Ten koktajl popijała wenecka arystokracja. Pobudza trawienie i wybitnie orzeźwia

2024-07-14 7:18

Co kraj to obyczaj. Z upałami także radzimy sobie w różny sposób. Komponujemy różne napoje na bazie dostępnych składników i tradycji. W Polsce znany był dawniej kwas chlebowy, a we Włoszech sgroppino. Dziś przedstawiamy jego bezalkoholową wersję, która mocno orzeźwia.

Ten koktajl popijała wenecka arystokracja. Pobudza trawienie i wybitnie orzeźwia
Autor: Fot. Getty Images

Nie ma bezpiecznej dawki alkoholu. Najmniejsza ilość szkodzi zdrowiu, dlatego my polecamy alternatywną wersję na słynnego napoju z Wenecji. Trudno znaleźć bardziej orzeźwiający, chłodzący i pyszny koktajl, a wszystko dzięki cytrusowej nucie.

Jak przygotować sorbet?

Sgorppino - przepis na ochłodę w weneckim stylu

Oryginalny koktajl sgroppino wywodzi się z włoskiego słowa sgropìn, czyli sorbet o minimalnej ilości alkoholu. W XVI wieku gościł jedynie na stołach arystokracji i był podawany pomiędzy posiłkami, by przyspieszyć trawienie oraz pobudzić apetyt na kolejne dania.

Z biegiem lat przepis mocno ewoluował i tak obecnie głównie w Wenecji znana jest kompozycja składająca się z proseco, wódki i sorbetu. Natomiast wciąż w restauracjach można spotkać się z tym, że jest proponowany pomiędzy przystawką a daniem głównym.

Jednak to dość spora ilość różnicowanego alkoholu, zatem polecamy inne rozwiązanie. Podstawą jest wspomniany sorbet, który można zrobić samodzielnie. Poniżej przedstawiamy dokładny przepis. 

Szklankę wody wlewamy do garnuszka, dodajemy 150 g cukru. Gotujemy. Sparzamy trzy cytryny. Z jednej ścieramy skórkę, a z pozostałych wyciskamy sok. Dodajemy do słodkiej wody. Studzimy, a następnie przekładamy do zamrażarki, najlepiej na 12 godzin. W ten sposób zyskujemy domowy cytrynowy sorbet, który możemy wykorzystać do sgroppino.

Kiedy baza do włoskiego napoju jest już gotowa, sięgamy po resztę składników, łączymy osiem gałek sorbetu z 200 ml musującego napoju z czarnego bzu. Mieszamy za pomocą szejkera lub blendera. Dodajemy liście mięty i orzeźwiający napój gotowy.

Jak zrobić sgorppino bezalkoholowe?

Bezalkoholowe sgorppino można zrobić także w nieco łatwiejszej wersji. Jeśli nie mamy sorbetu, czy musującego napoju o smaku czarnego bzu, jest także inne rozwiązanie. Poniżej alternatywny przepis, który także zapewni wyjątkowe orzeźwienie.

Składniki:

Do blendera kielichowego wlać sok i syrop, wrzucić lód. Zmiksować całość, przełożyć do pucharków lub wysokich szklanek. Ozdobić listkiem mięty. Wypić, zanim lód zacznie się rozpuszczać.

Tego rodzaju napój można modyfikować do woli. Warto, zamiast soku z cytryny wypróbować kompozycję ze świeżo wyciskanym sokiem z pomarańczy, czy zielonych grejpfrutów. Dzięki temu nie tylko ochłodzimy się w upalny dzień, ale także dostarczymy dużej dawki witaminy C.