do codziennego menu wpływa na nasz organizm.
Czy suszone pomidory są zdrowe? Dietetyczka komentuje
Pomidory w takiej formie w krajach śródziemnomorskich znane były od pokoleń. Układano je na słońcu, dzięki czemu powoli wyparowywała z nich woda. Utrata wilgotności sprawiła, że choć miąższu było mniej niż zazwyczaj, a skóra stawała się twarda, to proces ten pozwolił uchronić pomidory przed zepsuciem.
Dziś suszone pomidory bez problemu kupimy w sklepach spożywczych. Dietetyczka kliniczna Paulina Szymczak wyjaśnia, dlaczego warto dać im szansę, nawet jeżeli początkowo nie do końca byliśmy przekonani.
- Suszone pomidory są przede wszystkim bogatym źródłem likopenu, karotenoidu o silnym działaniu antyoksydacyjnym. Likopen, poza ochroną komórek przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki, ma udowodnione działanie w zmniejszaniu ryzyka rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego oraz niektórych nowotworów, zwłaszcza raka prostaty - wyjaśnia specjalistka.
Dietetyczka dodaje także, że w suszonych pomidorach znajdziemy dużą ilość potasu, który jak wiemy, jest wyjątkowo cenny w procesach regulowania ciśnienia tętniczego i pracy serca. Poza tym zjadając suszone pomidory, dostarczamy do organizmu magnez niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i mięśniowego.
Czy suszone pomidory w zalewie są zdrowe? “Polecam szczególnie”
Przez wzgląd na różnorodność produktów łatwo czasem wpaść w pułapkę myślenia, że jeśli coś jest w oleju, to może jednak tego unikać. Dietetyczka uspokaja i rozwiewa wątpliwości.
- Polecam szczególnie suszone pomidory w oleju, ponieważ obecność tłuszczu znacząco zwiększa biodostępność likopenu oraz innych witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Pomidory te są również źródłem witamin, takich jak witamina A, E i K. Witamina A wpływa na prawidłowe funkcjonowanie wzroku i układu odpornościowego, witamina E działa jako silny antyoksydant chroniący komórki przed stresem oksydacyjnym, a witamina K odgrywa kluczową rolę w procesach krzepnięcia krwi i zdrowiu kości - podkreśla ekspertka.
Paulina Szymczak zwraca jednak uwagę na pewien istotny fakt. Otóż sięgając po suszone pomidory zarówno te w oleju jak i pakowane próżniowo, czy w woreczkach mogą mieć dużą zawartość soli. Stąd, zanim dokonamy ostatecznego wyboru, w pierwszej kolejności należy porównać skład, czytając etykiety.
Większa ilość soli w produkcie, może stanowić problem dla osób z nadciśnieniem tętniczym lub chorobami nerek. W takich przypadkach należy wybierać te o obniżonej zawartości sodu. Również osoby z tendencją do zatrzymywania wody w organizmie powinny spożywać je z umiarem
- podkreśla dietetyczka kliniczna.
Specjalistka, podsumowując, wskazała, że dzięki bogactwu składników odżywczych obecnych w suszonych pomidorach wzmacniamy odporność, wspieramy pracę serca i chronimy organizm przed procesami starzenia. Stąd jeśli zastanawialiśmy się, czy suszone pomidory w zalewie są zdrowe, to odpowiedź brzmi: tak.