To najpewniej najzdrowszy chleb świata. Przepis wyciągnięty prosto z Biblii
Ma wszelkie atuty, by znakomicie służyć naszemu zdrowiu. Żadnych polepszaczy, spulchniaczy, drożdży, dodatków, aromatów - tylko naturalne, dobre składniki. Nic dziwnego - ta receptura ma tysiące lat, czyli powstała, zanim postanowiliśmy konsekwentnie popsuć żywność. Współczesna dietetyka docenia jeszcze bogactwo składu i pewien sekret.
Chleb Ezechiela, nazywany też chlebem esseńskim, miał stworzyć sam Bóg. Tak przynajmniej mówi Biblia. W księdze nie ma co prawda precyzyjnej receptury, ale szczęśliwie ta jest już powszechnie dostępna, a proporcje dopracowali mistrzowie wypieków. Sprawdź, jakie składniki są potrzebne na niezwykły chleb i spróbuj go zrobić. W żadnym markecie nie kupisz równie dobrego.
Chleb Ezechiela - jedz przez 390 dni
Ezechiel to jeden z proroków Starego Testamentu. To w jego Księdze znajduje się przepis na tzw. chleb esseński:
"Weź sobie pszenicy i jęczmienia, bobu i soczewicy, prosa i orkiszu: włóż je do tego samego naczynia i przygotuj sobie z tego chleb. Będziesz go spożywał przez tyle dni, przez ile będziesz leżał na boku – przez trzysta dziewięćdziesiąt dni. (Ez 4,9)".
Z pewnością sugestię o 390 dniach należy traktować umownie, jako wskazówkę, że to chleb powszedni. Nie zachowuje świeżości na tak długo. Zresztą trudno to sprawdzić, bo jest tak smaczny, że znika ekspresowo.
Chleb esseński, czyli chleb kiełkujący
To nie jest zwykły chleb, do jakiego jesteśmy przyzwyczajeni. W jego składzie znajdziemy nieprzetworzoną pszenicę, w tym orkisz, a także proso i jęczmień oraz bób i soczewicę.
Chleb jest sycący, a zarazem świetnie sprawdzi się w diecie osób dbających o linię - jedna solidna kromka to 80 kcal.
Ten rodzaj pieczywa jest bezpieczny, nawet jeśli zmagasz się z cukrzycą. Główna różnica między nim a zwykłym chlebem polega na tym, że biblijny chleb wytwarza się z kiełkujących ziaren (mąka z nich jest dostępna w sprzedaży). W efekcie ma nie powodować gwałtownych skoków glukozy i ułatwiać łagodne, stabilne przyswajanie składników odżywczych.
Chleb Ezechiela jest znakomitym źródłem lizyny. Ten egzogenny aminokwas wspomaga prawidłowe przyswajanie białek w organizmie, szczególnie w mięśniach i kościach. Lizyna wspiera również produkcję L-karnityny, współodpowiedzialnej za prawidłowy metabolizm tłuszczu. To dlatego jedząc chleb esseński, nie ponosisz tradycyjnych konsekwencji jego obecności w diecie, czyli choćby nadwagi.
Czytaj także: Sprawdź, czy warto rezygnować z chleba w diecie
Cynk, żelazo, wapń, magnez, witaminy z grupy B, witamina C i prowitamina A - to tylko niektóre skarby biblijnego chleba, które sprzyjają lepszej odporności, samopoczuciu, a nawet wyglądowi.
Przepis na chleb Ezechiela
Najczęściej spotykany przepis wygląda mniej więcej tak:
Składniki:
- 125 zakwasu żytniego,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 6 łyżek mąki orkiszowej,
- 6 łyżek mąki jęczmiennej,
- 6 łyżek mąki z prosa,
- płaska łyżka soli,
- 1/4 szklanki suszonego bobu,
- 1/4 szklanki suszonej soczewicy,
- 375 ml ciepłej wody.
Wykonanie:
Wlej do miski ciepłą wodę, dodaj zakwas, mąkę pszenną, a także po kilka łyżek pozostałych mąk: z prosa, jęczmiennej i orkiszowej.
Składniki dokładnie wymieszaj, a następnie nakryj miskę lnianą ściereczką i odstaw na 12 do 16 godzin.
Suszone strączki zalej zimną wodą i również odstawić na kilkanaście godzin.
Po tym czasie bób i soczewicę należy zmielić w blenderze na pastę.
Zmielone strączki dodaj do przygotowanego zaczynu i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj pozostałe mąki i dokładnie wyrób ciasto. Ma być gładkie i elastyczne.
Ciasto powinno wyrastać przez godzinę. Potem przenieś je do natłuszczonej formy.
Chleb Ezechiela piecz w temperaturze 220 stopni C. przez 20 minut, a następnie – w 200 stopniach Celsjusza przez kolejne 20 minut.
Czytaj także: Chleb życia - sieć oszalała na jego punkcie. "Prosty sposób na raka"