Wzmocnij odporność tureckim rosołem. Wirusolog zdradza idealny przepis na jesień

2024-09-24 15:50

Jaka zupa sprawdzi się najlepiej jesienią? Wirusolog Tomasz Dzieciątkowski zaproponował potrawę idealną na okres zwiększonego ryzyka infekcji. Jest pożywna, wspiera układ odpornościowy i przyspiesza regenerację organizmu. Dodatkowo do przygotowania tej zupy wystarczy zaledwie kilka składników.

Wzmocnij odporność tureckim rosołem. Wirusolog zdradza idealny przepis na jesień
Autor: Getty Images

Najlepsza zupa na jesień

Dr hab. n. med. Tomasz Dzieciątkowski to wirusolog i mikrobiolog, który wykłada na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Swoją wiedzą dzieli się nie tylko ze studentami, ale także w mediach społecznościowych. Niedawno udostępnił recepturę na kremalı tavuk çorbasi, czyli turecki rosół.

Składniki:

  • ćwiartka z kurczaka,
  • 1 litr drobiowego bulionu,
  • 200 ml śmietany 12 proc.,
  • szczypta soli,
  • szczypta białego pieprzu,
  • woda,
  • 2 łyżki mąki i 2 łyżki masła na zasmażkę.

Sposób przygotowania:

Umyj dużą ćwiartkę kurczaka i włóż do garnka. Zalej wodą tak, aby w całości zakryła mięso, a następnie doprowadź do wrzenia. Kiedy kurczak będzie miękki, odstaw go do ostygnięcia, a potem pokrój na mniejsze kawałki.

W osobnym garnku rozgrzej masło. Po jego rozpuszczeniu wsyp mąkę i energicznie mieszaj, aby nie powstały grudki. Do gotowej zasmażki stopniowo wlewaj bulion, a następnie dodaj kawałki kurczaka oraz sól i pieprz. Gotuj na małym ogniu przez kilka minut. Dodaj śmietanę, zamieszaj i podgrzewaj przez 2 minuty. Zupę można udekorować posiekaną natką pietruszki.

Rosół domowy: tradycyjny przepis na lekarstwo na wszystkie smutki

Właściwości prozdrowotne tureckiego rosołu

Dr hab. n. med. Tomasz Dzieciątkowski poleca turecki rosół z uwagi na jego szerokie spektrum korzystnych właściwości prozdrowotnych, które czynią go doskonałym wyborem zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym. To sycące danie nie tylko zaspokaja głód, ale przede wszystkim wspiera organizm w procesie regeneracji po chorobie, zmęczeniu czy stresie.

Zawarte w rosole łatwo przyswajalne białko jest kluczowe dla naprawy tkanek, budowy mięśni oraz wspomagania funkcji metabolicznych. Jednocześnie wspiera pracę układu odpornościowego i nerwowego. Witamin, które znajdziemy w tej potrawie, nie sposób przecenić, są niezbędne do wielu procesów biochemicznych zachodzących w organizmie, wspierają zdrowie skóry, oczu, kości oraz układ sercowo-naczyniowy.

Jedną z wyjątkowych zalet tureckiego rosołu jest jego zdolność do zwalczania bakterii oraz stanów zapalnych. Może łagodzić objawy infekcji, takie jak ból gardła, chrypa czy kaszel, co czyni go idealnym wsparciem w leczeniu przeziębień i grypy.

Zupa ta to również skarbnica antyoksydantów, czyli związków, które neutralizują wolne rodniki, szkodliwe cząsteczki odpowiedzialne za uszkadzanie komórek i starzenie się organizmu. Przeciwutleniacze odgrywają również istotną rolę w profilaktyce wielu chorób cywilizacyjnych.

Listen on Spreaker.