Jedz to codziennie, żeby schudnąć. Spalisz tłuszcz, podkręcisz metabolizm i obniżysz cholesterol

2023-07-13 11:49

Co zrobić, żeby schudnąć z brzucha i ud a do tego stymulować metabolizm i obniżyć poziom cholesterolu? Pomoże owsianka na słono lub słodko. Oto jak przygotować gryczaną "owsiankę" z kefirem.

Jedz to codziennie, żeby schudnąć. Spalisz tłuszcz, podkręcisz metabolizm i obniżysz cholesterol
Autor: Getty Image

Co powiesz na odświeżenie klasycznego przepisu na owsiankę poprzez zamianę płatków owsianych na kaszę gryczaną, tworząc gryczaną wersję owsianki? Taka modyfikacja nie tylko dostarczy Ci energii na cały dzień, ale również zapewni wiele wartościowych witamin i minerałów. Dowiedz się, jak przygotować gryczaną owsiankę na kefirze.

Co jeść na śniadanie, żeby schudnąć

Czy często sięgasz rano po słodkie śniadania? Czy to są najczęściej płatki owsiane, ryżowe, jaglane czy gryczane? Te wszystkie wybory są świetne pod względem odżywczym, pod warunkiem że odpowiednio zbilansujesz składniki posiłku, uzupełniając je o białko i tłuszcze. Taki posiłek dostarczy Ci wszystkich niezbędnych składników odżywczych, będzie lekkostrawny i nie sprawi, że poczujesz się senny. Dzisiaj skupimy się jednak na gryczanej owsiance na kefirze, omówimy jej właściwości i nauczymy, jak ją przygotować.

Owsianka właściwości, owsianka gryczana na kefirze

Kasza gryczana to świetne źródło węglowodanów, które dostarczają energii naszemu organizmowi. Jest ona bogata w witaminy z grupy B, które mają korzystny wpływ na układ nerwowy i krążeniowy. Zawiera też minerały takie jak potas, wapń, żelazo, fosfor, magnez, miedź, bor, jod i cynk. W kaszy gryczanej znajdziemy potas, który pozytywnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy i pomaga regulować ciśnienie krwi. Dzięki zawartości żelaza, kasza gryczana jest odpowiednia dla osób z niedokrwistością.

Warto też pamiętać, że kasza gryczana ma właściwości antyoksydacyjne, neutralizując szkodliwe działanie wolnych rodników, działa przeciwstarzeniowo i antynowotworowo. W gryczance znajdziemy również egzogenne aminokwasy. Jest ona również świetnym źródłem błonnika pokarmowego, który wspomaga trawienie, zapobiega zaparciom, obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi. Jej spożywanie pomaga przyspieszyć metabolizm.

Kefir. Wartości odżywcze

Z kolei kefir to doskonałe źródło białka, które odpowiada za prawidłową strukturę wszystkich komórek w organizmie i daje uczucie sytości po posiłku. Zawiera on aminokwas o nazwie tryptofan, który pozytywnie wpływa na układ nerwowy i ma działanie uspokajające. Najważniejsze jest jednak to, że dostarcza probiotycznych bakterii, które utrzymują zdrową mikroflorę jelitową. Picie kefiru wspomaga układ odpornościowy i korzystnie wpływa na proces trawienia. Dodatkowo zawartość wapnia i magnezu wzmacnia kości i zęby.

Jak przygotować gryczaną owsiankę na kefirze?

Do przygotowania gryczanej owsianki z kefirem, będziesz potrzebować: 50 g kaszy gryczanej, wody, 200 ml kefiru, ulubionych owoców, na przykład truskawek, malin, jagód, pół banana, łyżkę siemienia lnianego lub nasion chia, łyżeczkę miodu oraz szczyptę soli.

Zacznij od dokładnego spłukania kaszy gryczanej pod bieżącą wodą, następnie ugotuj ją pod przykryciem w wodzie (ok. 100 ml, jeśli trzeba, dolej więcej) ze szczyptą soli. Upewnij się, że mieszasz kaszę co jakiś czas, powinna gotować się przez około kwadrans. Na końcu gotowania możesz dodać siemię lniane lub nasiona chia, aby nasiąknęły płynem. Kiedy kasza ostygnie, przełóż ją do miski, dodaj kefir, ulubione owoce i miód. Dodatkowo siemię lniane jest rekomendowane dla osób na diecie odchudzającej.

Kefir z siemieniem lnianym na odchudzanie

Kefir i siemię lniane to dwa składniki zalecane osobom, które są na diecie odchudzającej. Połączenie tych dwóch składników tworzy posiłek oczyszczający jelita i bogaty w składniki odżywcze. Idealne na śniadanie lub zdrową przekąskę w ciągu dnia.

Ziarna siemienia lnianego (najlepiej zmielone lub lekko zgniecione) działają jak szczotka na jelita. Są bogate w cenny błonnik, ale to nie wszystko. Są doskonałym źródłem kwasów omega-3, witaminy E, witamin z grupy B oraz potasu, wapnia, fosforu i cynku. Połączone z kefirem stanowią idealne uzupełnienie codziennej diety.

Poradnik Zdrowie - Warzywa