Jak zrobić świąteczny piernik? PRZEPIS
Piernik zajmuje niekwestionowane pierwsze miejsce wśród słodkości na Wigilię i Boże Narodzenie. Prawdziwy staropolski piernik przygotowuje się na miesiąc przed świętami, jednak jeśli zabierasz się do wypieków w ostatniej chwili, nic straconego - zobacz przepis na szybki piernik oraz przepisy na pierniki z dodatkami: z kawą, owocami, piernik marchewkowy i na piwie miodowym.
Spis treści
Nasza tradycja piernikowa sięga czasów dawnych Słowian – ciasto na miodzie służyło im w obrzędach. Ale prasłowiański piernik był twardy, bo nie znano jeszcze środków spulchniających, ani nie pachniał korzeniami, które pojawiły się dopiero w XV wieku dzięki wielkim odkrywcom. Dziś kupujemy gotową przyprawę do pierników albo przyrządzamy ją według własnego gustu, mieszając mielony cynamon, kardamon, goździki, startą gałkę muszkatołową, czasem pieprz i ziele angielskie.
Prawdziwy staropolski piernik przygotowuje się na miesiąc przed świętami.
Jednak najważniejszym składnikiem piernika jest miód, może być scukrzony (to znak, że nie jest zafałszowany), bo i tak się go podgrzewa. Do ciasta warto dodać bakalie – rodzynki, posiekane orzechy i migdały, pokrojone suszone śliwki czy morele. Gotowy piernik można przełożyć powidłami czy masą marcepanową i pokryć czekoladą lub lukrem. Prawdziwy staropolski piernik przygotowuje się na miesiąc przed świętami. Najpierw trzeba zagnieść ciasto, które musi dojrzewać w chłodnym miejscu, a piecze się na 3 lub 4 dni przed świętami, by piernik zdążył skruszeć. Owinięty np. celofanem i przechowywany w chłodzie długo zachowa świeżość. Z ciasta piernikowego można upiec też szopkę bożonarodzeniową lub piernikowy domek. Rozwałkowane ciasto wycina się według przygotowanego szablonu, a po upieczeniu skleja lukrem lub karmelem.
Przepis na szybki piernik
Składniki • 40 dag mąki • 1/2 szklanki cukru • 1/4 kg miodu • 2 łyżki oleju • 2 jajka • łyżeczka sody • 1/2 szklanki mleka • przyprawa do pierników
Jajka utrzyj z cukrem, dodaj olej, mąkę, podgrzany miód i sodę rozpuszczoną w mleku oraz przyprawę do pierników. Wyrób ciasto, ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Ciasto odstaw pod przykryciem na kilka godzin, nałóż do wyłożonej papierem podłużnej formy (keksówki) i piecz ok. godziny w temperaturze 160°C.
Przepis na piernik staropolski
Składniki • 1/4 kg miodu • szklanka cukru • 100 g masła • 1/2 kg mąki • 2 jajka • łyżeczka sody • 1/4 szklanki mleka • przyprawa do pierników • wybrane bakalie • powidła śliwkowe
Miód podgrzej z cukrem i masłem, wystudzoną masę wyrób z mąką, jajkami i sodą rozpuszczoną w mleku. Dodaj przyprawę, bakalie, starannie wyrób ciasto. Włóż je do garnka (kamiennego, ew. emaliowanego), przykryj lnianą ściereczką i odstaw w chłodne miejsce. Po 2-4 tygodniach rozwałkuj na placki, ułóż na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 160°C. Po wystudzeniu przełóż powidłami, owiń papierem i obciąż od góry deseczką.
Czytaj też:
- Makowiec - jak przygotować idealny makowiec?
- SERNIK - na zimno, z brzoskwiniami, wiedeński. Ile kalorii ma sernik?
- Keks - wartości odżywcze, kalorie
- Pierniczki - czy pierniki są zdrowe? Ile mają kalorii?
- Kutia: tradycyjna potrawa wigilijna. Ile kalorii ma kutia?
Pieprzna historia piernika [#TOWIDEO]
SPRAWDŹ TEŻ, JAK ZROBIĆ:
- Tradycyjny polski miodownik: sprawdzony przepis
- Piernik, który zawsze się udaje: przepis na szybki i prosty piernik [WIDEO]
- Staropolski piernik dojrzewający: przepis krok po kroku
miesięcznik "Zdrowie"