Zadba o wzrok i wątrobę oraz wzmocni serce. "Najzdrowsze warzywo na świecie"
Warzywa są dobre dla naszego zdrowia - to dobrze znany fakt. NIektóre są jednak zdrowsze niż inne. Przykładem może być niewielka i dość mało znana roślina, którą można hodować na parapecie. Rukiew wodna została uznana za najzdrowszą na świecie. Jakie daje nam korzyści?
Rukiew wodna jako "najzdrowsze warzywo na świecie"
Amerykańskie Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorób (CDC) określiło rukiew wodną, inaczej rzeżuchę wodną, "najzdrowszym warzywem na świecie". Na drugim miejscu znalazła się kapusta pekińska, a na trzecim – boćwina.
Rukiew wodna, zaliczana do rodziny kapustowatych, uchodzi za skarbnicę wielu dobroczynnych składników odżywczych. W jej składzie można znaleźć między innymi duże ilości witaminy A, C, E, K, foliany oraz cenne minerały: cynk, potas, wapń i żelazo.
Ta roślina – jak wskazuje jej nazwa – rośnie nad brzegami stojących, wolno płynących wód lub źródeł. Znajduje się w Polsce pod ścisłą ochroną gatunkową, głównie można ją spotkać w zachodniej części kraju.
Rukiew wodna ma wyrazisty, lekko pieprzowy smak, który przełamany jest delikatną nutką słodyczy. Jadalne są liście, jak i jej nasiona. Może stanowić ciekawy dodatek wielu dań, sałatek czy kanapek.
Według badań naukowych warto jeść rukiew ze względu na to, że ma zbawienny wpływ na zdrowie. Pobudza metabolizm, a także wykazuje działanie przeciwbakteryjne oraz przeciwzapalne. Co więcej, roślina ta zawiera więcej beta-karotenu niż marchewka, który wspiera utrzymanie prawidłowego wzroku.
Wzmacnia serce i chroni przed rakiem
W analizie, opublikowanej na łamach czasopisma, "American Journal of Clinical Nutrition", wykazano, że regularnie jedzenie tej rośliny obniża wystąpienie choroby nowotworowej.
Jak wyjaśnili naukowcy z Univeristy of Ulster, rukiew ze względu na wysoką ilość przeciwutleniaczy przyczynia się do zmniejszenia uszkodzeń białych krwinek i chroni przed rozwojem raka.
Rukiew wodna składa się z witamin i minerałów, które mają korzystny wpływ na zdrowie serca. - Po pierwsze, nie zawiera tłuszczów nasyconych i w jej składzie znajduje się niewielka ilość sodu. Te dwa czynniki są ważne przy wyborze żywności wspierającej zdrowie serca – wyjaśniła w rozmowie z portalem eatthis.com dietetyczka Lauren Manaker.
Ponadto rukiew bogata jest w trzy kluczowe mikroelementy: wapń, magnez i potas, które są ważne w diecie DASH. Ten model żywienia stosuje się w celu leczenia i zapobiegania chorobom układu krążenia.
Badacze odkryli też, że roślina wykazuje działanie ochronne na komórki wątroby. Już w medycynie ludowej rukiew stosowano jako remedium na problemy z wątrobą oraz zaparcia.