"Wiejska oranżada" wspiera odporność i jelita. Pijały ją już nasze babcie

2024-07-02 13:57

Kwas chlebowy uznawany jest za naturalny izotonik, a to oznacza, że idealnie nawadnia organizm, gasząc pragnienie. Ale to nie jedyna jego zaleta. Właściwa fermentacja sprzyja namnażaniu cennych kultur bakterii, stąd kwas chlebowy może być stosowany jako naturalny probiotyk i wsparcie odporności.

Wiejska oranżada wspiera odporność i jelita. Pijały ją już nasze babcie
Autor: Getty Images "Wiejska oranżada" wspiera odporność i jelita. Pijały ją już nasze babcie

Sezon bikini trwa, więc niejedna osoba zastanawia się jak przyspieszyć metabolizm i zrzucić kilka kilogramów, by lepiej się poczuć i pięknie prezentować się na plaży. Zachęcamy, by dążenie do wymarzonej sylwetki połączyć z troską o zdrowie. W tym przypadku z pomocą przychodzi "wiejska oranżada" - jak bywa nazywany kwas chlebowy. Jakie właściwości w sobie kryje, że jest tak cennym elementem diety?

W formie 24: elektrolity

Jak zrobić kwas chlebowy w domu?

W dawnych czasach kwas chlebowy przyrządzano niemal w każdym gospodarstwie. Przydawał się zwłaszcza podczas żniw, kiedy rolnicy spędzali w polu całe dnie, a upały utrudniały pracę. Wówczas gospodynie przygotowywały delikatny w smaku zakwas, który orzeźwiał i pomagał przetrwać pracowity dzień. Kwas chlebowy powstawał w bardzo proty sposób i zawsze był ekologiczny i zdrowy, gdyż w danych czasach nie stosowano na polach pestycydów, a domowy chleb był wolny od konserwantów.

Do przygotowania napoju gospodyni używała:

  • razowego chleba,
  • miodu wielokwiatowego,
  • drożdży
  • źródlanej wody.
  1. Składniki łączono w odpowiednich proporcjach, zalewano wodą i odstawiano na 24 godziny, okrywając gliniane naczynie czystą ściereczką.
  2. Kolejnego dnia gospodyni dodawała zaczyn z drożdży i odrobinę cukru.
  3. Odstawiała w chłodne miejsce, a po 3 dniach kwas chlebowy był gotowy do spożycia. 

Kwas chlebowy - właściwości. Na co pomaga kwas chlebowy?

Na skutek fermentacji chleba w wiejskiej oranżadzie pojawia się niewielkie stężenie alkoholu, niemniej jego poziom jest tak niski, że napój uznaje się za bezalkoholowy. Kwas chlebowy ma lekko słodko-kwaśny, delikatny smak, wyczuwalny jest zapach zbóż i pieczonego chleba. 

Zalety kwasu chlebowego:

  • Kwas chlebowy uznawany jest za naturalny izotonik, a to oznacza, że idealnie nawadnia organizm, gasząc przy tym uciążliwe pragnienie. 
  • Właściwa fermentacja sprzyja namnażaniu cennych kultur bakterii, stąd kwas chlebowy może być stosowany jako naturalny probiotyk. Dzięki temu dbamy o zdrowie jelit i wzmacniamy odporność.
  • Enzymy zawarte w napoju przyspieszają metabolizm, dzięki czemu mamy szansę pozbyć się niechcianych kilogramów.
  • Ekologiczny kwas chlebowy zawiera witaminy z grupy B, witaminę E oraz C.
  • Dostarcza selen i cynk, dzięki czemu wpływa pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy.
  • spowalnia proces starzenia skóry, zwalczając wolne rodniki.

Kwas chlebowy mogą pić osoby z cukrzycą. Sięganie regularnie po szklankę napoju każdego dnia możemy również wspierać w ten sposób leczenie dolegliwości związanych z zapaleniem stawów, bóle głowy, czy grzybice. Niemniej jednak należy zachować umiar.  Bezwzględnym przeciwwskazaniem do picia kwasu chlebowego jest celiakia lub uczulenie na gluten. Ostrożność powinny zachować także osoby borykające się z refluksem, wrzodami żołądka i innymi dolegliwościami układu pokarmowego.

Listen on Spreaker.