W ten sposób kobiety w PRL-u zaczynały dzień. Zaskakująca recepta na płaski brzuch
Kobiety w PRL-u miały swoje sprawdzone sposoby na zachowanie szczupłej sylwetki i płaskiego brzucha. Jednym z nich było to, co piły do śniadania - napój, który dziś jest często pomijany. Choć dieta i styl życia były inne niż obecnie, ich poranne rytuały mogą kryć tajemnicę skutecznej kontroli wagi. Co piły i czy warto wrócić do tego zwyczaju?
Właściwości prozdrowotne czerwonej herbaty
W czasach PRL-u czerwona herbata cieszyła się dużą popularnością, choć jej zdrowotne właściwości nie były wtedy powszechnie znane. Napój ten świetnie sprawdzał się o poranku, dodając energii na cały dzień.
Niewiele osób jednak zdawało sobie sprawę, że czerwona herbata, oprócz działania pobudzającego, może także wspierać proces odchudzania i pozytywnie wpływać na metabolizm.
Charakterystyczny, lekko gorzkawy smak i korzenny aromat sprawiały, że czerwona herbata miała zarówno swoich zwolenników, jak i osoby, które podchodziły do niej z rezerwą. Najczęściej spożywaną odmianą w tamtych latach był Pu-erh - herbata po procesie fermentacji, dzięki któremu nabierała unikalnych właściwości prozdrowotnych.
To właśnie ta odmiana królowała w domach, barach mlecznych i stołówkach, choć rzadko kiedy ktoś zastanawiał się nad jej wpływem na organizm.
W składzie czerwonej herbaty wyróżnia się teinę, która działa pobudzająco, a także cenne minerały, takie jak potas, cynk i magnez. Te składniki odgrywają istotną rolę w regulacji metabolizmu, pomagają w spalaniu tłuszczów oraz wspierają utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.
Regularne picie czerwonej herbaty może więc korzystnie wpływać na sylwetkę i proces przemiany materii. Czerwona herbata znana jest także ze swojego pozytywnego wpływu na zdolność zapamiętywania i koncentrację, za sprawą obecnych w składzie polifenoli. Dodatkowo napój ten ma właściwości moczopędne, wspomaga usuwanie toksyn z organizmu, reguluje ciśnienie krwi i wzmacnia odporność.
Jak parzyć czerwoną herbatę?
Najczęściej spotykanym rodzajem czerwonej herbaty jest Pu-erh, który występuje w torebkach, liściach lub prasowanych krążkach. Należy parzyć go w temperaturze 90-95°C, zbyt gorąca woda może sprawić, że napar stanie się zbyt gorzki, a zbyt niska nie wydobędzie pełni smaku i właściwości.
Pierwsze parzenie powinno trwać 2-3 minuty, a drugie i trzecie 3-5 minut. Każde z nich wydobywa nieco inne nuty smakowe i zapachowe. Na 250 ml wody wystarczy ok. 1 łyżeczki suszu. Jeśli herbata jest w formie prasowanych krążków, należy użyć kawałka wielkości ziarenka grochu. Do naparu można dodać plasterek cytryny, łyżeczkę miodu oraz szczyptę cynamonu dla podkreślenia smaku.