Zapomniana odmiana borówki. Doskonała na odporność i układ krążenia
To kuzynka borówki amerykańskiej, którą Polacy pokochali — z wzajemnością, bo borówka amerykańska służy zdrowiu. Borówka brusznica nie zyskała aż takiej popularności, chociaż rośnie (póki co) powszechnie w naszych lasach. Dlaczego warto sięgać po borówkę czerwoną?
Borówka brusznica - czerwony skarb z naszych lasów
Borówka brusznica, znana również jako borówka czerwona, borówka wiecznozielona, czerwienica lub czerwona jagoda, to wieloletnia roślina z rodziny wrzosowatych. Występuje powszechnie w Ameryce Północnej, części Azji i Europie, szczególnie w północnej i środkowej części Starego Kontynentu.
W Polsce spotykana jest w lasach iglastych, w górach i na wrzosowiskach. Owoce — czerwone, nieduże, o kwaśno-gorzkim smaku. Wbrew „czerwonej aparycji” to kuzynka borówki amerykańskiej i czarnej jagody, a nie czerwonej żurawiny.
Składniki odżywcze i zastosowanie borówki brusznicy
Brusznica od wieków była wykorzystywana w medycynie ludowej, co jest zasługą cennych składników, które się w niej znajdują. Jakie składniki zawierają czerwone borówki? Liście są bogate w:
- glikozydy fenolowe,
- garbniki katechinowe,
- flawonoidy,
- triterpeny,
- pektyny,
- kwasy organiczne,
- witaminę C,
- witaminy z grupy B,
- minerały: fosfor, mangan, potas, wapń, żelazo.
Tradycyjnie stosowano liście borówki brusznicy jako źródło związków bioaktywnych, moczopędnych, działających oczyszczająco i odkażająco na drogi moczowe. Ponadto liście tej rośliny wspierają układ pokarmowy, działając rozkurczowo, przeciwzapalnie i żółciopędnie. Mogą też sprzyjać szybszemu uporaniu się z biegunką.
Owoce czerwonej borówki - zalety i właściwości
W owocach borówki brusznicy znajdziemy również witaminy A i C oraz minerały, takie jak wapń i żelazo, a także błonnik i kwas benzoesowy, gwarantujący tym owocom dłuższą trwałość.
Cała roślina słynie z właściwości antyoksydacyjnych, czyli przeciwutleniających, co może się przekładać m.in. na zmniejszenie ryzyka niektórych chorób, spowolnienie procesów starzenia, a nawet zmniejszenie ryzyka rozwoju niektórych rodzajów raka.
Owoce borówki natomiast uważa się za korzystnie wpływające na układ krążenia, przez co zmniejszają ryzyko m.in. miażdżycy czy nadciśnienia. Ponadto redukują ryzyko cukrzycy i otyłości, ale również chorób neurodegeneracyjnych, astmy czy zaćmy, a to za sprawą bogactwa antyoksydantów. Uważa się, że borówka może też sprzyjać uporaniu się z niedoskonałościami skóry.
Dzięki działaniu antyseptycznemu i moczopędnemu, sprawdzają się u pacjentów i pacjentek zmagających się z zakażeniami dróg moczowych. Regularne spożywanie borówek może też korzystnie wpływać na odporność i zmniejszać ryzyko rozwoju infekcji, także w sezonie wzmożonych zachorowań.
Jak jeść czerwone borówki? Co można zrobić z brusznicy
Z uwagi na specyficzny, gorzkawy smak, czerwone borówki są idealnym pomysłem, aby stosować je do domowych dżemów, soków, konfitur. Sprawdzają się w deserach – w wersji na słodko, i w daniach mięsnych czy z serami, z którymi też się idealnie komponują.
Z kolei z liści warto przygotować napar, który można stosować do okładów, z uwagi na kojące antyseptyczne działanie na skórę, lub pić w formie herbaty. Dobrym dodatkiem do herbat są też suszone borówki.