Najlepsza zupa na jesień
Dr hab. n. med. Tomasz Dzieciątkowski to wirusolog i mikrobiolog, który wykłada na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Swoją wiedzą dzieli się nie tylko ze studentami, ale także w mediach społecznościowych. Niedawno udostępnił recepturę na kremalı tavuk çorbasi, czyli turecki rosół.
Składniki:
- ćwiartka z kurczaka,
- 1 litr drobiowego bulionu,
- 200 ml śmietany 12 proc.,
- szczypta soli,
- szczypta białego pieprzu,
- woda,
- 2 łyżki mąki i 2 łyżki masła na zasmażkę.
Sposób przygotowania:
Umyj dużą ćwiartkę kurczaka i włóż do garnka. Zalej wodą tak, aby w całości zakryła mięso, a następnie doprowadź do wrzenia. Kiedy kurczak będzie miękki, odstaw go do ostygnięcia, a potem pokrój na mniejsze kawałki.
W osobnym garnku rozgrzej masło. Po jego rozpuszczeniu wsyp mąkę i energicznie mieszaj, aby nie powstały grudki. Do gotowej zasmażki stopniowo wlewaj bulion, a następnie dodaj kawałki kurczaka oraz sól i pieprz. Gotuj na małym ogniu przez kilka minut. Dodaj śmietanę, zamieszaj i podgrzewaj przez 2 minuty. Zupę można udekorować posiekaną natką pietruszki.
Właściwości prozdrowotne tureckiego rosołu
Dr hab. n. med. Tomasz Dzieciątkowski poleca turecki rosół z uwagi na jego szerokie spektrum korzystnych właściwości prozdrowotnych, które czynią go doskonałym wyborem zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym. To sycące danie nie tylko zaspokaja głód, ale przede wszystkim wspiera organizm w procesie regeneracji po chorobie, zmęczeniu czy stresie.
Zawarte w rosole łatwo przyswajalne białko jest kluczowe dla naprawy tkanek, budowy mięśni oraz wspomagania funkcji metabolicznych. Jednocześnie wspiera pracę układu odpornościowego i nerwowego. Witamin, które znajdziemy w tej potrawie, nie sposób przecenić, są niezbędne do wielu procesów biochemicznych zachodzących w organizmie, wspierają zdrowie skóry, oczu, kości oraz układ sercowo-naczyniowy.
Jedną z wyjątkowych zalet tureckiego rosołu jest jego zdolność do zwalczania bakterii oraz stanów zapalnych. Może łagodzić objawy infekcji, takie jak ból gardła, chrypa czy kaszel, co czyni go idealnym wsparciem w leczeniu przeziębień i grypy.
Zupa ta to również skarbnica antyoksydantów, czyli związków, które neutralizują wolne rodniki, szkodliwe cząsteczki odpowiedzialne za uszkadzanie komórek i starzenie się organizmu. Przeciwutleniacze odgrywają również istotną rolę w profilaktyce wielu chorób cywilizacyjnych.
Polecany artykuł: