Ta kawa bije na głowę tradycyjną. Schudniesz, poprawisz cerę i pożegnasz nieprzespane noce
Kawa z cykorii to nie nowość, ale ostatnio zyskuje popularność. Warto wiedzieć, że stanowi doskonały zamiennik kawy, gdyż nie zawiera alkaloidów ani kofeiny. Ma natomiast ciekawy smak i szereg zalet, które warto poznać. Sprawdź, dlaczego warto po nią sięgać.
Kawa, kultowy napój, ważny dla pobudzenia i... dla towarzystwa, ma pewną zaletę, która zarazem może być wadą: kofeinę. Nadmiar kofeiny może powodować m.in. bezsenność, kołatanie serca, uczucie niepokoju.
CZYTAJ TEŻ: Niepokój, ból głowy i drżenie rąk po kawie? W ten sposób organizm chce coś powiedzieć
Osoby wrażliwe doświadczają takich zdarzeń nawet po niewielkiej ilości kofeiny. Dlatego warto znaleźć smaczny i zdrowy kawowy zamiennik, który pozwoli dobrze wejść w dzień, bez negatywnych odczuć.
Kawa z cykorii w Biedronce i Lidlu
Kawa z cykorii to efekt obróbki suszonego, zmielonego i prażonego korzenia cykorii. Smakuje prawie jak „prawdziwa” kawa – choć może nieco bardziej gorzko, z ziemistym i orzechowym posmakiem. Wiele oczywiście zależy od zastosowanych dodatków, ale o tym później.
Kawa z cykorii przypuszczalnie służyła jako zamiennik w czasach niedoborów kawy. Jednak z biegiem lat, dla wielu osób stała się po prostu kawą z wyboru. Ostatnio znów wróciła do łask, gdy pojawiła się w dyskontach. Kawę z cykorii na pierwszy rzut oka trudno odróżnić od innych, szczególnie rozpuszczalnych kaw, warto więc wczytać się w informacje na opakowaniu.
Kawa z cykorii - właściwości, zalety i działanie
Kawa z cykorii zawiera inulinę, która jest m.in. naturalnym prebiotykiem. To również solidna porcja roślinnego błonnika. To nie koniec zalet kawy z cykorii, w której znajdziemy minerały, jak potas czy magnez, jak również szereg witamin, m.in. z grupy B.
Wymienione minerały i witaminy korzystnie wpływają na układ nerwowy. Ponadto mają korzystne działanie na układ krążenia. Zauważono również, że sprzyjają właściwej pracy mięśni i zmniejszają ryzyko doświadczania bolesnych skurczy. W kawie z cykorii nie brakuje też cennych flawonoidów.
Kawa z cykorii, z uwagi na brak kofeiny, może być z powodzeniem spożywana przez osoby, które z różnych względów chcą lub muszą ograniczać przyjmowanie tej substancji.
Poza tym w kawie z cykorii znajdziemy substancje, które w naturalny sposób podkręcają metabolizm i przyspieszają trawienie. Efektem jest sprzyjanie smukłej sylwetce, przez m.in. szybsze metabolizowanie tłuszczów.
Kawa z cykorii działa również protekcyjnie wobec wątroby. Sądzi się, że mimo braku kofeiny, może delikatnie pobudzać i sprzyjać poprawia odporności m.in. dzięki temu, że ma właściwości prebiotyczne.
Zawarte w kawie z cykorii antyoksydanty mogą spowalniać procesy starzenia, a także działać neuroprotekcyjnie i zmniejszać ryzyko rozwoju niektórych nowotworów.
Kawa z cykorii może też zmniejszać stany zapalne, obniżać pozom cukru we krwi i obniżać pozom ciśnienia krwi oraz sprzyjać regulowaniu poziomu cholesterolu.
Jeśli to jeszcze za mało argumentów na „tak” - wiedz, że kawa z cykorii może też sprzyjać poprawie kondycji włosów, paznokci i skóry. Można pić ją nie tylko dla zdrowia i smukłej sylwetki, ale też dla urody.
Jak przygotować kawę z cykorii?
Kawę z cykorii można podawać w różny sposób jak tradycyjną kawę m.in. z mlekiem roślinnym, krowim czy kozim, z cynamonem lub innymi korzennymi przyprawami, lub ze zdrowymi zamiennikami cukru.
To doskonały przepis zarówno na rozpoczęcie dnia, jak i na wieczorny relaks, bo – w przeciwieństwie do „prawdziwej” kawy – nie zafunduje nam bezsennej nocy.