Włoszki zachowują młodość i figurę do 60-tki. Ich sekret tkwi w prostocie
Włoszki są atrakcyjne i piękne w każdym wieku. Jak to robią? Oto kilka wskazówek żywieniowych pokazujących, jak kobiety ze słonecznej Italii dbają o swoją figurę. Okazuje się, że ich sekret tkwi w… prostocie.
Pizza, spaghetti, espresso, tiramisu, piękna i słoneczna pogoda, zapierające dech w piersi krajobrazy – to rzeczy, z którymi najczęściej kojarzą się nam Włochy. Niewątpliwie kuchnia włoska stała się jedną z najpopularniejszych kuchni na świecie, a jej smakołykom aż trudno się oprzeć. Jak Włoszkom udaje się zachować piękną figurę przy tak pysznym, narodowym menu? Oto ich proste triki żywieniowe.
Tak Włoszki dbają o sylwetkę
Najpierw zacznijmy od tego, że kobiety w słonecznej Italii żywią się zgodnie z zasadami diety śródziemnomorskiej, a jej długotrwałe stosowanie może przyczynić się do redukcji nadmiaru tkanki tłuszczowej. W ich codziennym jadłospisie nie brakuje m.in. świeżych owoców i warzyw, ryb, owoców morza oraz oliwek.
W wielu daniach włoskich pomidory odgrywają kluczową rolę, a jak powszechnie wiadomo, w ponad 90 proc. składają się z wody. Pomagają więc zadbać o linię dzięki temu, że są niskokaloryczne. Warto też wspomnieć, że pomidory zawierają stosunkowo dużo błonnika pokarmowego, który zapewnia na dłużej uczucie sytości i tym samym eliminuje chęć podjadania między posiłkami. Zawarty w nich potas bierze udział w regulowaniu gospodarki wodnej i elektrolitycznej organizmu, co z kolei ułatwia pozbycie się nadmiaru wody z organizmu.
Bez oliwy z oliwek nie ma włoskiej kuchni. Jej regularne spożywanie przyspiesza metabolizm i wspiera proces zrzucania nadprogramowych kilogramów. Ze względu na zawartość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych pozwala też na pozbycie się tłuszczu z okolic brzucha. Należy jednak pamiętać, że oliwa z oliwek jest produktem o wysokiej kaloryczności, dlatego warto zachować umiar w jej spożyciu. Zalecana dzienna dawka oliwy extra virgin wynosi 20-50 ml.
Sekrety figury Włoszek
Podstawą w życiu każdej prawdzie Włoszki jest kawa. Rano piją cappuccino lub latte, a w ciągu dnia sięgają po espresso, by dodać sobie energii. W wielu badaniach naukowych dowiedziono, że tzw. mała czarna może przyspieszyć metabolizm, co oznacza, że organizm spala więcej kalorii. Kofeina zawarta w kawie hamuje apetyt i ułatwia redukcję masy ciała. Włosi wypijają od 7 do 8 filiżanek kawy w ciągu dnia. Ważne jest, aby obserwować swoje samopoczucie i spożycie tego napoju dostosować do indywidualnych potrzeb organizmu. Niezachowanie umiaru może jednak negatywnie odbić się na zdrowiu.
Jaki jest jeszcze „tajna broń” Włoszek do osiągnięcia smukłej sylwetki? Otóż kobiety ze słonecznej Italii nie spożywają posiłków w pośpiechu, lecz ten moment celebrują i delektują się każdym kęsem. Dzięki temu, że wolno spożywają jedzenie, dają organizmowi wystarczająco dużo czasu na to, by zorientował się, kiedy jest najedzony. Tym sposobem nie przejadają się. Mówią wtedy „basta” cosi (w tłumaczeniu „wystarczy”), gdy czują się pełne.