Zastąp nim ziemniaki i zadbaj o nerki. Zapomniane staropolskie warzywo zaskakuje smakiem
To nie korzeń pietruszki, chociaż z wyglądu bardzo go przypomina i warzywa są spokrewnione. Słodkawy, aromatyczny i smaczny pasternak został prawie zapomniany. Niesłusznie! Zaproś go na stół, nie tylko dlatego, że wraca na niego moda. Zróżnicowana, zdrowsza dieta to najważniejszy zysk.
Figa z makiem, z pasternakiem - znacie takie powiedzonko? Nawet historycy i lingwiści nie wiedzą tak do końca, skąd się wzięło - dlaczego kiedyś pospolity pasternak połączono w jednej ze świątecznym makiem i egzotyczną figą. Najbardziej prawdopodobne jest że takie zestawienie wyrazów ma charakter czysto ludyczny: to po prostu zabawna i ładnie brzmiąca rymowanka.
Ale warto w ogóle z tym pasternakiem tańcować kulinarnie?
Pasternak - co to za warzywo
Pasternak wraca na polskie stoły zapewne przede wszystkim ze względu na swoje wartości odżywcze i wyjątkowe właściwości, bo urodziwy to on raczej nie jest.
Bywa, że pojawia się nawet w supermarketach, ale trudno uznać, że generalnie łatwo go kupić. Kiedyś rósł dziko i był pospolitą, uznawaną za pożywną, rośliną. W dokumentach wzmianki o nim na terenach polskich pojawiają się już w XIII wieku. Nazywano go wtedy pasternakiem, ale też pastyrnakiem, przypuszczalnie od łacińskiego słowa pastinaca (pastinum - motyka) i polskiego: pasterz.
Wygląda jak korzeń pietruszki, smakuje bardziej jak marchewka. Można z niego zrobić pyszne puree. Pomysł na dodatek do weekendowego obiadu?
Pasternak - uważaj na parzącą nać
Nie polecamy pasternaku do przydomowych ogródków czy prób samodzielnego zbioru. O ile korzeń przypomina pietruszkę, nać wygląda jak ta o złej sławie - barszczu Sosnowskiego.
Niestety, wizualne podobieństwo to nie wszystko. Zdarzają się poparzenia skóry pasternakiem, gdyż naziemne części rośliny zawierają toksyczne furanokumaryny.
Na szczęście dziś zieloną część pasternaku niełatwo spotkać w naszym otoczeniu, a zagrożenie stanowi dopiero połamany - po kontakcie z sokiem z uszkodzonej rośliny.
Pasternak i wartości odżywcze
Pasternak zawiera sporo substancji białkowych, trochę odżywczych węglowodanów, potasu, fosforu i wapnia. Znajdziemy w nim również witaminy z grupy B i wit. C.
Ze względu na właściwości moczopędne, pasternak doskonale wspiera pracę nerek czy pęcherza. Medycyna ludowa doradzała także jego jedzenie cierpiącym na reumatyzm. Dodatkowo ma oczyszczać i odtruwać organizm.
Flawonoidy z pasternaku mają wspierać m.in. odporność organizmu, szczególnie za sprawą rutyny.
W 100 g warzywa mieści się ok. 55 kalorii. Pasternak możesz dorzucić do bulionu razem z innymi warzywami – nada zupie słodkawego, orzechowego posmaku.
Korzeń pasternaku możesz stosować jako zamiennik tradycyjnych ziemniaków. Puree przygotowane z dodatkiem masła będzie smacznym dodatkiem do wieprzowiny, dziczyzny czy drobiu.