Młody jęczmień to mielona trawa uzyskana z pąków tej rośliny, które po zbiorach są suszone i miażdżone, zabezpieczając tym samym ich wartość odżywczą.
Właściwości odżywcze młodego jęczmienia
100 gram młodego jęczmienia zawiera:
- kalorie – 280 kcal,
- tłuszcze – 3,8 g,
- węglowodany – 19 g,
- błonnik – 29 g,
- białko – 23 g,
- witaminę C – 148 mg,
- tiaminę – 0,19 mg,
- ryboflawinę – 1,3 mg,
- potas – 910 mg,
- wapń – 178 mg.
Z wymienionych składników, na szczególne uznanie zasługuje duża zawartość witaminy C, która umacnia układ immunologiczny. Potas z kolei jest niezastąpiony dla zdrowia serca i naczyń krwionośnych. Jęczmień jest również źródłem magnezu, fosforu, cynku, żelaza, wapnia i wielu innych witamin: A, B1 (tiamina), B2 (ryboflawina), B3 (niacyna), B6, E i K (filochinon). Jest również bogaty w przeciwutleniacze.
Młody jęczmień wspomaga proces odchudzania?
Dzięki zawartości błonnika młody jęczmień, a szczególnie ten zielony, jest uważany za produkt wspierający odchudzanie. Błonnik dostarcza uczucia sytości, poprawia trawienie i sprzyja zdrowiu jelit. Dzięki niemu szybciej odczuwamy sytość, co ogranicza naszą potrzebę podjadania. Błonnik zapobiega również zaparciom i wzdęciom, a także działa profilaktycznie wobec nowotworów jelita grubego. Dla dorosłego człowieka zalecana dawka błonnika wynosi od 20 do 40 g na dobę. 100 g jęczmienia dostarcza aż 29 g błonnika. Jęczmień zawiera także chlorofil, którego spożycie jest rekomendowane przy problemach z trawieniem, bólach żołądka i zaparciach.
Czy młody jęczmień ma działanie antynowotworowe?
Młody jęczmień jest znany ze swoich antyoksydacyjnych właściwości, które przyczyniają się do walki z wolnymi rodnikami. Znajdujący się w jęczmieniu silny przeciwutleniacz, 2-O-glikozylisowiteksyna, skutecznie zwalcza czynniki rakotwórcze. Młody jęczmień, powszechnie konsumowany w Japonii, zyskał popularność na całym świecie dzięki farmaceucie dr Yoshihide Hagiwarze. Wspólnie z dr Jasuo Hotta, ekspertem z dziedziny inżynierii genetycznej z Uniwersytetu Kalifornijskiego, wykazał on, że ekstrakt z młodego jęczmienia znacząco przyspiesza naprawę uszkodzonego DNA. Jest to kluczowe odkrycie w kontekście profilaktyki i terapii nowotworów. Młody jęczmień zawiera również naturalną formę witaminy E - bursztynian d-alfa tokoferylu, który przypisywane są właściwości przeciwnowotworowe.
Jak korzystać z młodego jęczmienia?
Jeśli twoim celem jest redukcja masy ciała, zielony młody jęczmień może stać się twoim sprzymierzeńcem. Woda jęczmienna, będąca cennym źródłem błonnika, przyspiesza przemianę materii i zwiększa poczucie sytości. Aby przygotować taki napój, należy wrzucić do garnka kaszę jęczmienną, dodać do niej laskę cynamonu oraz kawałek korzenia imbiru i gotować pod przykryciem przez około 30-60 minut. Po tym czasie należy odcedzić płyn i przenieść go do innego naczynia, dodając do niego na przykład miód lub sok z cytryny.
Ponieważ zielony młody jęczmień często występuje w formie proszku, możesz go dodawać do różnego rodzaju smoothie wspomagających odchudzanie. 2-3 łyżeczki produktu wystarczą, aby przyniósł oczekiwane korzyści. Można go również dodawać do sałatek, naleśników, zapiekanek czy owsianki. Pamiętaj jednak, że jeśli chcesz schudnąć, powinnaś przygotowywać niskokaloryczne posiłki z dodatkiem młodego jęczmienia. Ważne jest także, aby nie dodawać proszku do gorących potraw, ponieważ wtedy traci swoje wartości odżywcze.
 
		                 
                   
            
         
            
         
            
         
            
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
        