Ten składnik przyspiesza metabolizm i wspiera wątrobę. Możesz go dosypywać niemal do wszystkiego
Ta roślina wciąż pozostaje niedoceniona w polskiej kuchni, choć zupełnie niesłusznie. Jej drobne nasiona są skarbnicą wartości odżywczych i wykazują silne działanie prozdrowotne. Wspierają odporność, łagodzą stany zapalne, pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu i usprawniają trawienie. Zdecydowanie warto włączyć ją do codziennej diety.

Kozieradka pospolita, która pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego, to prawdziwa skarbnica cennych składników odżywczych. Ta roślina jednoroczna z rodziny bobowatych ceniona jest od wieków za swoje właściwości lecznicze i kulinarne, a jej potencjał wykorzystywany jest w kuchni orientalnej. Niestety, w naszych jadłospisach za często nie króluje, więc może czas to zmienić.
Nasiona kozieradki - prawdziwa skarbnica składników
Najcenniejszą częścią kozieradki są nasiona, które zawierają liczne witaminy (B, C, E, K i z grupy B), składniki mineralne (cynk, fosfor, magnez, potas, wapń, żelazo), olejek eteryczny oraz duże ilości błonnika pokarmowego i białka. Do tego w ich składzie stwierdzono alkaloidy, saponiny i śluzy, czyli związki chemiczne, które dodają im prozdrowotnej „mocy”.
Znajdujące w tych niepozornych drobnikach kozieradki flawanoidy mają za zadanie wzmocnić ściany naczyń krwionośnych oraz neutralizować wolne rodniki, która przyspieszają procesy starzenia się komórek. Z kolei saponiny są sprzymierzeniem w walce ze „złym” cholesterolem (LDL), działają moczopędnie, a także wspierają metabolizm niektórych składników pokarmowych, szczególnie tłuszczów. Dzięki zawartości alkoloidów nasiona kozieradki wspomagają pracę układu nerwowego oraz wykazują działanie przeciwbólowe i antybakteryjne.
Bogate są też w związki śluzowe, które stanowią osłonę i łagodzą stany zapalne błony śluzowej przewodu pokarmowego. W medycynie ludowej uchodzą ona za środek wspomagający trawienie. Osoby, które skarżą się na problemy trawienne, m.in. wzdęcia czy zaparcia, mogą śmiało je włączyć do swojego menu.
Nasiona kozieradki na menopauzę i cukrzycę
Okazuje się, że ta wyjątkowa roślina łagodzi szereg objawów przekwitania (np. drażliwość, uderzenia gorąca, wahania nastroju) i poprawia funkcjonowanie w tym okresie. Jest ona także naturalnym wsparciem w leczeniu cukrzycy, ponieważ obniża poziom cukru we krwi i w rezultacie zbawiennie wpływa na gospodarkę węglowodanową organizmu. Ta właściwość nasion kozieradki została opisana na łamach czasopisma „European Journal of Clinical Nutrition”. Wykazano w tych badaniach, że regularne ich spożywanie może nawet o 25 proc. zmniejszyć cukier we krwi.
Choć nasiona tej cennej rośliny mają gorzkawy smak, warto po nie częściej i chętniej sięgać. Można wykorzystywać je w całości lub w formie zmielonej. Wystarczy ich niewielka ilość, by wzbogacić smak potraw warzywnych lub mięsnych, zup, sałatek czy sosów.