Wypłukują magnez bardziej niż kawa. Sprawdź, czy masz je w kuchni

2023-10-18 16:00

Magnez to jeden z najważniejszych pierwiastków w naszym organizmie, więc należy dbać o to, by dostarczać go wraz z pożywieniem. Jeśli chcesz utrzymać jego prawidłowy poziom, unikaj w diecie szczególnie tych produktów. Pozbywają się magnezu bardziej niż kawa.

Napój gazowany
Autor: Getty Images Wypłukują magnez bardziej niż kawa. Sprawdź, czy masz je w kuchni

Cierpisz na niedobór magnezu? Pierwszym winowajcą, jakim przychodzi na myśl, jest kawa. Napój ten może mieć wpływ na niski poziom tego pierwiastka pod warunkiem, że spożywany jest w dużych ilościach. Zawarta w nim kofeina działa moczopędnie, a wraz z moczem wydalany jest magnez. Dziennie trzeba byłoby wypić ponad cztery filiżanki mocnego czarnego naparu, by zacząć odczuwać jego straty.

W formie 24 właściwości magnezu

Pijesz ten napój? Wypłukuje najwięcej magnezu

Istnieją jednak inne produkty, które powodują utratę magnezu z organizmu. Są uwielbiane zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Swój smak zapewniają sztucznym, chemicznym słodzikom. Mowa tu oczywiście o napojach gazowanych. Szczególne picie tych o ciemnej barwie przyczynia się do niedoboru magnezu. Dlatego, że w ich składzie znajduje się kwas fosforowy, inaczej bezbarwna, lepka i bezzapachowa ciecz. Działa ona tak, że po spożyciu wiąże się z magnezem w przewodzie pokarmowym i tworzą wspólnie nierozpuszczalne połączenie. W rezultacie hamują przyswajanie tego pierwiastka.

Niektóre napoje gazowane zawierają jeszcze mnóstwo kofeiny. Dostarczając ją do organizmu w pakiecie z kwasem fosforowym, tworzymy podwójnie "wypłukującą mieszankę". Jeśli masz objawy niedoboru magnezu, zrezygnuj z tych słodkich napojów typu cola.

Sprawdź, co jest przy niedoborze magnezu

Pierwiastek ten najlepiej dostarczyć z dietą. Włącz do swojego jadłospisu wartościowie i zdrowe produkty. Które z nich stanowią najlepsze źródło magnezu? Najlepiej sięgać po m.in. warzywa liściaste (szpinak jarmuż), rośliny strączkowe (soczewicę, fasolę), kaszę gryczaną, ryby i owoce morze, orzechy, pestki dyni, kakao, banany czy kukurydzę.

Niewątpliwie ważne jest to, co jemy, ale kluczowe znaczenie ma też przygotowanie produktów. Warto wiedzieć, że obróbka termiczna zmniejsza ilość magnezu, więc zdecydowanie lepiej jeść warzywa i owoce na surowo.