To warzywo jest najzdrowsze na świecie. Obniż cholesterol dodając ją do sałatki

2024-10-02 14:07

Warzywa to samo zdrowie. Niektóre jednak są zdrowsze niż inne. Na szczycie może jednak stanąć tylko jedno. W tym przypadku jest to dość niewielka i mało znana roślina. Rozmiar nie ma tutaj znaczenia. Rukiew wodna to najzdrowsze warzywo na świecie.

To warzywo jest najzdrowsze na świecie. Obniż cholesterol dodając ją do sałatki
Autor: fot. Getty Images To warzywo jest najzdrowsze na świecie. Obniż cholesterol dodając ją do sałatki

Amerykańskie Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorób (CDC) określiło rukiew wodną, inaczej rzeżuchę wodną, "najzdrowszym warzywem na świecie". Na drugim miejscu znalazła się kapusta pekińska, a na trzecim – boćwina.

Najzdrowsze warzywo na świecie. Co warto wiedzieć o rukwi wodnej?

Rukiew wodna, zaliczana do rodziny kapustowatych, uchodzi za skarbnicę wielu dobroczynnych składników odżywczych. W jej składzie można znaleźć między innymi duże ilości witaminy A, C, E, K, foliany oraz cenne minerały: cynk, potas, wapń i żelazo.

Z wyglądu ta roślina jest z pewnością niepozorna. Ma drobne listki i może przypominać znaną niemal wszystkim rzeżuchę siewną.

Ta roślina – jak wskazuje jej nazwa – rośnie nad brzegami stojących, wolno płynących wód lub źródeł. W Polsce można ją spotkać na dziko, jednak znajduje się pod ścisłą ochroną gatunkową. Głównie można ją spotkać w zachodniej części kraju.

Rukiew wodna ma wyrazisty, lekko pieprzowy smak, który przełamany jest delikatną nutką słodyczy. Jadalne są liście, jak i jej nasiona. Może stanowić ciekawy dodatek wielu dań, sałatek czy kanapek.

Warto podkreślić, że choć w sklepach jej zwykle nie dostaniemy, to bez problemu można ją samodzielnie uprawiać - nawet na własnym parapecie.

Badania naukowe chwalą rukiew ze względu na to jej wręcz zbawienny wpływ na zdrowie. Nie tylko pobudza metabolizm, ale także wykazuje działanie przeciwbakteryjne oraz przeciwzapalne. Co więcej, roślina ta zawiera więcej beta-karotenu niż marchewka, który wspiera utrzymanie prawidłowego wzroku.

Poradnik Zdrowie - Warzywa

Rukiew wodna obniży ryzyko choroby nowotworowej. Jakie ma właściwości?

W analizie, opublikowanej na łamach czasopisma, "American Journal of Clinical Nutrition", wykazano, że regularnie jedzenie tej rośliny obniża ryzyko wystąpienia choroby nowotworowej.

Jak wyjaśnili naukowcy z Univeristy of Ulster, rukiew ze względu na dużą ilość przeciwutleniaczy przyczynia się do zmniejszenia uszkodzeń białych krwinek i chroni przed rozwojem raka. Hamuje również działanie wolnych rodników.

Ponadto rukiew bogata jest w trzy kluczowe mikroelementy: wapń, magnez i potas, które są ważne w diecie DASH. Ten model żywienia stosuje się w celu leczenia i zapobiegania chorobom układu krążenia.

Badacze odkryli też, że roślina wykazuje działanie ochronne na komórki wątroby. Już w medycynie ludowej rukiew stosowano jako remedium na problemy z wątrobą oraz zaparcia.

Warto również podkreślić, że rukiew wodna posiada właściwości obniżające poziom całkowitego oraz "złego" cholesterolu LDL. Na tym jednak nie koniec jej niesamowitych właściwości. Rukiew może być również pomocna w ustabilizowaniu poziomu glukozy we krwi. Powinni więc po nią sięgać nie tylko diabetycy, ale również osoby zmagające się z wysokim stężeniem cukru.