Te sery śmiało możesz jeść podczas odchudzania. Na liście 10 produktów

2024-05-22 8:26

W trakcie odchudzania kluczowe jest ograniczenie spożycia kalorii, dlatego często rezygnujemy z różnych dodatków w obawie, że nas utuczą. Sery są dość dobrym przykładem, ponieważ należą do produktów o wysokiej kaloryczności. Nie oznacza to jednak, że mamy całkiem wykluczyć je z diety. Wystarczy wybrać odpowiedni rodzaj.

Te sery śmiało możesz jeść podczas odchudzania. Na liście 10 produktów
Autor: Fot. Getty Images

Niektóre sery to bomba kaloryczna. Przykładem jest choćby parmezan, ponieważ w 100 g mamy aż 400 kcal. Kolejnym uwielbianym, ale raczej nie zbyt dobrym pomysłem w trakcie odchudzania będzie sięganie po cheddar, w 100 gramach mieści się 415 kcal. Dlatego analizujemy jaki nabiał pomoże nam schudnąć tak, abyśmy nie czuli się pokrzywdzeni zmianą nawyków.

Polacy masowo rezygnują z odchudzania. Jak schudnąć, aby zachować zdrowie i dobre samopoczucie?

Sery na odchudzanie. Wybieraj niskotłuszczowe

Niskotłuszczowy ser to taki produkt, w którym podczas obróbki usunięto znaczną część tłuszczu. Dzięki temu zawiera go ok. 2 % a nawet mniej i jest znacznie lepszym rozwiązaniem dla osób, które chcą schudnąć, nie wykluczając z diety tego rodzaju źródła białka.

Główną zaletą tego typu serów jest niższa zawartość tłuszczów nasyconych, które jak wiemy, podnoszą poziom cholesterolu we krwi i przyczyniają się do wielu konsekwencji zdrowotnych w tym otyłości. Kolejną mocną stroną niskotłuszczowych serów jest fakt, iż zawierają znacznie mniej kalorii, wciąż pozostając cennym źródłem białka oraz wapnia.

Minusem takich serów jest mniej intensywny smak, w końcu to tłuszcz jest jego nośnikiem, a tutaj mamy go niewiele. Sery niskotłuszczowe różnią się nieco konsystencją, są bardziej zbite, mogą być nieco bardziej twarde, a w zależności od rodzaju bardziej “ciągnące”. Warto jednak dać im szansę nie tylko podczas odchudzania.

10 najlepszych serów w trakcie odchudzania. Spróbuj każdego z nich

Kiedy planujemy nieco schudnąć, w dużej mierze przeraża nas to, że nasza dieta stanie się nieciekawa, nudna, powtarzalna i pozbawiona przyjemności. Otóż to nie prawda, co więcej nie może taka być, ponieważ organizm potrzebuje zróżnicowanych składników i naszym zadaniem jest mu je dostarczyć.

Dzięki 10 różnym serom mamy możliwość urozmaicania posiłków. A to pomoże nam nie tylko pozbyć się niechcianych kilogramów, ale przede wszystkim zmienić nawyki żywieniowe na zdrowsze. Poniższe wartości odnoszą się do brytyjskiej gramatury 1/2  cup, czyli połowy kubka, która w przeliczeniu na gramy wynosi 115 g. 

  1. Ricotta - włoski ser przypominający polski twaróg. Świetnie sprawdzi się podczas pieczenia sernika, czy jako dodatek do wytrawnych potraw. W 115 g zawiera:  171 kcal, 10 g tłuszczu, 14 g białka i 6 g węglowodanów.
  2. Ser szwajcarski - idealny na kanapkę, czy do zapiekanki. W 115 g zawiera: 86 kcal, 7 g tłuszczu, 6 g białka oraz węglowodany o wartości poniżej 1 g.
  3. Parmezan o obniżonej zawartości tłuszczu - sprawdzi się jako dodatek do sałatek, zapiekanek i wielu innych dań. W 115 g zawiera: 75 kcal, 6 g tłuszczu, 6 g białka i poniżej 1 g węglowodanów.
  4. Monterey Jack - biały ser wytwarzany z mleka krowiego, można go zetrzeć na pełnoziarnisty makaron z warzywami lub dodawać do kanapek. W 115 g zawiera: 88 kcal, 6 g tłuszczu, 8 g białka i poniżej 1 g węglowodanów.
  5. Mozzarella częściowo odtłuszczona - świetnie zastąpi klasyczną wersję, a zatem jej zastosowanie jest bardzo szerokie. W 115 g zawiera: 72 kcal, 5 g tłuszczu, 7 g białka i poniżej 1 g węglowodanów.
  6. Muenster o obniżonej zawartości tłuszczu - wytwarzany z mleka krowiego, posiada charakterystyczną lekko pomarańczową skórkę, która jest wynikiem dodania annato, czyli słodkiej, lekko orzechowej przyprawy. Łatwo się topi, dlatego można dodawać go do pieczonych potraw. Niemniej jest równie smaczny na kanapce. W 115 g zawiera: 76 kcal, 5 g tłuszczu, 7 g białka i 1 g węglowodanów.
  7. Provolone o obniżonej zawartości tłuszczu - włoski ser wytwarzany z mleka krowiego. Delikatny w smaku, półtwardy. Ma wszechstronne zastosowanie, więc można go roztopić, ale także zjadać w formie przekąski. W 115 g zawiera: 77 kcal, 5 g tłuszczu, 7 g białka i 1 g węglowodanów.
  8. Mexican Blend o obniżonej zawartości tłuszczu - nie znajdziemy go w każdym polskim sklepie, ale jeśli kiedyś uda się nam go spotkać, to zdecydowanie warto spróbować choć kawałek. Ten nietypowy ser to kompozycja, która składa się z jacka Monterey, cheddar, queso quesadilla i sera asadero. Dlatego jego smak jest wyjątkowy. Świetnie się rozpuszcza i jest dość aromatyczny, dlatego sprawdzi się jako dodatek do zapiekanych potraw. W 115 g zawiera: 158 kcal, 10 g tłuszczu, 14 g białka i 2 g węglowodanów.
  9. Cheddar o obniżonej zawartości tłuszczu - biorąc pod uwagę, że oryginalna wersja ma aż 415 kcal w 100 gramach, warto dać szansę delikatniejszej wersji. A to dlatego, że w 115 g zawiera: 196 kcal, 8 g tłuszczu, 28 g białka i ok. 3 g węglowodanów.
  10. Twarożek (1%) - Najlepszy wybór podczas odchudzania, ponieważ ten ser posiada najwięcej białka i najmniej tłuszczu. Jego zastosowanie jest bardzo szerokie, od deserów po dania wytrawne. W 115 g zawiera: 81 kcal, 1 g tłuszczu, 14 g białka i 3 g węglowodanów.