Sprzyjają odchudzaniu, poprawiają cerę, wspierają serce. Te mało znane owoce zaskakują korzyściami dla zdrowia
O malinach napisano już wiele. Sok z malin to nieodzowny element i niezastąpione wsparcie podczas przeziębienia. Ich smak... no tak, wiadomo – wyśmienity. A jednak jest coś, czego możecie o malinach nie wiedzieć. Przedstawiamy mało znaną odmianę malin, której smak jest obłędny, a właściwości dla zdrowia nieocenione.
Czy czarne maliny to jeżyny?
Czarne maliny - Rubus occidentalis – różnią się nie tylko kolorem od swoich czerwonych koleżanek. Pamiętajmy, żeby też nie mylić ich z jeżynami, chociaż oczywiście mają wiele podobieństw, które wynikają z faktu, że zarówno maliny, jak i jeżyny należą do rodziny Rosaceae.
Czarne maliny - właściwości i zalety
Jakie właściwości mają czarne maliny? To źródło antyoksydantów, antocyjanów i flawonoidów. Porcja antyoksydantów w czarnych malinach jest nawet 5 razy większa od ich zawartości w czerwonych „koleżankach”.
Czarne maliny - korzystny wpływ na serce
Regularne jedzenie owoców bogatych we flawonoidy sprzyja zmniejszeniu ryzyka miażdżycy i nadciśnienia. Ponadto poprawiają elastyczność naczyń krwionośnych.
Zawarte w czarnych malinach antyoksydanty znane są ze swojego korzystnego wpływu m.in. na spowolnienie procesów starzenia, zmniejszenie ryzyka rozwoju niektórych nowotworów, a także poprawę kondycji serca i układu krążenia.
Czarne maliny dla lepszej odporności
W czarnych malinach znajduje się duża dawka witaminy C, której nie trzeba nikomu przedstawiać. Ma dużą rolę w poprawie odporności, ale sprzyja też zachowaniu zdrowej skóry.
Przyjmowanie profilaktycznie soku z czarnych malin zmniejsza ryzyko infekcji. Z kolei w trakcie przeziębienia sok z czarnych malin może skracać czas trwania infekcji i sprzyjać szybszemu powrotowi do zdrowia.
Czarne maliny na odchudzanie i zdrowe trawienie
Co istotne, czarne maliny zawierają błonnik, który sprzyja zdrowemu trawieniu. Dzięki zawartości błonnika mogą zarówno zmniejszać ryzyko zaparć, jak i sprzyjać smukłej sylwetce.
Czarna malina zawiera także szereg cennych minerałów, jak cynk, który uczestniczy w procesach metabolicznych, czy miedź, która ułatwia przyswajanie żelaza.
Czarne maliny dla zdrowia układu nerwowego i dobrego wzroku
Znajdziemy w tych owocach również witaminę K, która ma wpływ na prawidłowy przebieg procesów krzepnięcia, oraz kwas foliowy, który ma znaczenie dla układu nerwowego, w tym dla rozwoju cewy nerwowej u płodu.
Sądzi się również, że antocyjany mają korzystny wpływ na narząd wzroku. Niektóre badania wskazują na możliwe zmniejszanie ryzyka rozwoju zaćmy i degeneracji plamki żółtej.
Jak smakują czarne maliny? Jak można jeść czarne maliny? Przetwory z czarnych malin
Czarne maliny smakują słodko, choć można w nich wyczuć odrobinę kwaskowatego aromatu. Niektórzy mówią, że zarówno wygląd, jak i smak czarnej maliny to połączenie czerwonych odmian malin i jeżyn.
Podobnie jak inne odmiany malin, nadają się do jedzenia, kiedy są świeże, jak i pod postacią smacznych przetworów. Można z nich robić dżemy i konfitury, soki, syropy, smoothies i koktajle, ciasta i bułeczki, desery, sałatki owocowe.
Czarne maliny po ususzeniu można wykorzystać do zrobienia naparu albo dodawać do innych herbat dla wzbogacenia ich smaku i wzmocnienia walorów prozdrowotnych.
To nie koniec możliwych zastosowań czarnych malin: możemy z nich zrobić dressing do sałatek warzywnych, a nawet do mięs.