To najzdrowszy wybór na śniadanie. Uwielbia je Robert Makłowicz
Produkt ten jest podstawą diety w wielu kulturach. Jest zdrowy, bogaty w składniki odżywcze i smaczny, a do tego można podać go na różne sposoby, szczególnie na śniadanie. Za jednym daniem przepada popularny kucharz, krytyk kulinarny i podróżnik Robert Makłowicz. O czym mowa?
Jajka są produktem, który znajduje się niemal w każdej lodówce. Bez nich trudno wyobrazić sobie skomponowanie pełnowartościowej diety. Są bardzo dobry wyborem na śniadanie. Możne je jeść w każdej postaci – gotowane, w postaci omleta czy jajecznicy.
Banalnie prostym i wyjątkowy pomysłem na pierwsze danie dnia są jajka po wiedeńsku. Jak się okazuje, przepada za nimi jeden z polskich cenionych kucharzy i krytyków kulinarnych, Robert Makłowicz.
Jajka po wiedeńsku – zdrowy pomysł na śniadanie
Jajka po wiedeńsku uchodzą za wariację na temat jajka na miękko wymieszanego z odrobiną masła, soli i pieprzu. Serwowane są w szerokiej szklance lub kieliszku. Choć danie zawiera dość ubogą liczbę składników, to smakuje wybornie.
Od wielu lat krążyło przekonanie, że jajka wpływają na podwyższenie poziomu cholesterolu we krwi. Nowozelandzkie Towarzystwo Kardiologiczne dowiodło, że jedzenie sześciu jajek tygodniowo nie stanowi żadnego zagrożenia. Jajka są bardzo wartościowe ze względu na profil odżywczy. Obfitują w łatwo przyswajalne białko, witaminy (A, E, D, K oraz z grupy B), minerały (m.in. magnez, potas, żelazo czy wapń) oraz zdrowe tłuszcze. Zawierają mało kalorii, a przy tym są bardzo sycące.
Jak przygotować jajka po wiedeńsku?
Jajka po wiedeńsku śmiało można jeść na śniadanie. Pyszne, zdrowe i odżywcze danie można przygotować na dwa sposoby. Pierwszy to ugotowanie dwóch jajek na miękko, a następnie obranie ich ze skorupki i przełożenie do szklanki lub kieliszka. Następnie należy dodać odrobinę masła i posypać ulubionymi przyprawami, np. solą, pieprzem czy oregano. Ich smak można też wzbogacić posiekaną pietruszką lub koperkiem.
Drugi sposób przygotowania jajek po wiedeńsku zakłada wbicie jajek do żaroodpornej szklanki. Następnie należy ją włożyć do garnuszka z gotującą się wodą i trzymać od 3 do 5 minut. Po tym czasie białko powinno się ściąć, a żółtko pozostać płynne. Wtedy wyciągamy szklankę z rondelka oraz dodajemy masło i doprawiamy solą lub pieprzem. Mile widziane są również świeże zioła, takie jak pietruszka czy bazylia.
Polecany artykuł: