Zatyka tętnice i prowadzi do miażdżycy. Polacy stosują masowo, żeby schudnąć
Dietę wysokobiałkową poleca się szczególnie na odchudzanie, budowę tkanki mięśniowej, redukcję tkanki tłuszczowej... Najnowsze badania pokazują jednak, że ma pewien skutek uboczny. Możemy „zyskać” coś jeszcze: miażdżycę. Dlaczego wychwalany sposób żywienia może nam szkodzić?
Białko pomaga schudnąć, ale w nadmiarze może szkodzić
Białka to ważny element diety. Jest nieodzowne dla prawidłowego funkcjonowania. To właśnie białka, węglowodany i tłuszcze stanowią budulec komórek oraz tkanek. Dieta wysokobiałkowa szczególnie sprzyja budowaniu tkanki mięśniowej. Ale może też szkodzić i sprzyjać miażdżycy, jak dowodzą wyniki badań opublikowanych na łamach "Nature Metabolism".
Dieta wysokobiałkowa, jak stwierdzono, może mieć niekorzystny wpływ na tętnice. Zgodnie z wynikami badań amerykańskich naukowców, 22 proc. kalorii, które pochodzą z białek, może powodować niewłaściwe działanie niektórych komórek odpowiedzialnych za odporność organizmu, a w konsekwencji, prowadzić do miażdżycy.
Jak dieta wysokobiałkowa wpływa na zdrowie?
Badacze z Kanady i USA wykonali serię badań na myszach, ludziach i komórkach hodowanych w warunkach laboratoryjnych. Pod lupę wzięto mechanizm, który obserwowano już w badaniu z 2020 roku. Zauważono wówczas – u myszy – że nadmiar białka może sprzyjać miażdżycy.
Dla celów badawczych porównano wyniki zdrowych ludzi po zjedzeniu wysokobiałkowych posiłków. Ponadto wykorzystano ponownie laboratoryjne myszy i ludzkie komórki odpornościowe – makrofagi. To właśnie te ostatnie okazały się wyjątkowo wrażliwe na pochodzące z rozpadu białek aminokwasy.
Wyniki badań okazały się interesujące. Aż 22 proc. kalorii pochodzących każdego dnia z białek, może spowodować zwiększoną aktywność komórek odpornościowych, które z kolei powodują powstawanie blaszek miażdżycowych. Aminokwas pochodzenia zwierzęcego, zwany leucyną, może mieć szczególny udział w powstawaniu miażdżycy.
Oznacza to, że znaczące zwiększanie spożycia białka to nie jest dobry sposób na poprawę zdrowia. Przeciwnie, taka dieta może przyczyniać się do niekorzystnych zmian w tętnicach.
Bezpieczna ilość białka w diecie
Autorzy badania zwrócili uwagę na amerykańską kuchnię, bogatą w białka zwierzęce. Jak ustalono, co 4. Amerykanin 22 proc. wszystkich dziennych kalorii dostarcza organizmowi w postaci białek.
Naukowcy chcą rozszerzyć badania i ustalić, jaki poziom spożycia białek jest zdrowszy, tak aby znaleźć złoty środek między zapotrzebowaniem na białka, a zbyt wysokim ich spożyciem, sprzyjającym miażdżycy.
- Być może ślepe zwiększanie spożycia białka jest niewłaściwe. Zamiast tego ważne jest, aby spojrzeć na dietę jako całość i zaproponować zbilansowane posiłki, które nie zaostrzą chorób układu krążenia, szczególnie u osób zagrożonych schorzeniami serca i naczyń krwionośnych – podkreślił współautor badania Babak Razani z University of Pittsburgh.