To już ostatni dzwonek. Zacznij przygotowywać to zdrowe ciasto świąteczne
Choć wydawać by się mogło, że do Bożego Narodzenia zostało jeszcze sporo czasu, to już teraz jest tak naprawdę ostatni dzwonek, by przygotować tradycyjne polskie ciasto świąteczne. Nie każdy zdaje sobie jednak sprawę, że jest nie tylko pyszne, ale również dobre dla zdrowia.
Święta zbliżają się już wielkimi krokami. Wiele osób już teraz planuje prezenty, wyciąga pierwsze dekoracje i zastanawia się co przygotować. Jednak końcówka listopada to idealny czas, by przygotować jedno z najpopularniejszych ciast Bożonarodzeniowych.
Chodzi mianowicie o prawdziwy piernik staropolski, który przygotowuje się na około miesiąc przed podaniem. Jeśli chcemy jednak, by nasz piernik był nie tylko pyszny, ale zdrowy, to konieczne będzie własnoręczne przygotowanie tego przysmaku.
Wówczas mamy pewność, że nie ma w nim żadnych sztucznych dodatków, a my sami możemy również ograniczyć ilość znajdującego się w nim cukru. W końcu podstawą prawdziwego piernika jest miód, który nada ciastu słodyczy.
Cynamon
Nie da się również zapomnieć o przyprawach, które nadają mu charakterystyczny smak i zapach. W pierniku znajdziemy na przykład cynamon, który jest pełen przeciwutleniaczy i pomaga chronić organizm przed działaniem wolnych rodników.
Gałka muszkatołowa
Do typowych przypraw korzennych lądujących w pierniku należy również gałka muszkatołowa. Poprawia ona pracę układu pokarmowego, poprawia trawienie i może nawet zapobiegać powstawaniu wrzodów żołądka.
Goździki
Również goździki, które są naturalnym antyoksydantem znajdziemy wśród typowych przypraw do piernika. W goździkach znajdziemy również eugenol, substancję bioaktywną, która ma działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne.
Miód
No i oczywiście podstawa piernika staropolskiego, czyli miód. Nie tylko wzmacnia on serce, ale również pomaga w gojeniu się ran i ożywia mózg. Co więcej, ma on właściwości przeciwbakteryjne. Co ciekawe, zawarta w miodzie acetylocholina wzmacnia wydolność mięśnia sercowego.
Przepis na piernik staropolski
Pozostaje jednak pytanie - jak przygotować piernik staropolski? Potrzebować będziemy:
- 500 gram mąki (może być orkiszowa bądź pszenna)
- 250 gram miodu
- 100 gramów masła
- 2 jajka
- 1/4 szklanki mleka
- łyżeczka sody
- przyprawa do pierników
- szklanka cukru (dla zdrowszej wersji, można zmniejszyć ilość bądź całkowicie pominąć)
- powidła śliwkowe (najlepiej robione samodzielnie)
Miód podgrzewamy z cukrem i masłem na małym ogniu przez około 10 minut. Następnie odstawiamy na chwilę do ostudzenia. Dodajemy następnie mąkę i jajka oraz mleko, w którym rozpuściliśmy naszą sodę. Dodajemy przyprawę do piernika i dokładnie wyrabiamy. W tym miejscu możemy również dodać wybrane bakalie jeśli chcemy.
Przygotowane ciasto przekładamy do szklanej bądź ceramicznej miski i przykrywamy lnianą ściereczką. Warto jeszcze obwiązać sznurkiem bądź bawełnianą nicią. Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na 2-6 tygodni.
Po tym czasie nasz piernik będzie gotowy do pieczenia. Rozwałkowujemy na placki i pieczemy w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Po wystudzeniu przekładamy powidłami.