Kawa zbożowa dla zdrowia serca i smukłej sylwetki. Powrót hitu PRL
Zapach kawy zbożowej przywołuje wspomnienia ze szkolnych i kolonijnych stołówek, gdzie często była serwowana. Popularna również w domach, po upadku PRL-u nieco straciła na znaczeniu. Dziś kawa zbożowa wraca do łask jako napój, który oferuje wiele cennych korzyści zdrowotnych, i to nie byle jakich. Odkrywana na nowo, stanowi doskonałą alternatywę dla tradycyjnej kawy.
Zamiennik kawy z PRL-u: kawa zbożowa i "inka"
Kawa zbożowa kojarzy się z czasami PRL. To wtedy sięgano po nią nierzadko z musu. Kawa i herbata z prawdziwego zdarzenia były trudno dostępne, więc wybór pozostawał ograniczony. Jednak nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło. Choć nie był uwielbiany, napój ten miał wiele korzyści dla zdrowia. Warto i dziś sięgnąć po ten „zamiennik”.
Kawa zbożowa - wpływ na układ pokarmowy
Kawa zbożowa jest świetna, jeśli chodzi o korzystny wpływ na żołądek. Ponadto kawa zbożowa to sojusznik, jeśli chodzi o odchudzanie. Poza tym kawa zbożowa to cenne źródło błonnika, którego rola w diecie jest nie do przecenienia. Kawa zbożowa jest również napojem, który świetnie wspiera wątrobę.
A to nie koniec zalet kawy zbożowej, z której można czerpać to, co najlepsze w orkiszu, jęczmieniu czy życie (w zależności od tego, z którego ze zbóż naszą kawę wyprodukowano).
Kawa zbożowa doskonała dla układu krążenia
Jak zauważono, jej regularne spożywanie, może też przełożyć się na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Oznacza to, że kawa zbożowa może zmniejszyć ryzyko rozwoju szeregu chorób serca i układu krążenia.
Kawa zbożowa na odporność i piękną cerę
Ponadto, jak zauważono, picie kawy zbożowej może być też sposobem na zachowanie należytej odporności organizmu. Ponadto, dzięki zawartości witamin z grupy B picie kawy zbożowej może przynieść kolejny widoczny skutek, a jest nim piękna cera.
Kawa zbożowa jest bez kofeiny, ale sprzyja koncentracji
Zauważono, że mimo braku kofeiny, również kawa zbożowa sprzyja poprawie koncentracji. Zawartość witamin z grupy B sprzyja też uzyskaniu energii, potrzebnej do aktywności każdego dnia.
Kawa zbożowa nie zawiera kofeiny, przez co wprawdzie nie pobudza, ale dzięki temu, nie ma ryzyka przedawkowania, mogą też po nią sięgać osoby w ciąży, dzieci i pacjenci wrażliwi na kofeinę.
Kawa zbożowa - z mlekiem czy bez?
Co istotne, kawa zbożowa może być serwowana, jak każda kawa z mlekiem lub bez niego, choć niewątpliwie mleko dodaje jej więcej aromatu. Jeśli masz problem z tolerancją laktozy lub kazeiny, możesz wybrać mleko roślinne, które dodatkowo wzbogaci swoim smakiem aromat kawy zbożowej.