To prawdziwe złoto polskich lasów. Te gatunki grzybów są najzdrowsze
Wyprawa do lasu daje możliwość głębokiego relaksu i odpoczynku oraz obłowienia się w prawdziwe rarytasy. Można spotkać w nim wiele gatunków grzybów jadalnych. Warto jednak wiedzieć, które z nich są najzdrowsze i najsmaczniejsze.
Większość z nas grzybobranie traktuje jako formę odpoczynku i szansę na znalezienie kulinarnych rarytasów. Grzyby są cennym składnikiem diety ze względu na bogactwo składników odżywczych. Możne je śmiało jeść przez cały rok w różnej postaci - suszonej, mrożonej czy marynowanej.
Tych grzybów szukaj w polskich lasach. Są najzdrowsze
Sezon na grzyby trwa w pełni. W polskich lasach jest mnóstwo gatunków, lecz warto zwrócić uwagę na te najzdrowsze i najsmaczniejsze.
Borowik szlachetny
Na grzybobraniu warto rozglądać się za borowikiem szlachetnym, zwanym też prawdziwkiem. Wyróżnia się bowiem dostojnym wyglądem, wybornym smakiem i pięknym zapachem. To właśnie "król wszystkich grzybów" sprawia, że jest tak cenną zdobyczą dla grzybiarza.
Borowik szlachetny obfituje w duże ilości białka (28-33g na 100 g suchej masy), które niezbędne jest do budowy i regeneracji tkanek w organizmie. Kryje w sobie też witaminy z grupy B (zwłaszcza B1, B2 i B3) oraz fosfor, magnez, potas i żelazo. Ma bardzo niski indeks glikemiczny i jest mało kaloryczny.
Tego szlachetnego i dostojnego grzyba można najczęściej odnaleźć w lasach liściastych, iglastych oraz mieszanych.
Kurki
Do lasu warto również wybrać się po kurki. Najczęściej rosną ukryte pod mchem lub pod stertą opadłych liści. Uwielbiane są za smak i aromat. Ich zaletą niewątpliwie jest skład. Dlatego, że te małe żółte grzyby zawierają dobrze przyswajalne białko, węglowodany, tłuszcze (w tym niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe), błonnik, beta-karoten oraz witaminy C, D, E i z grupy B. Zasobne są także w żelazo, potas i antyoksydanty.
Drobne i aromatyczne kurki nadają się do przygotowania wielu różnych potraw. Pasują do dań wegetariańskich, ale także świetnie komponują się z mięsem.
Czubajka kania
Trzecim niezwykle zdrowym i smacznym okazem leśnym jest czubajka kania, która rośnie na brzegach lasów liściastych, polanach, porębach i niedaleko dróg. Jej wartość odżywcza skumulowana jest w kapeluszu. Grzyb ten dostarcza wielu witamin (A, B1, B2, C, D i E) oraz cennych minerałów (fosfor mangan, potas, żelazo). Ponadto wykazuje działanie przeciwzapalne, antybakteryjne i antywirusowe.
Trzeba jednak czubajki kanie zbierać bardzo ostrożnie – najlepiej kilka razy sprawdzić, zanim wyląduje w koszyku. Łudząco podobny jest do niej śmiertelnie niebezpieczny muchomor sromotnikowy.