Wspomoże trawienie i podkręci metabolizm. Dodaj do kawy zamiast cynamonu

2024-12-11 14:56

Kawa - wiele osób bez niej nie może wyobrazić sobie poranka. Jednak nie każdy przepada za smakiem zwykłej czarnej. Często więc dodaje się do niej różne przyprawy, nie tylko dla smaku, ale również dodatkowych właściwości. Warto wypróbować dodania tej orientalnej mieszanki.

Wspomoże trawienie i podkręci metabolizm. Dodaj tą orientalną przyprawę do kawy
Autor: fot. Getty Images Wspomoże trawienie i podkręci metabolizm. Dodaj tą orientalną przyprawę do kawy

Zima już niemal puka do naszych drzwi. Będziemy więc szukać każdego sposobu na to, by ogrzać się po wystawieniu na mroźną pogodę. Koce, swetry i ciepłe napoje. Co ciekawe do kawy lub herbaty można dodać przyprawy, które mogą nam pomóc w rozgrzaniu, ale również zwalczyć wirusy i bakterie.

Garam masala. Przyprawa, którą warto znać

Najczęściej dodaje się imbir, goździki, kurkumę, kardamon czy cynamon. Nadają one bowiem napojom nie tylko ciekawego smaku, ale również dodatkowe właściwości. Nie każdy wie, że do kawy można dodać również orientalną przyprawę, używaną zazwyczaj do dań z kurczaka.

Chodzi mianowicie o gram masalę. Jest to mieszanka przypraw, która wywodzi się z Indii. W niej można znaleźć od pięciu do ponad 30 składników. Zazwyczaj jednak zawiera: pieprz czarny, kmin rzymski, cynamon, kolendrę, liść laurowy, goździki, kardamon i gałkę muszkatołową.

Już na pierwsze rzut oka można wywnioskować, że jest to iście rozgrzewająca mieszanka. Co więcej, zdziała również cuda dla naszego metabolizmu. I choć zazwyczaj dodaje się ją do mięsnych potraw, z powodzeniem może również wzbogacić naszą kawę.

Poradnik Zdrowie - przyprawy

Co daje nam dodanie garam masala do kawy? Gama właściwości

Garam masala sprawi, że nasza kawa będzie niezwykle aromatyczna. Na tym jednak nie koniec. Ta przyprawa sprawdzi się idealnie w regulowaniu funkcjonowania układu pokarmowego. Pomoże bowiem w trawieniu i oczyszczeniu organizmu z toksyn.

Ta przyprawa dostarcza również silnych przeciwutleniaczy, a to za sprawą jej składu. Cynamon jest jednym z najsilniejszych antyutleniaczy w garam masali. Antyutleniacze pomogą nam w walce z wolnymi rodnikami i zwalczą stres oksydacyjny, tym samym opóźnią procesy starzenia.

Dzięki zawartości kardamonu garam masala może również wpływać na regulacje ciśnienia krwi i poprawiać pracę serca. Kolendra natomiast obniży poziom całkowitego cholesterolu i trójglicerydów.

Cynamon i gałka muszkatołowa mogą również być pomoce na ograniczeniu ryzyka wystąpienia cukrzycy. Mieszanka przypraw podkręca metabolizm i minimalizuje prawdopodobieństwo wystąpienia zaparć.

Garam masala najlepiej dodać do kawy jeszcze przed zaparzeniem lub do tzw. kawy kuloodpornej, czyli z dodatkiem oleju kokosowego czy masła klarowanego.

Zobacz także: Lecznicze właściwości popularnych przypraw

Poradnik Zdrowie Google News
Autor: