Zucchiolo to nowe superwarzywo. Wspiera serce, trawienie i układ odpornościowy
Zucchiolo to hybryda cukinii i ogórka. Z wyglądu zucchiolo przypomina małą, lekko spłaszczoną dynię. Ma twardą, ale jadalną skórkę, błyszczącą i gładką w dotyku. Miąższ jest lekko chrupiący. A co najważniejsze - jest prawdziwą kopalnią witamin i minerałów.
Co może wyjść z połączenia cukinii i ogórka? Wbrew pozorom nie tylko sałatka. Naukowcy z Hiszpanii stworzyli z nich zupełnie nowe warzywo. Zucchiolo - bo tak je nazwano - stało się właśnie hitem TikToka. Dostępne jest w kilku kolorach, ma kształt dyni i ciekawy smak. No i oczywiście szereg cennych wartości odżywczych. Jakich? I gdzie w Polsce można je kupić? Wyjaśniamy.
Spis treści
- Jak wygląda i jak smakuje zucchiolo?
- Czy zucchiolo jest zdrowe? "To skarbnica witamin i minerałów"
- Korzyści zdrowotne z jedzenia zucchiolo
- Jak jeść zucchiolo?
- Skąd się wzięło zucchiolo?
Jak wygląda i jak smakuje zucchiolo?
Z wyglądu zucchiolo przypomina małą, lekko spłaszczoną dynię. Przeciętne zucchiolo waży około 250 gramów i ma średnicę nie większą, niż 10 cm. Co ciekawe, dostępne jest w trzech kolorach - jasnozielonym, zielonym (z delikatnymi podłużnymi paskami) i żółtym.
Podobnie jak cukinia ma twardą, ale jadalną skórkę, błyszczącą i gładką w dotyku. Miąższ, podobnie jak w ogórku, jest lekko chrupiący.
W smaku niektórym przypomina cukinię, innym kalarepę. W obu przypadkach wyczuwalny jest również delikatny smak ogórka. Wariant żółty jest nieco słodszy niż zielony. Surowe jest soczyste i chrupiące, ugotowane natomiast miękkie i dość soczyste.
Czy zucchiolo jest zdrowe? "To skarbnica witamin i minerałów"
Jak podkreślają naukowcy, którzy opracowali zucchiolo, warzywo to powstało nie tylko z "powodów naukowych, etycznych czy kulinarnych, ale ma również charakter prozdrowotny i działanie antynowotworowe". Ma niewiele kalorii i dużą zawartość wody, dzięki czemu jest odpowiednie dla osób, które chcą schudnąć.
Zucchiolo bogate jest w:
- błonnik
- witaminę A
- witaminę B
- witaminę C
- polifenole
- wapń
- żelazo
- magnez
- jod
- fosfor
- potas.
Korzyści zdrowotne z jedzenia zucchiolo
Jedzenie zucchiolo może mieć realne przełożenie na stan zdrowia. Jego regularne jedzenie:
- wspiera odporność (m.in. dzięki zawartości witaminy C i żelaza)
- poprawia trawienie (takie działanie ma błonnik, którego w tym warzywie jest sporo)
- korzystnie wpływa na serce (to zasługa m.in. potasu i żelaza, a także błonnika pokarmowego, który - co potwierdzono badaniami - pomaga obniżyć stężenie cholesterolu i obniża ciśnienie)
- wzmacnia kości (to dzięki obecności wapnia)
- pomaga w profilaktyce nowotworów (zawarte w nim antyoksydanty pomagają chronić komórki przed wolnymi rodnikami, co zmniejsza ryzyko niektórych nowotworów).
Producent deklaruje, że 50 proc. dochodów ze sprzedaży przeznaczone zostanie na wsparcie hiszpańskiej Fundacji Cellbitec zajmującej się promowaniem badań w zakresie leczenia nowotworów i chorób neurodegeneracyjnych (w tym choroby Alzheimera czy choroby Parkinsona).
Jak jeść zucchiolo?
Producent podkreśla, że zucchiolo to warzywo uniwersalne, dla każdego. Ze względu na łagodny, przyjemny smak oraz łatwość żucia jest odpowiednie również dla dzieci i osób starszych. Można je jadać na surowo (co pozwala docenić smak i konsystencję oraz zachować pełnię składników odżywczych) lub ugotowane.
Co ciekawe, po zakupie można je przechowywać w temperaturze pokojowej nawet przez kilka tygodni. A gdzie je kupić? W Polsce dostępne jest w dyskontach (m.in. w sieci Biedronka), a za jedną sztukę trzeba zapłacić około 4 zł.
Skąd się wzięło zucchiolo?
Temu, że sklepy i stragany pełne są różnorodnych warzyw, nie sposób zaprzeczyć. Mnogość smaków, zapachów, kolorów oszałamia, wszyscy - nawet ci najbardziej wybredni - znajdą coś, co zachwyci podniebienie.
Dzięki produkcji w szklarniach smakiem wielu warzyw możemy cieszyć się przez cały rok. Tym niemniej w laboratoriach - z różnych powodów, m.in. wynikających ze zmian klimatycznych - trwają prace nad zupełnie nowymi produktami.
Jednym z nich jest właśnie zucchiolo, hybryda cukinii i ogórka. Należy do gatunku roślin z rodziny dyniowatych, a nazwa stanowi połączenie włoskich słów oznaczających cukinię (zucchini) oraz ogórka (cetriolo). Nie stworzyli go jednak Włosi, lecz Hiszpanie.
Zucchiolo to własność Agrointec, hiszpańskiej firmy zajmującej się inżynierią agronomiczną, należącą do spółki Beyond Seed Biotech Group. Opracowali je naukowcy z tej spółki we współpracy ze specjalistami z Działu Hodowli i Biotechnologii Instytutu Badań i Kształcenia w Rolnictwie i Rybołówstwie Andaluzji (IFAPA). Prace nad nim trwały pięć lat.
Badacze stworzyli nie tylko warzywo, lecz również technologię, która pozwala na jego uprawę zarówno w klimacie śródziemnomorskim, jak i w warunkach szklarniowych, dzięki czemu dostępne jest ono przez cały rok. Nazwa zucchiolo jest zastrzeżona w całej Unii Europejskiej. Na każdym egzemplarzu jest naklejka odsyłająca do strony producenta, gdzie zamieszczone są szczegółowe dane.
Listen on Spreaker.