Wzmocnij odporność tureckim rosołem. Wirusolog zdradza idealny przepis na jesień
Jaka zupa sprawdzi się najlepiej jesienią? Wirusolog Tomasz Dzieciątkowski zaproponował potrawę idealną na okres zwiększonego ryzyka infekcji. Jest pożywna, wspiera układ odpornościowy i przyspiesza regenerację organizmu. Dodatkowo do przygotowania tej zupy wystarczy zaledwie kilka składników.
Najlepsza zupa na jesień
Dr hab. n. med. Tomasz Dzieciątkowski to wirusolog i mikrobiolog, który wykłada na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Swoją wiedzą dzieli się nie tylko ze studentami, ale także w mediach społecznościowych. Niedawno udostępnił recepturę na kremalı tavuk çorbasi, czyli turecki rosół.
Składniki:
- ćwiartka z kurczaka,
- 1 litr drobiowego bulionu,
- 200 ml śmietany 12 proc.,
- szczypta soli,
- szczypta białego pieprzu,
- woda,
- 2 łyżki mąki i 2 łyżki masła na zasmażkę.
Sposób przygotowania:
Umyj dużą ćwiartkę kurczaka i włóż do garnka. Zalej wodą tak, aby w całości zakryła mięso, a następnie doprowadź do wrzenia. Kiedy kurczak będzie miękki, odstaw go do ostygnięcia, a potem pokrój na mniejsze kawałki.
W osobnym garnku rozgrzej masło. Po jego rozpuszczeniu wsyp mąkę i energicznie mieszaj, aby nie powstały grudki. Do gotowej zasmażki stopniowo wlewaj bulion, a następnie dodaj kawałki kurczaka oraz sól i pieprz. Gotuj na małym ogniu przez kilka minut. Dodaj śmietanę, zamieszaj i podgrzewaj przez 2 minuty. Zupę można udekorować posiekaną natką pietruszki.
Właściwości prozdrowotne tureckiego rosołu
Dr hab. n. med. Tomasz Dzieciątkowski poleca turecki rosół z uwagi na jego szerokie spektrum korzystnych właściwości prozdrowotnych, które czynią go doskonałym wyborem zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym. To sycące danie nie tylko zaspokaja głód, ale przede wszystkim wspiera organizm w procesie regeneracji po chorobie, zmęczeniu czy stresie.
Zawarte w rosole łatwo przyswajalne białko jest kluczowe dla naprawy tkanek, budowy mięśni oraz wspomagania funkcji metabolicznych. Jednocześnie wspiera pracę układu odpornościowego i nerwowego. Witamin, które znajdziemy w tej potrawie, nie sposób przecenić, są niezbędne do wielu procesów biochemicznych zachodzących w organizmie, wspierają zdrowie skóry, oczu, kości oraz układ sercowo-naczyniowy.
Jedną z wyjątkowych zalet tureckiego rosołu jest jego zdolność do zwalczania bakterii oraz stanów zapalnych. Może łagodzić objawy infekcji, takie jak ból gardła, chrypa czy kaszel, co czyni go idealnym wsparciem w leczeniu przeziębień i grypy.
Zupa ta to również skarbnica antyoksydantów, czyli związków, które neutralizują wolne rodniki, szkodliwe cząsteczki odpowiedzialne za uszkadzanie komórek i starzenie się organizmu. Przeciwutleniacze odgrywają również istotną rolę w profilaktyce wielu chorób cywilizacyjnych.
Polecany artykuł: