Wyciszy nerwy i pomoże szybko zasnąć. Mamy najlepszy przepis na "księżycowe mleko"
Księżycowe mleko rozgrzewa, poprawia odporność, ułatwia relaks i zasypianie - i dlatego podbija serwisy społecznościowe. Nazywane jest eliksirem z adaptogenów, a jego smak i właściwości można dopasować do własnych potrzeb. Za oceanem dostępne jest w wielu sklepach spożywczych, w Polsce póki co trzeba robić je w domu. Przepis jest prosty.
Księżycowe mleko czyli moon milk to napój inspirowany ajurwedą, czyli tradycyjną medycyną indyjską, nazywaną również "matką medycyny". Historia starohinduskiej tradycji leczenia sięga pięciu tysięcy lat - to jeden z najstarszych systemów medycznych na świecie.
Jego istotą jest holistyczne spojrzenie na zdrowie i dobre samopoczucie, dlatego jej praktycy łączą ziołowe preparaty lecznicze ze zmianami w diecie i stylu życia.
Jednym z preparatów używanych w ajurwedzie jest właśnie księżycowe mleko. To mieszanka mleka i ziół, którą - jak wyjaśnia Daniel Powers, badacz ziół i założyciel The Botanical Institute w rozmowie z insider.com - warto stosować zwłaszcza przed snem.
Mleko księżycowe ma cenne właściwości
Księżycowe mleko zyskało niedawno ogromną popularność w mediach społecznościowych. Ich użytkownicy docenili ten napój za jego smak, zapach i wygląd. Ale tym, co powinno budzić entuzjazm, są jego właściwości. A one zależą w dużym stopniu od tego, jakie składniki wykorzystamy.
W tradycyjnym przepisie bazą do stworzenia napoju jest mleko lub napój roślinny (tzw. mleko kokosowe, owsiane, ryżowe lub każde inne), a także przyprawy, wśród których jest m.in. cynamon, gałka muszkatołowa, kardamon. Najważniejszym składnikiem są zaś dwa adaptogeny - kurkuma i ashwagandha.
Adaptogeny zmniejszają stan zapalny i poprawiają pamięć oraz funkcje poznawcze, obniżają poziom stresu i zwalczają niepokój. Księżycowe mleko pomaga złagodzić stres, wyciszyć umysł, uspokoić myśli, słowem - uzyskać harmonię.
Istotną właściwością księżycowego mleka jest to, że ułatwia ono zasypianie i pomaga na bezsenność. Regularne picie tego napoju pomaga również dbać o kości i zęby (to zasługa obecnego w mleku wapnia i witaminy D).
Domowe mleko księżycowe: prosty przepis
By zrobić mleko księżycowe, potrzebujesz przede wszystkim przypraw i mleka, jednak warto je również dosłodzić do smaku.
Do przygotowania jednej szklanki napoju potrzebne będą:
- szklanka mleka lub napoju roślinnego
- łyżeczka mielonej kurkumy
- łyżeczka mielonej ashwagandhy
- łyżeczka mielonego cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
- opcjonalnie 1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1 łyżka masła ghee lub oleju kokosowego
- słodzik do smaku (np. łyżeczka miodu).
Mleko i masło ghee (lub olej kokosowy) wymieszaj i podgrzej, aż zrobi się ciepłe, ale nie wrzące. Wtedy dodaj przyprawy i mieszaj do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji - można to robić np. trzepaczką w garnuszku albo wrzucić wszystko do blendera.
Tradycyjny przepis na mleko księżycowe można modyfikować - w zależności od dostępności składników - zmieniając tym samym nieco właściwości napoju. Zamiast cynamonu lub kardamonu do mieszanki można dodać np. imbir, który dodaje energii i pomaga przy mdłościach, z kolei ekstrakt z wanilii można zastąpić innym smakowym ekstraktem lub w ogóle z niego zrezygnować.